Witam Gitarzyści!
Od jakiegoś czasu zastanawiam się na skompletowaniu swojej własnej podłogi. Po wielu latach korzystania z wszelakich vst chyba na to czas :)
W związku z tym zwracam się do was o polecenie/krótkie opinie poszczególnych elementów tej układanki.
Jestem oczywiście świadom, że takie tematy się pojawiały, że w internecie można przeczytać mnóstwo opinii na temat róznych kostek itp, lecz w dobie tak dużej ilości informacji ciężko jest to przesiać, dodatkowo wiele informacji jest już nieaktualnych, choćby ze względu na to, że powstało wiele nowych konstrukcji :)W związku z czym mam nadzieję że nie macie mi za złe jeżeli coś pojawia się kolejny raz.
Generalnie chce stworzyć podłogę powoli, nie na raz. Na początku niezbędne minimum dla mnie to:
1. Zasilacz (w formie splittera który będzie można ukryć w pedalboardzie?) nie mam pojęcia ile wyjść będzie potrzebne, ale zakładam że 10x9v to minimum, przynajmniej na początek, pewnie w przyszłości też i jakieś 12v się przyda. Dodatkowo w tego typu zasilaczach zastanawiam się jak wygląda kwestia + i -, wiem że rózne efekty potrafią mieć plus w środku i odwrotnie.
2. Kompresor
3. Tuner - koniecznie z bypassem, by nie pracował non stop + w momencie korzystania odcinał sygnał na dalszą część pętli
4. Equalizer - pojęcia nie mam na co zwrócić uwagę przy kostkach
5. Noise gate - tutaj jest masakra jeżeli chodzi o informację które jak działają..
Na te 5 elementów mam ~1500zł - jest to realna kwota? czy może lepiej pomniejszyć ten początkowy zestaw o EQ na przykład?
Sam pedalboard stworzę na własną rękę w momencie kiedy uznam że mam "komplet", więc tutaj nie potrzebuję żadnych propozycji.
W przyszłości:
1. Oczywiście modulacje - tutaj bardzo mnie kuszą Strymony z ich reverbami i delayami. Co o nich sądzicie? A może są inne podobne konstrukcje?
2. ABY switch, chcę wysyłać sygnał na dwa inputy do daw (po modulacji + czysty).
3. Jest jakiś odpowiednik Digitech Whammy?
4. Jakiś prdał głośności? Nie WAH, chyba że jakiegoś da się używać bez modulacji? (potrzebne do ambientu)
Za wszelkie rady i opinie z góry dziękuję! :)
edit: dodany pkt 4 w drugiej liście