Reset
Posty: 3
Rejestracja: 24-11-2017 23:49

24-11-2017 23:58

Witam forumowiczów!
Rozpoczynam swoją przygodę z gitarami elektrycznymi i na początku mam problem z podłączeniem nie tyle gitary, co interfejsu do komputera. Nie mam żadnej informacji zwrotnej od systemu, czy z Cubase, że Lexicon działa. Jedynie w głośnikach słychać dźwięk podłączonego sprzętu, gdy wpinam interfejs.

Czego potrzebuję?
Na tą chwilę chciałbym móc jedynie odsłuchiwać gitarę w głośnikach komputera oraz oczywiście wykorzystywać przy tym pluginy, drive itd. (czyli nie wykraczając poniekąd poza funkcje zwykłego piecyka) nie myślę na razie o nagrywaniu ścieżek.

Co już zrobiłem?
Mam Windows 10, zainstalowałem sterowniki do Lexicona (wyłączyłem wymaganie podpisów cyfrowych w systemie na czas instalacji sterowników, zalecali to na oficjalnej stronie), ASIO4ALL oraz Cubase dołączony do niego, jednak w żaden sposób nie potrafię sprawić, by odsłuch gitary w głośnikach poprzez Cubase doprowadzić do skutku.

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś poinstruował mnie krok po kroku, jak mam dojść do tego, by korzystać w ogóle ze sprzętu w połączeniu z tym oprogramowaniem, bo na ten moment to nawet nie jestem pewny, czy ta gitara przesyła sygnał.

Awatar użytkownika
Dale Cooper
Posty: 996
Rejestracja: 31-10-2008 10:16

25-11-2017 14:36

Podłaczyłeś głośniki do interface'u?

Reset
Posty: 3
Rejestracja: 24-11-2017 23:49

25-11-2017 16:14

Tak, ale żadne diody się nie świecą przy graniu, jakby w ogóle interfejs nie działał.

Awatar użytkownika
jpk
Posty: 352
Rejestracja: 18-07-2017 08:20

25-11-2017 17:16

Jeżeli po podłączeniu do komputera nie świeci się kontrolka USB, to albo port w komputerze, albo kabel USB. Spróbuj podłączyć kabel do dowolnego zasilacza USB (od telefonu, tabletu, itp.)
https://soundcloud.com/user-701929647

Marshall CODE 25C
Epiphone DOVE - Harley Benton SC-550 Faded Tobacco Flame - Rockwood LX90G

Reset
Posty: 3
Rejestracja: 24-11-2017 23:49

25-11-2017 17:41

Zrobiłem tak, a nawet wpinałem do telefonu poprzez OTG co by napięcie zbliżone było, ale bez efektu, szukam aktualnie w domu zamiennego kabla.

EDIT
Sprawdziliśmy sprzęt u znajomego gitarzysty, identyczny interfejs, pod to samo okablowanie, jego działa, mój nawet nie zaświeci. Gitara to nawet pod piec nie działa, wszystko wraca do sklepu za parę dni.
Załączniki
20171125_180603.jpg
20171125_180603.jpg (78.09 KiB) Przejrzano 359 razy

Wróć do „Gitara i komputer”