Świąteczna nuda sprawiła, że postanowiłem dokonać modyfikacji mojego BC Richa'a. Od dawna nie byłem zadowolony z fabrycznie zastosowanego mostka typu wrap-around, który pod wpływem naciągu strun przechylał się w stronę główki gitary, a "nóżki" ugniatały korpus gitary jakby z czasem miały chęć z niego wyskoczyć.
Aby zmienić układ sił przenoszonych na mostek postanowiłem zastosować tulejki do mocowania strun - tzn. zrobić układ strings throug body. Przed założeniem strun mostek został ponownie osadzony na swoim miejscu i dociśnięty do korpusu. W tej chwili struny zamiast go wychylać w stronę główki gitary dociskają go do korpusu. W efekcie uzyskałem lepszy sustain (pojawiające się luzy między nóżkami mostka a korpusem gitary tłumiły część drgań) oraz zdecydowanie łatwiejszy dostęp do strun, w przypadku konieczności szybkiej wymiany tylko jednej z nich (brak konieczności zdejmowania mostka, lub gimnastykowania sięz przewleczeniem struny przez otworek pod mostkiem). Całość prac zajęła mi około godziny. Wahającym się szczerze polecam tego typu rozwiązanie.
Efekt prac na zdjęciach (robione na szybko, zanim jeszcze gitara została wyczyszczona po pracy):

.......
........