aniko
Posty: 18
Rejestracja: 26-04-2016 22:17

07-11-2016 21:07

Witam, otóż nie znam się kompletnie na elektronice, a mam problem z uziemieniem, przynajmniej tak mi się wydaje. Zrobiłam, wszystko według schematu http://www.seymourduncan.com/wiring-dia ... -way-blade . Czytałam już kilka tematów na forach i nic nie pomaga. Do rzeczy, gitara strasznie szumi, a gdy dotykam metalowej części np: mostka, obudowy kabla czy chociażby strun, szum ustaje. Poza tym schematem przylutowałam jeden kabelek od mostka do potencjometru tone, podobno tak trzeba, ale nic nie pomogło. Za każdą radę dziękuje z góry :)

tomaszG
Posty: 1275
Rejestracja: 22-11-2012 22:19

08-11-2016 07:25

Daj parę zdjęć komory, popatrzymy. Parę pytań.
- czy dobrze polutowałeś kabelki do gniazda gitarowego
- czy sprawdziłeś gitarę na innym piecu , w innym miejscu
Wyglada na to , że tam gdzie masz podłączony piec czyli 230V nie masz uziemienia
na bolcu. Przyczyn może być kilka ale najpierw fotki.

aniko
Posty: 18
Rejestracja: 26-04-2016 22:17

08-11-2016 16:44

Zaraz podeśle zdjęcia. Wzmacniacz mam tylko jeden Marshall DSL 5C, ponad to sprawdzałam na drugiej gitarze czegoś takie nie ma, a co do gniazdka to nie mam pojęcia

aniko
Posty: 18
Rejestracja: 26-04-2016 22:17

08-11-2016 16:56

Proszę zdjęcia
Załączniki
15034250_661698293991739_2067825994_o.jpg
15034060_661698283991740_2139916432_o.jpg
(86.02 KiB) Nie pobierany
14958195_661698250658410_1512238384_o.jpg

tomaszG
Posty: 1275
Rejestracja: 22-11-2012 22:19

09-11-2016 07:36

Czyli mam rozumieć ,że do twego pieca była podłączana inna gitara i szumów nie było. A także odwrotna sytuacja , że twoja gitara była podłączana do innego pieca i gitara szumi. Kto ci to lutował , to jakiś kowal ogólnie tragedia. Ta elektronika nadaje sie tylko do ponownego polutowania. Zrób jeszcze parę zdjęć
-raz jeszce gniazdo , ty widzisz jaki kabelek gdzie bo ja nie
- odegnij kondensator bo też nie widzę kabelków
-jak robisz zdjęcia podłuż białe kartki bo ekran miedziany odbija światło
-jakie masz przystawki , konkretnie marka.
- DLACZEGO , przełącznik i pierwszy pin po lewej stronie masz przylutowany ekran(masa)+zielony kabelek a czarny do obudowy potencjometra a ma to być ODWROTNIE przylutowane
Zdjęcia daj i popatrzymy.

aniko
Posty: 18
Rejestracja: 26-04-2016 22:17

10-11-2016 11:24

Jak gram na innej gitarze, czegoś takiego nie ma, z zielonym kabelkiem chodzi o to, że przetwornik bridge to mini humb i według instrukcji seymourduncan zlutowałam te dwa, a biały i czerwony zakleiłam taśmą izolacyjną. Przetworniki to seymourduncan, bridgr to jak mówiłam mini humb, a pozostałe dwa to ASP 1 jeśli dobrze pamiętam
Załączniki
15044733_662627777232124_254199791_o.jpg
15045263_662627780565457_404984088_o.jpg
14976028_662624133899155_1969476169_o.jpg

tomaszG
Posty: 1275
Rejestracja: 22-11-2012 22:19

10-11-2016 12:13

No i o takie fotki mi chodzi ale muszę mieć przełącznik na fotkach jeszcze. Jeżeli chodzi o schemat
to na pewno masz źle polutowane. MA BYĆ
-zielony(ekran) do obudowy potencjometra - masa
- czarny kabelek do przełącznika , (1)-pin od lewej strony
Jeżeli tak nie masz jak piszę to może być przyczyna szumów.

aniko
Posty: 18
Rejestracja: 26-04-2016 22:17

10-11-2016 13:03

Zrobiłam jak mówiłeś, ale nadal to samo
Załączniki
15007623_662664473895121_954738541_o.jpg

tomaszG
Posty: 1275
Rejestracja: 22-11-2012 22:19

10-11-2016 13:32

Zbyt uważnie to mnie nie słuchasz. ekran ten goły drucik ma byc przylutowany razem z zielonym do obudowy potencjometra. Czarny ma być tylko on sam. fotka jak to zrobiłeś.

aniko
Posty: 18
Rejestracja: 26-04-2016 22:17

10-11-2016 13:59

szumy się nasiliły, zielony jest podłączony z tym bez owijki do potencjometra, a czarny do przełącznika

tomaszG
Posty: 1275
Rejestracja: 22-11-2012 22:19

10-11-2016 14:36

No to mamy problem , bo myślałem że tu będzie przyczyna. Powiedz, czy na każdej pozycji przełącznika masz szumy. Chodzi mi na tych pozycjach gdzie są single czy tylko masz szumy w pozycjach gdzie chodzi humb.

aniko
Posty: 18
Rejestracja: 26-04-2016 22:17

10-11-2016 15:25

Szumy są wszędzie ale najbardziej słychać na humbie później w pozycji middle a najmniej w pozycji neckcowej

tomaszG
Posty: 1275
Rejestracja: 22-11-2012 22:19

10-11-2016 16:13

Rozumiem ,że gitara miała 3xsingle i ty wymieniałaś TYLKO singla/mostowego na mini/humba . I to było całe lutowanie z twojej strony. Czy przed wymianą też były szumy , ciągle mówimy i o tym samym piecu.

aniko
Posty: 18
Rejestracja: 26-04-2016 22:17

10-11-2016 17:12

Cały schemat robiony był od początku, kupiłam nowe potencjomerty, przełącznik itd. I robiłam według schematu, który dostałam z przetwornikami

tomaszG
Posty: 1275
Rejestracja: 22-11-2012 22:19

10-11-2016 17:54

Brakuje mi pomysłu tak na odległość ale zrób to jak ci opiszę i będziemy o krok dalej. Odlutuj kabelki wszystkie od humba. Oczywiście zostaw kabelek biały+czerwony razem zaizolowany. Czyli masz teraz kabelek czarny(sygnał) i kabelek zielony+ekran(bez oplotu)-masa.
-odlutuj kabelki od gniazda
- do gniazda przylutuj kabelki od humba.
Pamięta i nie pomyl sygnału z masą. PODŁACZYLIŚMY TERAZ HUMBA BEZPOŚREDNIO DO GNIAZDA
Jeżeli teraz szumi to masz coś z uziemieniem pieca. Poddaję się.

Wróć do „Elektronika gitarowa”