speed
Posty: 8
Rejestracja: 04-11-2018 18:46

13-11-2018 19:12

Witam

sprawdziłem dzisiaj bias JCM2000 TSL 100 i mam 7,5 na lewej stroni i 8,9 z drugiej. Nie mogę skorygować bo koniec potencjometru a jak ustawie lewa na 8,9 to prawa ucieka i tez brak mozliwosci korekty. Pytanko czeka mnie wymiana lamp?
Wzmak mam od 3 dni.

Awatar użytkownika
malyguit
Posty: 959
Rejestracja: 10-05-2010 18:34

13-11-2018 20:49

Jak to mierzyłeś? Bo cos nie tak. Powinno być w granicach 37mA

speed
Posty: 8
Rejestracja: 04-11-2018 18:46

13-11-2018 20:57

MIernik na mV i sa trzy piny. Skrajny lewy do srodkowego i skralny prawy do srodkowego.
Tak na yt widziałem.

zle napisałem, przecinek
Niby ma byc 89mV lub w przedziale od 80 do 90

Awatar użytkownika
malyguit
Posty: 959
Rejestracja: 10-05-2010 18:34

13-11-2018 21:15

Czyli zabawkowo. Bias czyli prąd spoczynkowy ustawia się na 70% prądu znamionowego anody Ia, który zazwyczaj jest podany na opakowaniu nowych lamp. Powyżej 70% jest tzw hot biasing, poniżej cold. Na hot gra m.in. Angus Young i często mu Marshall staje w płomieniach. Ale mniejsza o to. Zauważ że TSL brzmi inaczej niż reszta serii JCM, dość zimno. Może właśnie dlatego, że producent się nie postarał. Standardowo do ustawienia biasu używa się specjalnego podstawka który wmontowujesz pomiędzy cokół a lampę. Wpinasz amperomierz, odpalasz i trymerkiem regulujesz prąd. Musisz także mieć wzmacniacz obciążony impedancją znamionową i oczywiście bez żadnego sygnału.

speed
Posty: 8
Rejestracja: 04-11-2018 18:46

13-11-2018 21:24

hmm, tylko po co sa te piny i dwa trimerki z tyłu?
kazda lampa ma swoj trimerek?

Awatar użytkownika
malyguit
Posty: 959
Rejestracja: 10-05-2010 18:34

13-11-2018 22:17

Żebyś mógł myśleć że ustawiłeś bias. Każda z lamp się od siebie różni parametrami ( parametry są do siebie tylko zbliżone i to w przypadku par czy kwadr) i ustawianie prądu za pomocą spadku napięcia jest nonsensem. Czy każda z lamp ma swój trymerek tego nie wiem. Znajdź sobie schemat w sieci i oblukaj. A tak z ciekawości, na jaki uj grzebiesz przy biasie, skoro nie zmieniasz lamp? Lampy się biasuje raz i tak mają chodzić do końca swego żywota. Tu masz filmik jak koleś prawidłowo biasuje swój wzmak. Ja tak robię zawsze bez względu na na model wzmacniacza i wszystko smiga jak trzeba.
https://www.youtube.com/watch?v=Sw2JQqwYjvE

Wróć do „Wzmacniacze gitarowe”