sss
Posty: 1911
Rejestracja: 18-09-2013 12:53

17-09-2014 10:32

Moi drodzy nie wiem czy ja jestem ślepy albo może mało spostrzegawczy ale nie mogę w reaperze regulować poziomu nagrywanego sygnału. Ustawia się automatycznie i to na zbyt niskim poziomie co niestety powoduje, że efekty są mizerne.

Co trzeba zrobić aby podbić poziom nagrywanego dźwięku?

acoto
Posty: 992
Rejestracja: 12-06-2013 12:27

17-09-2014 12:02

musisz to zrobić przed skierowaniem sygnału do rejestratora ( DAW ). Do tego służą przedwzmacnacze. Np. w mikserze.
Od bidy można użyć "kanapki" gitarowej która posiada regulację wzmocnienia np. przester ze skręconym gain'em.
Nagrywając w rozdzielczości powyżej 16 bit ( 24,32 ) poziom sygnału nie ma większego znaczenia, pod warunkiem,że nie pakują ci się jakieś niepożądane dźwięki z otoczenia w przypadku słabo izolowanego pomieszczenia.
sprzedam/zamienię: , Vantage Avenger 310 (SD invider), Ibanez roadstar RG200

sss
Posty: 1911
Rejestracja: 18-09-2013 12:53

17-09-2014 12:53

Mam combo z usb i z usb ciągnę sygnał do kompa. Jeżeli chodzi dźwięk przesterowany to nie ma problemu, można pojechać gainem we wzmaku i jest chyba wystarczająco głośno.
Jeżeli jednak chodzi o niektóre czyste brzmienia wymagające niskiego ustawienia pre-gain albo o nagranie akustyka i wtedy też często pre-gain warto ustawić na niskim poziomie występuje problem z za słabym sygnałem. Post-gain na maksa jest za słaby.

Jeśli nie ma możliwości regulacji poziomu w reaperze to rozumiem, że najprościej spróbować zmienić podejście do pre-gain w przeciwnym wypadku inwestycje i wydatki? ;-)

acoto
Posty: 992
Rejestracja: 12-06-2013 12:27

17-09-2014 13:10

nie tylko w reaperze. Żaden DAW nie ma możliwości regulacji sygnału wejściowego. Nie mają go też niektóre karty dźwiękowe. Inwestycje,wydatki, pewnie. Jeśli się chce żeby było dobrze to nie ma bata.
sprzedam/zamienię: , Vantage Avenger 310 (SD invider), Ibanez roadstar RG200

sss
Posty: 1911
Rejestracja: 18-09-2013 12:53

17-09-2014 13:50

Dzięki za pomoc.

Sprawdzę stare dynamiczne mikrofony w piwnicy, może jakaś pojemnościówka będzie chodziła i uruchomię starego Technicsa i jakąś kasetę ;-)

Fajfer3
Posty: 40
Rejestracja: 27-02-2015 22:16

28-12-2015 19:16

Też mam problem z Reaperem.Podłączam pod PC Line6HD500 poprzez USB.
Nagrywać się nagrywa ładnie i czysto ale niestety po zgraniu ścieżek do pliku np mp3 muzyczka gra bardzo cicho.Da się coś zrobić żeby się głośniej nagrywało?
Obrazek

Wróć do „Programy muzyczne”