13-11-2019 09:39
Budżet masz taki, że już można coś rozsądnego sobie dopasować. A jak zawsze przy tego rodzaju zapytaniach uważam, że najlepsza droga, to droga do sklepu muzycznego i osobiste ogranie kilkunastu modeli z danego segmentu. A jak miałbym już coś bardziej konkretnego doradzać, to przy wyborze gitary klasycznej kierować się przede wszystkim jakością wykonania samego instrumentu. Wspominam o tym z tego względu, że niestety często jest tak, że duża część osób najpierw wybiera sobie markę, a potem na siłę do tego kryterium próbuje dopasować sobie model, a takie działanie mocno zawęża nam pole działania i wyboru. Ja mam w swojej kolekcji kilka gitar klasycznych, a ostatnią jaką nabyłem ponad rok temu to gitara fińskiego producenta Kantare. W mojej ocenie jest to naprawdę świetny instrument za rozsądne pieniądze. Z tego co wiem, to w ostatnich modelach wprowadzono kilka istotnych zmian m.in. wbudowano podłokietnik oraz zastosowano w pudle rezonansowym nowatorski system LRS, które jeszcze lepiej przekładają się na jakość wydobywanego dźwięku, jego czystość i długość wybrzmiewania.