Jak przerabiać lub zrobić samemu

Postprzez Konyagi » 2010-12-30, 09:49

Świąteczna nuda sprawiła, że postanowiłem dokonać modyfikacji mojego BC Richa'a. Od dawna nie byłem zadowolony z fabrycznie zastosowanego mostka typu wrap-around, który pod wpływem naciągu strun przechylał się w stronę główki gitary, a "nóżki" ugniatały korpus gitary jakby z czasem miały chęć z niego wyskoczyć.
Aby zmienić układ sił przenoszonych na mostek postanowiłem zastosować tulejki do mocowania strun - tzn. zrobić układ strings throug body. Przed założeniem strun mostek został ponownie osadzony na swoim miejscu i dociśnięty do korpusu. W tej chwili struny zamiast go wychylać w stronę główki gitary dociskają go do korpusu. W efekcie uzyskałem lepszy sustain (pojawiające się luzy między nóżkami mostka a korpusem gitary tłumiły część drgań) oraz zdecydowanie łatwiejszy dostęp do strun, w przypadku konieczności szybkiej wymiany tylko jednej z nich (brak konieczności zdejmowania mostka, lub gimnastykowania sięz przewleczeniem struny przez otworek pod mostkiem). Całość prac zajęła mi około godziny. Wahającym się szczerze polecam tego typu rozwiązanie.
Efekt prac na zdjęciach (robione na szybko, zanim jeszcze gitara została wyczyszczona po pracy):
Załączniki
1-400.JPG
1.
2-400.JPG
2
3-400.JPG
3.
B.C. Rich Virgin VG-1
Roland Cube 20X
Po 17 latach przerwy powracam do nauki gry na instrumencie...
Konyagi

Pochwały: 5

Gitarowe wyzwania + Śpiewnik gitarowySzkoła gitarowa na 5 płytach DVD i ponad 600 stron śpiewnika
142,00 zł600 str + 5xDVD
Rzemiosło i sztukaPonad 2 godziny szkoły gitarowej, improwizacja, skale i techniki
34,00 zł2 płyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez cob » 2010-12-30, 11:40

Podoba mi się ten tuning. Swoją drogą jak szukałem zdjęć tej gitary przed przeróbką to znalazłem odmianę ze mocowaniem "strings through body" -> http://www.bcrich.org/wp-content/upload ... 222151.jpg
- zapraszam do publikowania i komentowania :)
cob
Doradca

Pochwały: 27

Postprzez Hirocki » 2010-12-30, 12:21

Mi tez zawsze podobały się gitary z string through body. Jedyne co mi nie leży w twojej przeróbce, to fakt, że struny przechodzą przez korpus blisko mostka, ale fakt faktem - nie miałeś więcej miejsca. I tak respekt za odwagę, szczególnie dlatego, że jak to w jednym temacie pewien user napisał "dzisiejsze pokolenie boi się nawet akcje strun wyregulować samemu"
Obrazek ObrazekObrazek
"Nie sztuką jest nie upaść, ale podnieść się z każdego upadku"
Hirocki

Pochwały: 13

Postprzez James_Bond » 2010-12-30, 13:13

I to ja lubię, nie pier*oli się kolega, tylko wierci ;)
Nie wierzyłem, że struny puszczone przez korpus dają aż tak dobry sustain, dopóki tak nie zrobiłem budując swoja samoróbkę.
Przykleję, może ktoś się zainteresuje taką przeróbką :)
Każdy Cygan ma ślicznego pindola -Krzysztof Radzimski/ Dr. Yry
James_Bond
Doradca

Pochwały: 36

Postprzez Grzdam » 2010-12-30, 13:16

Sam bym to z chęcią zrobił, ale zostaną mi dziury po części mostka, która trzyma struny. ;] Chyba, że wymyślę coś oryginalnego co można by tam wstawić.

Wierciłeś prosto przez lakier, czy trzeba było coś z nim zrobić przedtem? Jak możesz daj zdjęcie tyłu.
Grzdam
Moderator

Pochwały: 50

Postprzez Konyagi » 2010-12-31, 09:27

Grzdam napisał(a):Wierciłeś prosto przez lakier, czy trzeba było coś z nim zrobić przedtem? Jak możesz daj zdjęcie tyłu.

Zanim przyatakowałem wiertarką miejsce wiercenia okleiłem folią samoprzylepną w celu ochrony przed wyrywaniem lakieru wokół krawędzi otworu. To samo zrobiłem oczywiście z tyłu gitary.
Załączniki
180.JPG
4
200.JPG
5
B.C. Rich Virgin VG-1
Roland Cube 20X
Po 17 latach przerwy powracam do nauki gry na instrumencie...
Konyagi

Pochwały: 5

Postprzez maslownica » 2011-01-17, 15:30

Zrobiłem to samo z moim Epiphonem Les Paulem Juniorem. Otwory wywierciłem równiutko, gorzej z lakierem.

Zapraszam do galerii:
http://img18.imageshack.us/g/dscn0910vp.jpg/

Przepraszam za jakość zdjęć i ogólne zabrudzenie gitary, ale w tym przypadku zależało mi tylko na brzmieniu.
Teraz dokładny opis techniczny:
- długość strun za mostkiem wynosi od 4,5 do 6 cm
- długość kanału na struny wewnątrz korpusu to 4,1 cm
- do wykonania drewnianej części użyłem połamanej tacki
- całość przytwierdziłem do korpusu trzema śrubami o długości 2 cm

Koszt: 0 zł (nie licząc przykrótkich strun, ale założyłem zestaw który był na Mockingbirdzie - akurat pasowały)

Jeśli ktoś zechce, mogę opisać, jak to zrobiłem.

PS. A teraz na serio: nie śmiejcie się, to drewienko zastąpię elementem metalowym który sam wykonam, po prostu nie mam sprzętu w domu. No i najważniejsze - to tylko zabawa. Gitara jest w złym stanie, poobijana, warta najwyżej 200 złotych. Nie zrobiłbym tego z żadnym droższym instrumentem. Zapewne łopato-gitara ukazana w tym samym dziale brzmi lepiej :)
Obrazek
B.C. Rich Mockingbird Special X
maslownica

Pochwały: 3

Postprzez DemoniX » 2011-01-19, 15:55

Mam zamiar przerobić tak z kolegą jego starą gitare noname i tylko jedno pytanie. Czy odległość otworów od mostka dla poszczególnych strun musi być ustalona i czy dużo od niej zależy? bo jak widzę autor tematu zrobił to trochę inaczej jak w linku od cob'a.
Mayones Flame exg6 || Ibanez SM7 || Harley Benton Hb80r
Obrazek.......Obrazek........Obrazek
DemoniX

Pochwały: 7

Postprzez zwierzak » 2011-01-19, 16:20

mnie tez sie podaba taka konstrukcja;)fajnie ci to wyszlo.
opowiedz cos o tulejkach .jakie,skas wziac..
zwierzak

Postprzez piniasty » 2011-01-19, 23:44

DemoniX napisał(a):Mam zamiar przerobić tak z kolegą jego starą gitare noname i tylko jedno pytanie. Czy odległość otworów od mostka dla poszczególnych strun musi być ustalona i czy dużo od niej zależy? bo jak widzę autor tematu zrobił to trochę inaczej jak w linku od cob'a.

Nie ma związku. To tylko widzimisie robiącego przeróbkę. Ważne, aby otwory nie były za blisko mostka - kształt możesz sobie wymyśleć.

maslownica - bez tulejek - bee..

Konyagi - dobra robota. Zastanawia mnie tylko dlaczego tak wysoko masz struny,ze przetwornik przy gryfie musi być prawie cały wysunięty? Szczerze to pierwszy raz takie coś widzę. Tak jakby gryf był pod złym kątem osadzony.
Obrazek
piniasty

Pochwały: 40

Postprzez michu296 » 2011-01-20, 22:12

http://shop.ebay.pl/?_from=R40&_trksid= ... Categories

Znalazłem tulejki

Na guitarproject tez byly. Jestem w trakcie poszukiwan ;D
Ostatnio edytowano 2011-01-20, 22:37 przez michu296, łącznie edytowano 1 raz
Jaka jest różnica między kaczką ?
Obrazek
michu296

Pochwały: 35

Postprzez Gorgoroth » 2011-01-20, 22:25

Przecież nawet gitarownia.pl sprzedaje takie rzeczy ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek
Gorgoroth
Moderator

Pochwały: 63

Postprzez michu296 » 2011-01-20, 22:39

Gorgoroth napisał(a):Przecież nawet gitarownia.pl sprzedaje takie rzeczy ;-)

Faktycznie są ;)

http://www.gitarownia.pl/data/gfx/pictu ... 4379_3.jpg
W takim przypadku dziurki muszą mieć 8,5 mm, tak ?
Jaka jest różnica między kaczką ?
Obrazek
michu296

Pochwały: 35

Postprzez maslownica » 2011-01-23, 23:40

maslownica - bez tulejek - bee..

Nie ma tulejek, bo lakier nie wytrzymał i by wystawało pęknięcie. Innym powodem jest to, że chrom wygląda beznadziejnie na żółtym drewnie. Tyle ode mnie - całość zastąpię 'profesjonalną' blaszką. To drewienko pełni tylko tymczasowe funkcje ochronne by struny się nie wpiły w lakier.

Zresztą nie zależy mi na wyglądzie. I tak nie wyjdę z tą gitarą na scenę, służy tylko do ćwiczeń. Za to brzmienie przeskoczyło o klasę wyżej. Poprawił się sustain i moja gitara brzmi bardziej szklankowo (Les Caster)? W końcu o to chodziło ;)
Obrazek
B.C. Rich Mockingbird Special X
maslownica

Pochwały: 3

Postprzez meffcio » 2011-01-26, 19:02

Miśki, czy mogę w takim przypadku wstawić mostek tune-o-matic w miejsce tego wrap-over'a? Czy odległość między wierconymi dziurami a mostkiem jest 'krytyczna'? Czy mogę zrobić to 'mniej więcej' jak jest na zdjęciach?
Co dwie 'głowy' to nie jedna ;p
A dlaczego gitara? Bo 'ma więcej punktów G niż kobieta' ;)
Dean V '79 + Peavey Bandit 112 ('Redstripe' - Transtube, seria II) przerobiony na head'a + DIY 2x12
meffcio
Doradca

Reklama