Witam wszystkich!
Na wstępie chcę zaznaczyć, że przejrzałem kilka pierwszych stron, poczytałem ale nie znalazłem odpowiedzi która by mnie całkowicie zadowalała.
Mam do Was pytanie stare jak świat na tego typu forach, do tego banalne ale dla takiego laika jak ja bardzo istotne. Może zacznę od początku.
Po latach zamierzam wrócić do nauki na gitarze elektrycznej. Jestem właśnie na etapie wyboru wzmacniacza. Mam Marshalla MG15 a gitara to Vintage V100 CS (wszystko kupione jakieś 14 lat temu). O tym pierwszym chciałbym zapomnieć natomiast gitarę powierzyłem lutnikowi ponieważ tego wymagała. Odebrałem ją niedawno i myślę, że w temacie wioseł nie będę nic kombinować. Raczej nie ma sensu jej sprzedawać i szukać czegoś innego, tym bardziej, że zaczynam na nowo. Gitara powinna w zupełności wystarczyć.
Wracając do wzmacniaczy, zastanawiam się nad Vox VT40X i Bossem Kataną 50. Słyszałem również, że fajnym wyborem jest Harley Benton Tube15 Celestion. Oczywiście "na początek" pewnie każdy z nich jest dobry, właśnie przez to nie mogę się zdecydować...
Jeżeli ma to jakieś znaczenie przy wyborze wzmacniaczy z tej półki cenowej to dodam, że muzyka jaką się interesuje to zakres od bluesa po hard rock, może czasem coś mocniejszego. Coś wokół Guns n Roses czy ACDC. Szukam czegoś wyłącznie do grania w domu. I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Ze względu na domowników zależy mi na tym aby wzmacniacz dobrze brzmiał przy niskiej głośności. Zdaje sobie sprawę, że ten przedział cenowy to raczej niska półka, dodatkowo gitara też (lekko mówiąc) nie jest najwyższych lotów a moje umiejętności są nikłe. Nie oczekuję żadnych cudów ani nie wyobrażam sobie, że stanę się jakimś guru tego instrumentu. Chciałbym po prostu mieć z grania/nauki jakąś przyjemność i nie zniechęcić się jak to było w przypadku mojego pierwszego piecyka.
Jeśli chodzi o budżet to oczywiście nie trzymam się sztywno tego przedziału, mogę dołożyć nieco (tak do 1500, może lekko więcej) jeśli miałoby to jakiś sens.
Możecie mnie jakoś nakierować? Który z nich to najlepszy wybór, a może w grę wchodzi jakiś inny wzmacniacz, a może jeszcze coś innego?
Chętnie przyjmę pomocne odpowiedzi, dzięki za przeczytanie tego wszystkiego.