Siema, chcę wymienić gniazdo w starej białoruskiej gitarze "Formanta". Jeśli ktoś posiada schematy jak to podłączyć lub mógłby mi coś doradzić byłbym wdzięczny. Poniżej zdjęcia.
Akurat jeśli chodzi o gniazdko, to ilość przystawek i przełączników, a także potencjometrów, nie ma żadnego znaczenia. Do gniazdka mają być przylutowane dwa kable (albo jeden ekranowany): sygnał i masa.
tam gdzie jest wybebeszone są 3 przęłączniki i 2 potencjometry, z tyłu jest miejsce na baterię więc zapewne przetworniki aktywne. Wszystko byłoby pięknie tylko że do starego gniazda jest wlutowane 5 kabli i to mnie zbija z tropu :/
edit: zapomniałem dodać że stare gniazdo nie jest jackiem tylko 5- pinową komunistyczną myślą techniczną.
jpk pisze:Akurat jeśli chodzi o gniazdko, to ilość przystawek i przełączników, a także potencjometrów, nie ma żadnego znaczenia. Do gniazdka mają być przylutowane dwa kable (albo jeden ekranowany): sygnał i masa.
Nie umiem wkleić tu schematu jest w googlach. Jeżeli odkręcisz drugą płytkę będzie tam elektronika i po to jest potrzebna bateryjka. Po schemacie widać ,że sprawa gniazda jest prosta.