Otóż kupuje marshall DSL100HR o mocy 100W i dawno o tym czytałem, że jest możliwośc spalenia wzmacniacza bądz kolumny przy nie odpowiednim doborze.
A wiec pytam jaka kolumna do takiego wzmacniacza ? Chciałbym coś taniego maks do 1300 zł. Jestem zainteresowany harley benton g112 jednakże ma głośnik na 16 Ohm.
Wzmacniacz ma wejscie na 16 Ohm i z tego co sprawdzałem na youtube to wole głośnik 16 Ohm. Mamy np. https://allegro.pl/oferta/kolumna-gitar ... 9845022245
W opisie pisze że ma 200W RMS. I pytanie w jakiej sytuacji coś może się spalić ? Czy jak głośnik ma za dużo watów czy ma miec mniej niż wzmacniacz.
W opisie pisze także że mono mamy 8 Ohm a stereo 16 Ohm. W sumie nie wiem o co chodzi tylko wiem że głosniki maja ta impedancje 16 Ohm badz 8 Ohm.
Czy ten harley benton G212 ma dw a głosniki 16 OHM czy 8 Ohm. Czy to była by dobra opcja brzmieniowa dla mnie ?
Chodzi mi o to w sumie zeby nie spalić niczego a wiec to chciałbym wiedziec co zakupic by nieczego nie spalic i prosiłbym o jakieś propozycje kolumn do 1300
raczej 1x12 z głosnikiem 16 Ohm
I pytanko jeszcze o kolumny 2x12. Czy tam wsadzaja dwa głosniki 8 Ohm zeby było 16 Ohm czy po protu mozna miec kolumne 2x12 o obu glosnikach 16 Ohm i nic sie nie stanie ? To samo z 4x12. Czy tam wsadzaja po prostu cztery razy 16 Ohm i tak ma to działac ?