wavaaa
Posty: 3
Rejestracja: 08-10-2018 15:46

08-10-2018 16:01

Witam,
Używam multiefektu line6 pod xt live, ale w domu nie mam go czym nagłośnić. Czy do 200zł kupię coś w miarę możliwości sensownie brzmiącego? Pomijam słuchawki. Myślałem o jakimś piecu, typu Roland Cube 15xl albo Fender Mustang 1, ale gdzieś czytałem, że piec w połączeniu z multi to nie najlepszy pomysł. Co sądzicie? Cenowo chciałbym się zmieścić 250zł. Jakieś propozycje?

Karls
Posty: 120
Rejestracja: 26-07-2018 12:01

08-10-2018 16:38

Nie sądzę, żeby comba modelowe dało się połączyć z zewnętrznym efektem. Natomiast nie uważam się za eksperta - może da się coś pokombinować, żeby to razem poszło. Na pewno nie bierz w ciemno, tylko podepnij ten multiefekt i zobaczy czy sprzęt po prostu nie głupieje. Może być tak, że ten cały cyfrowy symulator nie jest przewidziany na jakieś modulowanie sygnału przed nim i albo nic nie zagra albo będzie to brzmiało dziwnie.

wavaaa
Posty: 3
Rejestracja: 08-10-2018 15:46

08-10-2018 16:43

Karls pisze:Nie sądzę, żeby comba modelowe dało się połączyć z zewnętrznym efektem. Natomiast nie uważam się za eksperta - może da się coś pokombinować, żeby to razem poszło. Na pewno nie bierz w ciemno, tylko podepnij ten multiefekt i zobaczy czy sprzęt po prostu nie głupieje. Może być tak, że ten cały cyfrowy symulator nie jest przewidziany na jakieś modulowanie sygnału przed nim i albo nic nie zagra albo będzie to brzmiało dziwnie.

Parę lat temu grałem na zestawie gitara + multi line6 + marshall vs 8080 spięte w linii i raczej nic nie głupiało. Nie pamiętam niestety czy dźwięk był w miarę dobrze oddany, dopiero zaczynałem wtedy przygodę z graniem.

Czy ktoś może próbował podobnego połączenia i może pomóc?
Może jakiś inny sprzęt mógłby mi to nagłośnić?

Awatar użytkownika
malyguit
Posty: 941
Rejestracja: 10-05-2010 18:34

08-10-2018 18:58

Ogólnie każde multi jest zaprojektowane do współpracy ze wzmacniaczami, linią i opcjonalnie ze słuchawkami. Zatem powinno to śmigać jak trzeba na wzmacniaczu. Nie mam jednak pojęcia jak będzie się zachowywać ze wzmacniaczami z cyfrowym modelowaniem brzmienia. Z tego co koledzy pisali na tym forum to ponoć słabo. Osobiście mam także Rolanda Cuba, ale niestety nie mam multi, tylko kostki i sprawa wygląda tak. Wszystkie kostki przestrzenne jakie mam pracują bez zarzutu - Ibanez CS9, Boss TR-2, TC Electronic Flashback. Modulujące EXH Pitch Fork, Dunlop GCB 535Q, także. Zniekształcające od Way Huge Swalen Pickle i Pork Loin, Ibanez TS 808 zalezy na jakim presecie. Więc myślę, że każdy preset z multi na każdym innym wzmacniaczu będzie brzmiał nieco inaczej. Zresztą tak samo jest z piecami lampowymi i tranzystorami. Modulujące i przestrzenne działają tak samo praktycznie na każdym, a przestery w zależności od wzmacnicza.

wavaaa
Posty: 3
Rejestracja: 08-10-2018 15:46

09-10-2018 09:29

malyguit pisze:Ogólnie każde multi jest zaprojektowane do współpracy ze wzmacniaczami, linią i opcjonalnie ze słuchawkami. Zatem powinno to śmigać jak trzeba na wzmacniaczu. Nie mam jednak pojęcia jak będzie się zachowywać ze wzmacniaczami z cyfrowym modelowaniem brzmienia. Z tego co koledzy pisali na tym forum to ponoć słabo. Osobiście mam także Rolanda Cuba, ale niestety nie mam multi, tylko kostki i sprawa wygląda tak. Wszystkie kostki przestrzenne jakie mam pracują bez zarzutu - Ibanez CS9, Boss TR-2, TC Electronic Flashback. Modulujące EXH Pitch Fork, Dunlop GCB 535Q, także. Zniekształcające od Way Huge Swalen Pickle i Pork Loin, Ibanez TS 808 zalezy na jakim presecie. Więc myślę, że każdy preset z multi na każdym innym wzmacniaczu będzie brzmiał nieco inaczej. Zresztą tak samo jest z piecami lampowymi i tranzystorami. Modulujące i przestrzenne działają tak samo praktycznie na każdym, a przestery w zależności od wzmacnicza.


Wielkie dzięki za rzeczową wypowiedź, bardzo mi pomogłeś. Może przejdę się najpierw ze swoim sprzętem do kolegi spróbować to podłączyć do jego pieca i zobaczę jak się to zachowa.
Czy jednak oprócz comba, można w tych pieniądzach jakoś sensownie nagłośnić ten multi? Może jakieś używane odsłuchy studyjne?

mareq
Posty: 88
Rejestracja: 29-11-2010 11:40

09-10-2018 15:08

W zasadzie to możesz podpiąć do wyjścia słuchawkowego głośniki komputerowe albo puścić to na aux in do wieży.

Wróć do „Jaki wzmacniacz gitarowy / combo do 500zł”