justin
Posty: 22
Rejestracja: 07-09-2012 11:13

28-01-2013 09:58

Cześć,
Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadachem komba Roland Cube 40XL. Teraz chciałbym dokupić do niego footswitch Boss FS6. Prośba do Was o doradzenie jakie konkretnie kable mam do tego dokupić??? Chciałbym przełączać sie między efektami, kontrolować looper itp... Mogę kupić tylko 1 sztukę footswitcha.

Tutaj link so zdjęcia na GC:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/wzmacniacze/footswitche/boss-fs-6

Dzięki. Pozdrawiam
Esp KH-2 NTB | Roland CUBE 40XL | Lag T100D- BLK | Epiphone DR100

Awatar użytkownika
Longer713
Posty: 176
Rejestracja: 16-05-2010 15:15

28-01-2013 11:38

Wydaje mi się że tam idą dwa mono i jeden stereo. Wszystko na jackach 6,3mm.
Jeśli wiedziałbyś konkretnie jakie kable kupić to wal do mnie, złożymy coś fajnego i taniego.
Squier Vintage Modified '70s + LongAmp Wallbreaker 50H

Obrazek Obrazek

http://www.facebook.com/longamp

Awatar użytkownika
Klawiszowiec
Posty: 1345
Rejestracja: 06-02-2012 19:11

28-01-2013 15:11

Obrazek

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q= ... 9475900311

musisz zdecydować co chcesz przełączać w Cube, bo masz 3 gniazda po 2 parametry,
i dopiero dobrać albo 2 kable mono albo 1 stereo,
a najlepiej kupiłbym 4 jacki stereo, parę metrów kabla i robił doświadczenia,
bo może chciałbym przełączać parametr, który obsługuje nie czubek jacka tylko pierścień,
a najlepiej sam tanio zrobiłbym pedał na 6 przełączników - chyba 100zł wyniesie,

zastepczy-footswitch-do-rolanda-cube-xl-t30328.html?hilit=cube
wlasnoreczny-footswitch-t62334.html?hilit=daszki

justin
Posty: 22
Rejestracja: 07-09-2012 11:13

28-01-2013 19:33

Dzięki za informacje. Chyba podjadę do sklepu GC i przetestuję na żywo jak się tym steruje za pomocą różnych kabli.
Esp KH-2 NTB | Roland CUBE 40XL | Lag T100D- BLK | Epiphone DR100

Awatar użytkownika
Rethfing
Posty: 825
Rejestracja: 30-01-2011 10:02

29-01-2013 22:28

Bardzo Cię proszę nie kupuj footswitcha za 200zł! Pasujący footswitch do Cube'a zrobisz sobie sam za jakieś 60 zł i w cenie jednego footswitcha będziesz miał 6 przełączników do obsługi całego wzmacniacza.

justin
Posty: 22
Rejestracja: 07-09-2012 11:13

30-01-2013 22:10

rethfing pisze:Bardzo Cię proszę nie kupuj footswitcha za 200zł! Pasujący footswitch do Cube'a zrobisz sobie sam za jakieś 60 zł i w cenie jednego footswitcha będziesz miał 6 przełączników do obsługi całego wzmacniacza.


Dałbyś radę zrobić dla mnie coś w tym stylu?
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/wzmacniacze/footswitche/randall-rf-4-g3
Esp KH-2 NTB | Roland CUBE 40XL | Lag T100D- BLK | Epiphone DR100

Awatar użytkownika
Rethfing
Posty: 825
Rejestracja: 30-01-2011 10:02

01-02-2013 09:34

Żaden problem, tylko trza jakąś obudowę sensowną znaleźć żeby to jakoś wyglądało.
Można by zrobić w 3 obudowach 1590B, wtedy by to zgrabnie wyglądało i mógłbyś je dowolnie rozmieścić. Na upartego można by nawet zrobić w 3 obudowach 1590A (one są bardzo małe), tylko wtedy koniecznie na rzep i do pedalboarda bo inaczej będą latać i się przewracać :)

justin
Posty: 22
Rejestracja: 07-09-2012 11:13

03-02-2013 11:49

Dzięki, jednak kupiłem tego Boss-a.
Esp KH-2 NTB | Roland CUBE 40XL | Lag T100D- BLK | Epiphone DR100

Awatar użytkownika
Klawiszowiec
Posty: 1345
Rejestracja: 06-02-2012 19:11

03-02-2013 12:00

napisz jak skonfigurowałeś połączenie, jakie 2 parametry wybrałeś do przełączania,

justin
Posty: 22
Rejestracja: 07-09-2012 11:13

05-02-2013 20:10

Klawiszowiec pisze:napisz jak skonfigurowałeś połączenie, jakie 2 parametry wybrałeś do przełączania,


Podłączyłem kabel stereo do gniazda sterowania funkcji SOLO i kanałów CLEAN/LEAD w Rolandzie a footswitch ustawiłem tak jak na rysunku. Fajnie działa, ale....
- footswitch jest zasilany baterią 9V i nie ma wyłącznika dlatego trzeba wyciągać z niego kabel żeby się nie paliła dioda
- klawisze na footswitchu trzeba naciskać 2x żeby zmienić daną funkcję co jest trochę wk... (albo czegoś jeszcze nie wiem)
Załączniki
fs6.JPG
Esp KH-2 NTB | Roland CUBE 40XL | Lag T100D- BLK | Epiphone DR100

Awatar użytkownika
Klawiszowiec
Posty: 1345
Rejestracja: 06-02-2012 19:11

05-02-2013 20:17

spokojnie,
- wyciąg baterię, chyba nie jest konieczna do przełączania, z diody zrezygnujesz,
- przełączniki MODE daj na Momentary,

justin
Posty: 22
Rejestracja: 07-09-2012 11:13

05-02-2013 21:33

Klawiszowiec pisze:- wyciąg baterię, chyba nie jest konieczna do przełączania, z diody zrezygnujesz,

bez baterii nie działa

Klawiszowiec pisze:- przełączniki MODE daj na Momentary,

super, teraz przełącza za każdym razem. Dzięki
Esp KH-2 NTB | Roland CUBE 40XL | Lag T100D- BLK | Epiphone DR100

andriij
Posty: 1
Rejestracja: 02-07-2018 23:27

02-07-2018 23:39

Witam,

Kupiłem tego foot switcha do piecyka Roland Cube street.
Połączyłem sprzęty za pomocą jacka stereo.

Mode w footswitchu mam na MOMENTARY.
Jestem w stanie włączać i wyłączać jednym przyciskiem reverb a drugim przyciskiem delay.

Martwi mnie tylko jedna rzecz.
Dioda miga tylko na chwilkę podczas przełączania...... Daje krótko trwały sygnał, że nastąpiła zmiana stanu z on na off albo odwrotnie.
Takie rozwiązanie sprawia że podczas grania potrafię się zgubić. Nie wiem czy mam włączony np. reverb czy wyłączony.
Generalnie oczekiwałem przyjaznego rozwiązania - dioda włączona oznacza np. reverb on. Brak diody oznacza reverb off.

Czy jestem w stanie to osiągnąć?
Dziękuje z góry za pomoc

Wróć do „Efekty gitarowe”