Zinius
Posty: 2
Rejestracja: 03-03-2018 18:59

03-03-2018 23:25

Witam kolegów gitarzystów!

Posiadam używaną gitarę BC RICH KKV2TO Kerry King V2 Tribal Onyx. Od paru dni mam coś takiego, że gdy gram na wzmacniaczu (Peavey Bandit 112), to gitara gra cicho, a do tego praktycznie nie ma przesteru (niezależnie od tego, czy jestem na kanale Clean, czy Lead). Początkowo podejrzewałem, że to może być wina wzmacniacza, ale gdy podłączyłem inną gitarę, to grała elegancko z przesterem.
Miewałem w przeszłości kilka razy podobny problem, ale wystarczyło przełączyć się przełącznikiem na te przetworniki bliżej gryfu, a następnie z powrotem na te bliżej mostka (czyżby wina przełącznika?). Raz mi się zdarzyło też, że to nie pomagało, ale na następny dzień problem samoistnie ustąpił. Teraz niestety tak nie ma :D
Rozkręcałem już wtyczkę do jacka oraz pokrywkę od potencjometrów i przełącznika, ale nie potrafiłem nic sensownego wymyślić. Spotkał się ktoś może z takim problemem, albo ma pomysł o co może chodzić?

Mała demonstracja tego, jak to wygląda na kanale Lead:
https://youtu.be/MZqm50ZAytA
https://youtu.be/7mPyFgtnUq4

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
6nt
Posty: 1542
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

04-03-2018 12:04

Nie wiem jakie masz przetworniki - jak aktywne, to wymień baterię i będzie działać. jeśli pasywne, to zapewne albo przełącznik, albo (co bardziej prawdopodobne) potencjometr głośności padł.
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."
Obrazek

Zinius
Posty: 2
Rejestracja: 03-03-2018 18:59

04-03-2018 13:17

Mam przetworniki pasywne, więc przy najbliższej okazji zaopatrzę się w odpowiedni potencjometr i spróbuję wymienić. Dzięki za odpowiedź!

Wróć do „Gitary elektryczne”