Awatar użytkownika
Tipereth
Moderator
Posty: 765
Rejestracja: 16-07-2011 20:53

29-04-2018 21:30

Witam wszystkich :)

Planuję powoli rozbudowę komputera stacjonarnego i chciałbym wymienić grafikę, procesor i dodać ram, choć nie wiem czy do tego nie będę musiał wymienić płyty głównej, bo ma już swoje lata i nie wiem czy będzie kompatybilna z nowszymi elementami. Problem w tym, że w tym temacie wiem bardzo niewiele. Sprawdziłem wymagania niektórych gier na których mi zależy (Dishonored 2, Far Cry 5 itp) i wyliczyłem, że komponenty to prawie 2k, co jest jak dla mnie sporym wydatkiem. Pomyślałem sobie, że skoro mam wymienić aż tyle, to może znajdą się jakieś gotowe komputery stacjonarne, które będą spełniać moje wymagania i nie będą oscylowały w okolicach 4 tysięcy. Szukałem i znalazłem coś co mnie mocno zastanawia:
https://saturn.pl/komputery-i-tablety/k ... -h8134460e
Grafika 4GB
12GB ramu
Procesor i5 3.2 GHz z czterema rdzeniami
Terabajtowy dysk + 120GB dysk SSD
Windows 10 home

I tutaj zacząłem drapać się po głowie, ponieważ szukałem też komputerów poleasingowych i znacznie droższe od tego modelu nie były nawet w połowie tak mocne. Tutaj mam pytanie do osób z doświadczeniem w temacie: Jak to jest, że komputery droższe o tysiąc mają słabsze komponenty od tego modelu? Ryzykuję czymś gdybym go zamówił? Jak już wspominałem, nie znam się na komputerach, a te parametry z tą ceną wydają mi się zbyt piękne aby były prawdziwe.

Z góry dzięki za porady :)
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Awatar użytkownika
jpk
Posty: 435
Rejestracja: 18-07-2017 08:20

29-04-2018 23:22

Nie napisali ani słowa o płycie głównej, a szkoda.
Cena wydaje mi się adekwatna do jakości, przypuszczam, że możesz być zadowolony.
Dla porównania oferta ze sklepu, w którym ja kupuję większość swojego sprzętu.
W stosunku do przedstawionej przez Ciebie ma mniej pamięci i brak dysku SSD, ale jest nieco tańsza. Ja bym się zdecydował na rozszerzenie pamięci do 16 GB (dopłacisz za to ok. 300 zł), natomiast brak dysku SSD nie bardzo uważam za wadę - dwa już załatwiłem, a niestety możliwości odzyskania danych nie ma... :-(
Karta graficzna ma lekką przewagę, zresztą w wielu grach u mnie nVidia sprawowała się znacznie lepiej od Radeona, choć nie musi to być regułą. Płyt MSI używam od wielu lat i nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu.

Tak naprawdę, wszystko jest kwestią przekonań, na przykład ja, czysto subiektywnie nie lubię Intela... :-)
https://soundcloud.com/user-701929647

Marshall CODE 25C
Epiphone DOVE - Harley Benton SC-550 Faded Tobacco Flame - Rockwood LX90G - Jackson DX6

Awatar użytkownika
Tipereth
Moderator
Posty: 765
Rejestracja: 16-07-2011 20:53

30-04-2018 00:32

Brzmi ciekawie, ale czegoś nie rozumiem. Za każdym razem gdy sprawdzam wymagania danej gry, w temacie karty graficznej ważne jest to ile ma GB. Ta w Twoim modelu ma 2GB, a w wymienionym przeze mnie ma 4GB. Mimo to Nvidia z 2GB jest lepsza? Dlaczego jest lepsza? Bo nie chciałbym by się okazało, że zaraz wyjdzie tytuł na który się napalę, który będzie wymagał grafiki 3GB.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Awatar użytkownika
jpk
Posty: 435
Rejestracja: 18-07-2017 08:20

30-04-2018 09:14

No fakt, nie zwróciłem na to uwagi.
Wydajność karty zależy przede wszystkim od procesora graficznego, częstotliwości taktowania i szerokości szyny. Poza tym 1050 Ti z 4 GB jest zaledwie 70 zł droższa od 1050 z 2 GB.
W tej ofercie, którą przedstawiłeś elementem budzącym pewne moje wątpliwości jest jeszcze zasilacz - element, na który rzadko się zwraca uwagę, a który potrafi mieć kluczowe znaczenia dla stabilności działania komputera, tym bardziej, ze ten Radeon zżera aż 180 W mocy (przy 75 W nVidii).

Nie traktuj jednak tych wskazówek wiążąco, z komputerami spędziłem większą część swojego życia zawodowego, ale trochę mi brak doświadczenia w grach, zwłaszcza tych najnowszych... :-)
https://soundcloud.com/user-701929647

Marshall CODE 25C
Epiphone DOVE - Harley Benton SC-550 Faded Tobacco Flame - Rockwood LX90G - Jackson DX6

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2221
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

30-04-2018 10:32

Żadnych gotowców. Jak widze te opisy "grafika GTX 4 gb" to mi się śmiac chce. A potem faktycznie najbardziej śmieciowa mobo + zasilacz z czarnej listy i tyle z używania będzie.

Radeony żrą prąd jak odkurzacze. Mam porównanie, bo w ciągu dwóch dni przeszedłem z nowo rozpakowanej R9 280x na GTX 970 (przez czerwoną mendę musiałem zasilacz wymienić, a potem z zieloną się nudził).

Gigabajty karty sa głownie potrzebne do tekstur. Jeśli masz zamiar grać "tylko" w fHD, to czterogigowa powinna Ci obsłużyć znakomitą większość tytułów o ile procesor da radę wszystko obliczać.

Dla poparcia - mam gówniany już procesor i ww. 970 - w Far Cry 5 mogę dać wszystko na full i z grafiki ściąga mi 2.6-2.8 GB się ona lekko nudzi, za to procesor 3.1-3.3 turbo trzeciej generacji (obecnie jest ósma) nie wyrabia z obliczaniem liści i tego co się dzieje dookoła. Dlatego też grafę sobie dalej zostawiam, a wymienię wszystko poza nią.

EDIT: Mam aktualnie kompa o LICZBACH podobnych jak w tym z saturna i w FC5 gram na średnio-wysokich z obniżonym cieniowaniem w fHD i daje radę (czasem jakieś spadki) ale komfort jest umowny. Ten i5 Ci się spoci przy tym strasznie. D2 też się meczył (zwłaszcza na samym początku w sali zamkowej jak poznajemy naszych przeciwników)

EDIT: I ostatnia sprawa - przekonałem się niedawno, ze obudowa też swoje robi. Kupiłem za chyba 200zł taką z dodatkowymi trzema wentylatorami, których mocą steruję przelącznikiem na panelu. Przykładowo w FC5 granie bez wentylatorów to 60C procka i 72 grafy, z lekkim nawiewem koło 55 i 65, a z wianiem na full (troche szumi) 50-52 procek i grafa 60. Ale mam też na procku dodatkowe chłodzenie z dwoma wentylatorami i sporym radiatorem. Ten komp z saturna na zwykłym chłodzeniu będzie się gotowal.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2221
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

30-04-2018 14:21

Napiszę pod soba, zeby to sie lepiej czytało - obecnie złożenie kompa, ktory bedzie służył te 3-4 lata to (bez monitora) około właśnie 4 tys. Mówię tu o procku, mobo i ramie, ktore wystarczy na jeszcze dłużej, potem mozesz wymienic tylko grafe.

Do bezpiecznego grania w fHD spokojnie starczy procesor na poziomie i5-8400 (sam w niego celuje, ale do momentu az sie zdecyduje to pewnie wezme jednak 8600K zeby potem moze krecic), płyta koło 350zł do kręcenia + ram 16gb 3000-3200mhz (to gówno aktualnie kosztuje fortunę). Grafa nvidia 1070 obsłuży Ci aktualnie wszystko z zapasem.

Do tego sensowny zasilacz koło 250zł i obudowa też z 200.

O ile nie zechcesz pograć w 4k to w tym zestawie bedzie do wymiany może grafa za 3-4 lata i tyle. Ten 8400 startuje na 2.8GHZ ale sam taktuje sie chyba do 4.1 a ma 6 rdzeni.

Awatar użytkownika
Tipereth
Moderator
Posty: 765
Rejestracja: 16-07-2011 20:53

30-04-2018 18:26

To ja jednak rzeczywiście niewiele wiem w tym temacie. :P
To znaczy zależy mi na tym by móc zagrać w nowsze tytuły, ale nie muszą chodzić na maksymalnych detalach, więc może da się coś złożyć w okolicach 2k. :)
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2221
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

30-04-2018 22:08

Tylko z tymi dwoma tytułami jest akurat problem - D2 wygląda OBRZYDLIWIE bez antyaliasingu, a on jest wymagający, podobnie jest w FC5 - tu jest masa roślinności i to też wymaga obliczeń.

Obie to FPSy i tu nie ma mowy o komfortowym graniu na 30 klatkach. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to moim zdaniem okłamuje samego siebie. Zrobiłem sobie taki test, bo FC5 ma coś czego nie widziałem nigdzie indziej - w opcjach możesz ustawić max klatek od 30 do nieskończoności, ale ciekawostka - możesz ustawić co jeden. Można więc bawić się w limit np 42 klatek albo 39. Efekt? Szarpanie ekranu (bo tu nie zadziała synchronizacja) i mulenie przy celowaniu.

Jak już pisałem - mój komp obecnie liczbowo jest na podobnym poziomie jak ten za 2200, natomiast osiagi ma - moim zdaniem - dużo wyższe. Zasilacz jak kolega wczesniej wspomnial jest wiecej niż kluczowy. Na płycie tez przyoszczedziłem stówę czy dwie i do dziś sobie pluję w brodę.

Możesz ewentualnie zabawić się w archeologie i kupić używanego kompa z dobrym prockiem i mobo (czasem ludzie sprzedają wlasnie komplet CPU+mobo+ram) i do tego dokupić obudowę, zasilacz i NOWĄ grafę (ceny już nieco spadają, ale kupienie obecnie używki to rosyjska ruletka).

EDIT: Ja w FC5 gram na 60 klatkach, ale miewa przycięcia, D2 odpuściłem, bo nie umiałem utrzymać balansu miedzy jakością a płynnościa. A w FF15 gram na 30 klatkach i jest "luksja" - 60 miałem tylko w prologu :D Potem tak poleciały na łeb, że wolałem zejść do 30 ale podciągnąć jakość. To jednak w strzelankach nie zadziała.

Wróć do „Hyde Park”