Czosnecky
Posty: 9
Rejestracja: 19-10-2012 18:11

19-10-2012 18:29

Witam. Ostatnio b. zainteresowała mnie gra Rocksmith (akurat tak się składa że kolega ją posiada c;) i mam do was pytanie. Grę posiadam na PC, ale niestety nie mam kabla, coś się z nim stało albo znajomy jest okropny ;)
Zakładając że jednak kabel się zepsuł, mam do was pytanie - czy jeżeli posiadam ( a posiadam :D) taką przełączkę: http://allegro.pl/przejsciowka-adapter- ... 05111.html

czy jeżeli podłączę gitarę w ten sposób ( do wejścia mikrofonowego ) to będę mógł zagrać w rocksmith'a?
Grę jak już mówiłem mam, tylko kabel stoi na przeszkodzie. Nie jestem pewien czy podłączając gitarę do wejścia mikrofonowego będzie wszystko ładnie chodziło, czy gitara koniecznie musi być podpięta do USB ( w tym przypadku musiałbym się targnąć na dosyć drogi adapter ;c )\
Z góry dziękuję za pomoc

wdowa94
Posty: 96
Rejestracja: 18-07-2010 21:06

19-10-2012 19:52

Tak, ta przejściówka wystarczy, ale podłącz najpierw do LineIn, a w ostateczności jako mikrofon (inna impedancja, zwykle mniejsze szumy).
Ja odrazy ci powiem że z powodu tej gry albo roztrzaszkasz swoją gitarę o ściane albo stracisz swój cenny czas- Twórcy mieli dobry pomysł, ale wykonanie już tak różowo nie wygląda
Schecter 006 Deluxe H-Series+ ErnieBall 10-46+ Marshall Valvestate 8080
Rhythm Guitar

Awatar użytkownika
bubba
Posty: 193
Rejestracja: 23-10-2011 13:38

20-10-2012 16:12

Raczej na Line-IN są mniejsze szumy niż pod majka. ;)
See the ten thousand ministries,
See the holy righteous dogs,
They claim to heal
but all they do is steal

Awatar użytkownika
jacenty
Posty: 335
Rejestracja: 10-04-2011 18:46

20-10-2012 17:24

wdowa94 pisze:Ja odrazy ci powiem że z powodu tej gry albo roztrzaszkasz swoją gitarę o ściane albo stracisz swój cenny czas- Twórcy mieli dobry pomysł, ale wykonanie już tak różowo nie wygląda

Nie jest źle, trzeba tylko się odpowiednio skoncentrować (co zresztą jest wymagane w muzyce), bo nigdy nie wiadomo kiedy dołoży ci kolejne brakujące nuty. Interfejs programu na początku może być zagmatwany. Jak dla mnie, to niezły fun jest z tym programem.
Obrazek Obrazek
<<Cort KX5 [Dimarzio D-Sonic >><<Kustom KG212FX>> <<TC Electronic Flashback Delay>> << Marshall JH1 The Jackhammer, EHX Metal Muff >>

Kiszonyogor
Posty: 20
Rejestracja: 17-11-2010 16:54

21-10-2012 14:00

Czyli np podłączając gitarę przez interfejs audio też będzie ta gra śmigać? Czy musi być ten specjalny kabelek?
Obrazek Obrazek
Schecter Demon 6 stblk, Roland Cube 20xl + własnoręcznie wykonany footswitch ;)

Awatar użytkownika
jacenty
Posty: 335
Rejestracja: 10-04-2011 18:46

21-10-2012 14:57

Teoretycznie tak, ale nie wiem dokładnie, bo akurat ja mam ten kabel.
Obrazek Obrazek
<<Cort KX5 [Dimarzio D-Sonic >><<Kustom KG212FX>> <<TC Electronic Flashback Delay>> << Marshall JH1 The Jackhammer, EHX Metal Muff >>

wdowa94
Posty: 96
Rejestracja: 18-07-2010 21:06

21-10-2012 15:01

Kiszonyogor pisze:Czyli np podłączając gitarę przez interfejs audio też będzie ta gra śmigać? Czy musi być ten specjalny kabelek?

Powinna śmigać i przez interfejs i przez zintegrowaną kartę dźwiękową, jednak proponowałbym się bawić na sterownikach ASIO (np. ASIO4ALL) i tak również skonfigurować grę, by korzystała z ASIO.
Po co? Po to by były małe opóźnienia (zmniejsz bufory w ustawieniach ASIO), małe szumy i znośny, naturalny dźwięk.
Poczytaj troszke na ten temat (najwięcej jest zwiazanych z Guitar Rig)
Schecter 006 Deluxe H-Series+ ErnieBall 10-46+ Marshall Valvestate 8080
Rhythm Guitar

effectowny
Posty: 15
Rejestracja: 07-09-2012 16:42

21-10-2012 15:27

Nie zadziała, ktoś musiałby zamieszać w sterownikach żeby inne interfejsy były widoczne jako real tone cable. To dodatkowe zabezpieczenie antypirackie.

Kiszonyogor
Posty: 20
Rejestracja: 17-11-2010 16:54

22-10-2012 20:21

Pewnie niedługo ktoś to ogarnie to wtedy se załatwię tą gierkę bo kupowanie jakiegoś specjalnego kabla tylko do tej gry wg mnie nie ma sensu
Obrazek Obrazek
Schecter Demon 6 stblk, Roland Cube 20xl + własnoręcznie wykonany footswitch ;)

effectowny
Posty: 15
Rejestracja: 07-09-2012 16:42

22-10-2012 20:33

Nie licz na to. Ta gra nie sprzeda się tak dobrze jak guitar hero czy inne rock bandy. Niewielu crackerów jest nią zainteresowana skoro dopiero dzisiaj wyszedł crack (a jedyne zabezpieczenie to steamworks, które jest łamane przez crackerów z zamkniętymi oczami). W Stanach jest dostępna od roku a nikt się w to nie bawił. Pozatym musiałby to zrobić dla kilku (-dziesięciu?) różnych interfejsów bo sama karta dźwiękowa nie starczy prawie na pewno bo wejście mikrofonowe jest wykorzystywane do wokalu.

Kiszonyogor
Posty: 20
Rejestracja: 17-11-2010 16:54

22-10-2012 22:26

No to w takim razie trudno, odpuszcze se tą grę, może kiedyś kupie se ten kabelek (w jakiejś okazyjnej cenie na alledrogo :)). Sama gra na gitarze i tak dostarcza wystarczającej przyjemności ;)
Obrazek Obrazek
Schecter Demon 6 stblk, Roland Cube 20xl + własnoręcznie wykonany footswitch ;)

Awatar użytkownika
artemis00
Posty: 48
Rejestracja: 19-09-2011 17:17

28-10-2012 20:00

Jest także sposób żeby podłączyć interfejsem lub przejściówką, ale trzeba użyć cracka.
Tych sprytniejszych odsyłam do google, na forum nie można podawać linków do takich rzeczy.
ObrazekObrazek

Kiszonyogor
Posty: 20
Rejestracja: 17-11-2010 16:54

28-10-2012 21:55

Dzięki za niedozwolone info ;)
Obrazek Obrazek
Schecter Demon 6 stblk, Roland Cube 20xl + własnoręcznie wykonany footswitch ;)

Prescot25
Posty: 2
Rejestracja: 17-04-2012 18:41

29-10-2012 16:21

Witam,

również posiadam tą grę i chyba robię coś źle. Podłączam najzwyklejszy kabel do gitary i przez przelotkę na małego jacka do wejścia na mikrofon. Czy ktoś wie jak to zrobić aby było dobrze, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jacenty
Posty: 335
Rejestracja: 10-04-2011 18:46

29-10-2012 17:07

Nie da rady bo gra rozpoznaje tylko sygnał cyfrowy puszczony przez USB, a ten sygnał cyfrowy tworzy wbudowany przetwornik w kablu jaki dodaje Ubisoft .
Obrazek Obrazek
<<Cort KX5 [Dimarzio D-Sonic >><<Kustom KG212FX>> <<TC Electronic Flashback Delay>> << Marshall JH1 The Jackhammer, EHX Metal Muff >>

Prescot25
Posty: 2
Rejestracja: 17-04-2012 18:41

29-10-2012 17:51

Czy jakbym kupił przelotkę z jacka na usb to by poszło? Bo nie wiem czy jest sens wywalać kasę na darmo.

Awatar użytkownika
artemis00
Posty: 48
Rejestracja: 19-09-2011 17:17

29-10-2012 21:50

Prescot czy ty jesteś jakiś sprytny inaczej czy co?
Dla niezorientowanych - tylko kabel oryginalny. Dla sprytniejszych - przejściówka, ale do tego trzeba trochę sprytu i rozumu, którego tobie najwyraźniej brakuje. Jak byk napisałem co trzeba zrobić, tylko nie podałem dosłownego linku.
ObrazekObrazek

ShM
Posty: 3
Rejestracja: 09-01-2013 13:15

09-01-2013 14:09

Nie ma opcji poza oryginalnym kablem, on zamienia dźwięk w sygnał cyfrowy. Sam próbowałem. Żadne przejściówki, nic. WIECIE CO JEST W TYM NAJŚMIESZNIEJSZE? Że na steam dali DEMO tego, ale bez kabla nie zagracie, ironia.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2213
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

09-01-2013 14:33

Pieprzysz pierdoły. Nie masz pojęcia i tyle.

Dziwne, że jakoś i ja grałem na Die Hardzie + przejsciówce i kuzyn gra. Chyba, ze wmówisz mi ze nie grałem.

To, że próbowałeś i Ci nie gra świadczy tylko o tym, ze nie umiesz gry ustawić.

stillG
Posty: 202
Rejestracja: 12-11-2012 08:28

09-01-2013 14:33

Następny ech. 7 postów wyżej wystarczy zerknąć.

toheshi
Posty: 1
Rejestracja: 03-02-2013 00:49

03-02-2013 00:52

Nie wiem, czy wcześniejsze sterowniki ASIO4All posiadały tę opcję, ale wersja 2.11 (dziś pobrałem betę) posiada przy instalacji opcję ReWuschel - dzięki temu ASIO przystosowuje dźwięk dla programów niekompatybilnych z tym standardem. W ten sposób, jak mniemam, można podłączyć gitarę np. przez interfejs audio czy też przez multiefekt na USB. Rocksmith na pewno będzie słyszał, ale czy na 100% każdemu zadziała - nie mogę zaręczyć. Tak czy inaczej, na pewno jakość dźwięku będzie lepsza :)

Awatar użytkownika
krisdj
Posty: 555
Rejestracja: 03-06-2012 13:47

08-02-2013 21:23

Ja grałem z Mustanga(piec fendera z wbudowanym interfejsem audio usb) więc nie ma się co martwić. Po odpowiedniej konfiguracji(pisz PM) da się zagrać nawet przez wejście liniowe/mikrofonowe, ale dla słabszych kart i zintegrowanych będzie latencja(opóźnienie) większe niż PKP. Oczywiście żeby było wszystko legalnie należy mieć oryginalne pudełko z grą itd. itp. a żeby zagrać odpowiednio spreparowany plik startowy wykorzystujący aktywowane w systemie WEJŚCIE audio, który docelowo służy on również jako no-cd, a mając oryginał można grać na no-cd. A przypuszczam że skoro kombinujesz z kablem to oryginału nie masz. Jak coś trzeba to PM.
LTD EC-500 > Dunlop Cry Baby 95Q > Marshall AVT150

sqr
Posty: 3
Rejestracja: 13-05-2013 13:17

13-05-2013 13:19

A ja mam trochę inne pytanie odnośnie tej gry. Mianowicie: czy Rocksmith działa pod Windows XP?

Wiem, że oficjalnie nie ma wsparcia dla XP, ale chodzi o to czy w praktyce się uruchomi, czy od razu wyskoczy, że zły system. Proszę o odpowiedź tych, co sprawdzali.
z góry dzięki :)

jurgens
Posty: 4
Rejestracja: 14-04-2013 08:20

13-05-2013 17:46

Na pudełku jest Vista lub Windows 7.
YAMAHA PACIFICA 120H TBS + YAMAHA GA-15
YAMAHA RBX170BL

Awatar użytkownika
ma95
Doradca
Posty: 5303
Rejestracja: 05-10-2012 18:08

13-05-2013 18:02

Działa na xp bez problemu. ;)

sqr
Posty: 3
Rejestracja: 13-05-2013 13:17

14-05-2013 09:29

Dzięki :) . To jeszcze zapytam, czy da się w grze przestawić jakość grafiki na słabszą? Może ktoś sprawdzał, czy Rocksmith w ogóle wystartuje na kompie ze zintegrowaną kartą grafiki?

marek15p
Posty: 1
Rejestracja: 18-06-2013 16:28

18-06-2013 16:40

Witam!
Mam pewien problem z tą grą. Mianowicie kupiłem ją dzisiaj i wszystko było ok dopóki nie zakończyłem instalacji. Kiedy próbuję uruchomić grę pojawia się cały biały ekran i gra nie odpowiada. Mam system Windows XP. czy ma ktoś z was jakieś rady jak uruchomić grę?, co mogę zrobić?. Z góry dziękuję za pomoc. Dla chcących pomóc oto moje gg:7578766 z chęcią przyjmę każdą pomoc. Pozdrawiam, Marek.

Awatar użytkownika
krisdj
Posty: 555
Rejestracja: 03-06-2012 13:47

19-06-2013 07:34

Na xp są problemy z ta grą.

Wysłane za pomocą aplikacji Tapatalk 2
LTD EC-500 > Dunlop Cry Baby 95Q > Marshall AVT150

sinjids
Posty: 3
Rejestracja: 18-09-2012 20:39

28-06-2013 10:59

Hej, zdobyłem dzisiaj tą grę, ale okazało się, że dokupienie kabla jest w Polsce niemożliwe. Czy taka przejściówka http://allegro.pl/interfejs-audio-gitar ... 05461.html w zestawieniu z jakimś crackiem pozwoli mi grać normalnie, bez bawienia się z ustawianiem gitary przez multum badziewnych sterowników? Jakiś czas temu próbowałem podłączyć gitarę do kompa i po tygodniu zmagań się poddałem, bo w żaden sposób nie chciała działać.

Tych "politycznie poprawnych przez internet" informuję, że moja kopia jest legalna.

sqr
Posty: 3
Rejestracja: 13-05-2013 13:17

28-06-2013 16:58

sinjids pisze:Jakiś czas temu próbowałem podłączyć gitarę do kompa i po tygodniu zmagań się poddałem, bo w żaden sposób nie chciała działać.
I nic nie było słychać? A gdzie podłączałeś? Do mikrofonowego? I w mikserze nie było "wycisz" ani nie zjechane suwakiem na dół?
A czy nie masz karty/sterowników z funkcją wykrywania co jest wetknięte? - Takie cuś, że jak wtykniesz słuchawki/mikrofon/cokolwiek, to wyskakuje okienko albo jakieś powiadomienie w dymku? Jeśli masz takie coś, to należy wyłączyć w opcjach sterownika automatyczne wykrywanie. Wejścia będą wtedy włączone na stałe.

Ten "interfejs" (szumna nazwa - toż to zwykła karta dźwiękowa na USB) na pewno rozwiąże sprawę (bo ma sterowniki bez tego wykrywania), ale czy jest sens dawać za coś o nieznanej jakości ponad 50 zł? Spróbuj z tymi opcjami autowykrywania.
Oczywiście będziesz tylko słyszeć gitarę. To, czy gra zrobi z tego jakiś użytek, to już inna sprawa (-> crack). Być może trzeba będzie też wejść w "mikser", przełączyć na nagrywanie i przy mikrofonowym zaznaczyć "wybierz" (nie mylić z odznaczyć "wycisz" z poprzedniego punktu).

Wróć do „Programy muzyczne”