Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

25-11-2016 20:50

Nie wstawiam tu konkretnego kawałka, tylko bardziej "całokształt". Przeciętnie mi idzie, ale przynajmniej mogę się chwalić sprzętem ;-)

https://soundcloud.com/user-650591433/sets

Najnowsza playlista to gitara ta moja nowsza, Manuel Rodriguez i mikrofon Behringer C-1U.

Po dłuższym czasie ogarnęłam Audacity na tyle, by usunąć szumy. Miałam starą wersję programu, z płyty Behringera, tam była wersja 1.cośtam, a teraz jest na topie 2.cośtam. Od razu lepiej.

Czekam czy dadzą mi program Tracking (czy tak jakoś), za rejestrację Formularz życzył sobie nawet zeskanowania paragonu.

Stojak do mikrofonu jest bardzo amatorski, przywiązałam mały statyw z mikrofonem do starego stojaka na gitarę, paskami zaciskowymi... :-P

sss
Posty: 1900
Rejestracja: 18-09-2013 12:53

27-11-2016 12:11

Myślę, że ja nie gram lepiej od Ciebie albo nawet gorzej. Różnica jest w tym, że ja gram mocno po swojemu a Ty tak jak hmmm wypada albo coś w tym stylu :)

Cieszę się, że podpowiedź z C1U była trafna bo gitara brzmi bardzo dobrze. Dodaj trochę pogłosu i będzie ekstra :)

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

27-11-2016 19:43

No właśnie, brzmi mi to bardzo... amatorsko... jałowo... (?) No sama nie wiem. Samą gitarę, to ja inaczej słyszę, niż się nagrała. Nie powiem, która wersja jest lepsza, bo nie potrafię stwierdzić, obie brzmią OK, tylko tak jakoś inaczej... Mikrofon faktycznie wymiata, ale wiadomo, dobre nagranie to nie tylko mikrofon, reszta sprzętu też musi być git, umiejętności grającego, no i pomieszczenie odpowiednie...

Co do efektów upiększających, to średnio, (a raczej wcale) się na tym znam. Audacity potrafi bawić się MP3, czy tylko wave? Ja mam już porobione z tego MP3, można rozpakować, ale jakość ucierpi na ciągłym zmienianiu formatu. No i szczerze, musiałabym poczytać/obejrzeć poradnik z efekciarstwa na Audacity. A, i możliwe, że Traction jest w drodze. Gdybym nie oglądała recenzji mikrofonu na yt, to bym nawet nie wiedziała, że taki program dodają do mikrofonu. Zero info o tym w papierach mikrofonu. Jest to nagroda za rejestrację, ale trzeba wypełnić przydługi formularz, i nawet wkleić scanning paragonu. Tona zabiegów. Teraz czekam na maila, muszą to zweryfikować, obejrzeć paragon przez lupę... 8-)

Dobra spadam. Na odchodne dodam, że mam naprawdę fajne mini studio nagrań. Amatorskie do bólu, ale fajne :-P Mikrofon, stojak od gitary przerobiony na stojak do mikrofonu, mini lapek hybrydowy (w zasadzie to tablet, tyle, że na Windowsie i z klawiaturą). Ale mam radochę :-P

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

24-04-2018 19:21

Aktualizacja, mam teraz elektryka, oto przykładowe kawałki.

https://soundcloud.com/user-650591433/s ... ter-hss-rw

W w przypadku Andante, tak, rozjechał mi się trochę dźwięk z podkładem perkusyjnym, ale nagrywałam na szybko i nie umiem jeszcze tak fajnie zgrać się z perkusją/metronomem, bo mnie to rozprasza...

Używam multiefektu: Mooer GE100, oraz głośnika: Marshall AS 50D

Do nagrywania użyłam mikrofonu: Behringer C-1U Mini lapka i programu Audacity.

Awatar użytkownika
Tipereth
Moderator
Posty: 753
Rejestracja: 16-07-2011 20:53

24-04-2018 20:00

Ta perkusja średnio tu pasuje do takiego grania, ale wcale nie było tak źle z Twoim rytmem. Za to posłuchałem Twojego grania na gitarze klasycznej i tu słuchało mi się bardzo przyjemnie. Dobra artykulacja i w ogóle. :)
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

24-04-2018 20:40

Mam słabe zaplecze do nagrywania niestety. Chcę sprzedać tego mojego mic'a, Behringer C-1U, i zamiast niego kupić jakąś zew kartę/interfejs. Mam lepszej klasy mikrofon pojemnościowy, ale nie mam go jak wpiąć do kompa, bo on jest na gniazdo Phantomowe. Zarówno elektryk jak i klasyk by na tym zyskały. Mam już nawet jakąś budżetówkę na oku:

https://www.ceneo.pl/32628531

Coś w podobnej cenie innego tez bym mogła przytulić, ale najpierw muszę sprzedać Behringer'a. Jak na tamten czas, gdy czegoś potrzebowałam, to był OK, ale jak teraz mam lepszy mic, to i większe się wymagania zrobiły :-)

Z klasykiem spędziłam/spędzam więcej czasu, więc i norma, że gram na nim ciut lepiej. Elektryka mam bardzo krótko, jeszcze nie wybrałam efektów jakie mi się naj podobają. Mój multiefekt też jest dla mnie nowy i jeszcze nie grzebałam w nim, żeby sobie porobić własne ustawienia. Elektryk jest bardziej wymagający pod kątem nagłośnienia.

Dzięki za miłe słowa :mrgreen:

rafi23
Posty: 805
Rejestracja: 04-06-2015 15:26

24-04-2018 21:56

Grałem większość tych nut co na klasyku masz nagrane, zdecydowanie taniec argentyński za wolno grasz, to musi być żywe, ale rzeczywiście ładna artykulacja i grasz z pasją, w tych utworach klasycznych na elektryku perkusja zupełnie niepotrzebna i tylko przeszkadza, powodzenia.

Awatar użytkownika
Tipereth
Moderator
Posty: 753
Rejestracja: 16-07-2011 20:53

24-04-2018 22:46

Ella pisze:Mam słabe zaplecze do nagrywania niestety. Chcę sprzedać tego mojego mic'a, Behringer C-1U, i zamiast niego kupić jakąś zew kartę/interfejs. Mam lepszej klasy mikrofon pojemnościowy, ale nie mam go jak wpiąć do kompa, bo on jest na gniazdo Phantomowe. Zarówno elektryk jak i klasyk by na tym zyskały. Mam już nawet jakąś budżetówkę na oku:

https://www.ceneo.pl/32628531



W tej cenie mogę też polecić Alesis io2, ale ten interfejs który podałaś też jest świetny. Różnicę w jakości odczujesz momentalnie. :) Powodzenia w dalszej grze, bo widzę jak często się tu udzielasz, więc pasję widać gołym okiem.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

25-04-2018 23:56

Ja bym używała tego interfejsu z moim minilapkiem, no i kwestia jest tutaj taka, że ten minilapek to jest taki lapek hybrydowy ASUS TRANSFORMER BOOK T100HA. Takie maleństwo nie jest najwyższych lotów, mój ma co prawda 4GB RAM, co jak na takie cosie to jest sporo, ale prawda jest taka, że mi zależy na czymś, z czym mówiąc najprościej mój malec sobie poradzi... On Ma Windows'a 10, z mikiem Behringer C-1U, radzi sobie świetnie, ale nie wiem jak sobie poradzi z interfejsem, choćby najprostszym.

Pytanie, który z tych dwóch interfejsów by sobie poradził u mnie lepiej, Alesis io2, czy FOCUSRITE SCARLETT SOLO 2GEN. Alesis ma dwa kanały, nie wiem jak Scarlett. Scarlett ma niby gniazdo na gitarę i na Mic'a, ale czy można tego używać naraz, to już nie powiem. Z jednej strony, po co mi dwa kanały, skoro nagrywać będę w jednym tylko, z drugiej, to skoro te rzeczy są w tej samem cenie, to może lepiej brać Alesis'a. Zresztą, to teraz przez jakiś czas nie mogę już niczego kupować, bo się zwyczajnie wypstrykałam z kaską :-P Mam Mooer'a do ogarnięcia. Brakuje mi tam jeszcze fajnej gitarki jakiejś, takiego typowego, spokojnego elektryka bez udziwnień... Muszę w końcu pobawić się ustawieniami :-D Trochę się na tym nie znam szczerze mówiąc, ale w razie czego, zawsze mogą wcisnąć przycisk reset, o ile taki tam jest... 8-)

Awatar użytkownika
Tipereth
Moderator
Posty: 753
Rejestracja: 16-07-2011 20:53

26-04-2018 00:18

Sądzę, że ten laptop bez problemu poradzi sobie z każdym z tych interfejsów. Jeśli chodzi o jakość jakie one oferują to jest ona w sumie taka sama, bo wiele zależy też od programu który będziesz używać, a oba pozwolą Ci na grę z niezauważalną latencją. Jeśli nie będziesz używała dwóch mikrofonów to chyba lepszy będzie Focusrite. :)
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

26-04-2018 16:04

Nie wiem o co chodzi z tą latencją, jak ja nagrywam to nie mam żadnego podglądu, monitora. Nagrywam, a potem sprawdzam co wyszło. Dwóch mic'ów nie mam, co najwyżej mogłabym elektryka nagrywać tak, że jeden kanał po kablu a drugi mic'iem. Ale to i tak nie byłoby stereo najwyższych lotów...

Co do programu, to można nadal używać AudaCity? Lubie ten program i umiem go obsługiwać, a to połowa sukcesu...

Awatar użytkownika
Tipereth
Moderator
Posty: 753
Rejestracja: 16-07-2011 20:53

26-04-2018 17:23

Latencja jest opóźnieniem z jakim usłyszysz dźwięk po szarpnięciu w struny. Jeżeli zagrasz dźwięk i usłyszysz go po sekundzie, wtedy nie ma żadnego komfortu gry. Im mniejsza latencja tym lepiej, a skoro mówisz, że nie wiesz czym ona jest, to znaczy, że jej nie zauważasz, więc możesz być spokojna. :)
Audacity bez problemu da radę. Sam go używam od początku, a to już parę ładnych lat.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

26-04-2018 20:44

No bo tak jak pisałam wyżej, to ja nie gram w słuchawkach, przeszkadzają mi, bo jest mi niewygodnie z graniem z kablem gdzieś tam zwisającym. Także nawet nie wiem czy mój Behringer daje jakieś opóźnienia czy nie. Pewnie kupię Focusrite Scarlett Solo 2nd gen, jakoś tak na oko ładniej wykonana. Ale do tego czasu to jeszcze duuużo wody upłynie. Muszę najpierw sprzedać tego Behringera, a nikt tak jakoś nie chce go kupić :-P Mam teraz sporo wydatków, bo gitara to nie jest moje jedyne hobby i jedyny wydatek.

jakit
Posty: 438
Rejestracja: 03-06-2016 09:54

26-04-2018 21:31

Jak na moje to Focusrite, przynajmniej moj, 2i4 ma tak koszmarny preamp ze wola to o pomste do nieba...

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

27-04-2018 22:13

Hmmm.... No to już sama nie wiem co tu kupić, żeby miało ręce i nogi...

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

15-05-2018 10:01

Kupiłam tego Focusrite'a Scarlett Solo 2nd generation. Jeszcze nie uruchamiałam, bo kurier przyjechał wczoraj późno, a dobrą godzinę zajęło mi ściąganie tych dodatkowych programów... Dziś będę się bawić. Tylko nie ogarniam oprogramowania. Dostałam jakieś ProTools i to jest OK, ale dostałam też trochę innych rzeczy do pobrania, tylko nie ogarniam, czy to są wtyczki do ProTools czy osobne programy. Nie miałam zresztą wczoraj do tego głowy. Na razie zaisnatluję na lapku tylko to ProTools i sterownik, żeby lapek wiedział czym ma nagrywać. To moje Scarlett Solo jest dwukanałowe, tzn że jak podłączę mikrofon i gitarę to mi nie wyjdzie zbiorowa sieczka, tylko dwie ścieżki. W przypadku klasyka i elektryka to mi nic nie da, ale jak mam elektroakustyka, to mogę go jednocześnie nagrać po kablu i mikrofonem.

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

18-05-2018 00:21

Na razie, tak roboczo nagrałam parę kawałków Focusrit'em i Audacity, bo jakoś tak nie chce mi się instalować tych wszystkich programów i wtyczek. Nawet nie bardzo to ogarniam, a samo dostanie ich w swoje łapki było czasochłonne, bo trzeba było wypełnić milion formularzy....


Na razie opróżniłam swoją playlistę na SoundCloudzie z kawałków nagranych elektrykiem i Behringrem, a wstawiłam te nagrywane już nową metodą, tak więc wszystko co nagrywane elektrykiem, jest też nagrywane Focusritem. Z czasem zapewne wymienię też kawałki klasyczne, bo coś czuję że tym zestawem aż się będzie chciało nagrywać... :-) Jest to bardzo wygodne. Elektryka nagrywam na razie przez multiefekt, bo nie mam/nie ogarniam VST.

https://soundcloud.com/user-650591433/s ... ter-hss-rw

Jest to nagrane czysto i raczej wiernie. Słychać czasem moją za niską akcję strun niestety, poza tym jest nieźle, bo nie musiałam robić za bardzo obróbki, to jest w zasadzie tak jak się nagrało, ja tylko dodałam reverb'a i zgłośniłam trochę, bo nagrywam celowo minimalnie za cicho, Focusrite ma kontroli wskazujące przestery, wolę nagrać ciut za cicho i zgłośnić, niż nagrać przester. Jest to super sprawa, to Focusrite, nagrałam tym ledwie parę kawałków, a już jest super. Klasyka też chcę ponagrywać, ale to jest już o tyle kłopotliwe, że ptaszyska się drą od rana do wieczora, a mika mam czułego (jak to pojemnościówka), więc cały sprzęt muszę przetaszczyć do innego pokoju :-P Elektrykowi to nie przeszkadza. No na całe szczęście klasyk jest lekki, lapek jest lekki, Focusrite też jest lekki. To co mnie tylko odstręcza, jeden jedyny drobiazg, nie chce mi się babrać ze stojakiem na mikrofon i ustawiać, bo z tym jest zawsze trochę zachodu, dlatego najchętniej będę nagrywała elektryka, jak zacznę ogarniać oprogramowanie, to już w ogóle sielanka, bo mi multiefekt odejdzie i wszystko wygodnie po kablu. Żyć nie umierać

Zakup udany.

Awatar użytkownika
6nt
Posty: 1477
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

18-05-2018 09:23

Ładne... trochę niedoskonałości jest, ale co tam. Swoją drogą - zajefajnie by to brzmiało z przesterem... ;-) Ja uwielbiam sobie pograć z mocnym, lejącym przesterem Fragmenty "Phantom of the Opera" A. L. Webbera. Niesamowicie to dodaje mocy i charakteru.
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."
Obrazek

Ella
Posty: 251
Rejestracja: 09-10-2014 17:13

18-05-2018 14:59

No mi pod kątem elektryka, to parę rzeczy przeszkadza podczas grania, przede wszystkim to struny są za blisko siebie i za niska ta akcja, zdecydowanie lepiej mi się technicznie gra na klasyku, ale nie oszukujmy się, klasyka męczę 3 czy 4 lata, a elektryka mam od miesiąca, czy coś koło tego. Zależało mi by było jak najczyściej, ale to coś jest bardzo czułe :-P Każde niedociągnięcie słychać... nie da się tego ukryć. Słychać jednak, że jakość nagrania jest dużo lepsza, niż Behringerkiem, ale Behringer na tamte czasy gdy go kupowałam był jedynym na co mnie było stać, a i tak kosztował mnie jak dla mnie to drogo, bo koło 250 zł. Mój obecny zestaw do nagrywania, mikrofon MXL 2008 + Focusrite Scarlett Solo 2nd Generation jest wart 800 zł... Tak więc niestety ale w tych tematach cena zobowiązuje... ;-)

Paluchy muszą się przyzwyczaić do nowego wiosła, i jakoś to będzie. Z tego co teraz nagrałam to chyba najbardziej mi się podoba Potter i Red is The Rose. To drugie to taki utworek folkowy Irlandzki/szkocki, te klimaty.

Wróć do „Wasza twórczość”