DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

17-03-2020 11:59

Witam, czy jak do gitary elektrycznej podepne kabel 6.3mm stereo, a drugi koniec 3.5mm stereo do komputera w wejście liniowe, to czy będzie działać?

Karls
Posty: 544
Rejestracja: 26-07-2018 12:01

17-03-2020 12:04

Może po prostu spróbuj? Raczej nic tak nie zepsujesz :-D. O ile wiem powinno działać, z tym że i tak mono - albo będzie tylko jeden kanał, albo na obu to samo. Natomiast ogólnie to do grania takiego setupu nie polecam. O le nie masz jakiejś wyczesanej karty dźwiękowej to opóźnienie będzie na tyle odczuwalne, że raczej średnio przyjemne to będzie. Nawet z Asio. Próbowałem tak kiedyś grać, i koniec końców kupiłem interfejs.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy, tak pełni wątpliwości."
Zapraszam na forumowy kanał Discord: https://discord.gg/RzwFW8d

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

17-03-2020 12:16

No próbowałem, tylko jak w reaperze nagrywałem, ti zamiast gitary słyszałem jakieś szumy, a jak trzymałem za strune, to szumy były głośniejsze.

Karls
Posty: 544
Rejestracja: 26-07-2018 12:01

17-03-2020 12:46

Dziwna sprawa, u mnie było słychać tylko z opóźnieniem. A jeszcze jedna sprawa - to jest komputer stacjonarny czy laptop? Ile masz wejść, czy oddzielnie mikrofon i słuchawkowe czy masz combo jack?
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy, tak pełni wątpliwości."
Zapraszam na forumowy kanał Discord: https://discord.gg/RzwFW8d

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

17-03-2020 13:21

stacjonarny, 6 wejść, oddzielnie na mikrofon i słuchawki

Awatar użytkownika
6nt
Moderator
Posty: 2181
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

17-03-2020 13:31

Nie do końca znam się na jackach, ale czy przypadkiem gniazdo w gitarze nie jest mono?
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."

Karls
Posty: 544
Rejestracja: 26-07-2018 12:01

17-03-2020 13:50

Nie rób sobie żartów z kolegi...
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy, tak pełni wątpliwości."
Zapraszam na forumowy kanał Discord: https://discord.gg/RzwFW8d

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

17-03-2020 13:56

No w gitarach jest mono, ale tak na "chłopski rozum" podłączając do gitary kabel stereo, sygnał powinien wyjść na obu ścieżkach tak samo

Karls
Posty: 544
Rejestracja: 26-07-2018 12:01

17-03-2020 14:20

Tak, specjalnie odkopałem kabel stereo i podpiąłem do kompa przez wejście mikrofonu - normalnie jest dźwięk. Nie sprawdziłem czy wykrywa jako mono czy jako stereo ze sklonowanymi kanałami bo na kompie na którym testowałem nawet audacity nie ma. Ale dźwięk jest, działa, nagrywa. Także ogólnie koncept powinien się sprawdzić, ale czemu akurat u Ciebie nie słychać gitary? A w ustawieniach dźwięku jak brzdękasz to pasek się rusza?
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy, tak pełni wątpliwości."
Zapraszam na forumowy kanał Discord: https://discord.gg/RzwFW8d

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

17-03-2020 14:22

tak, pasek sie rusza

Karls
Posty: 544
Rejestracja: 26-07-2018 12:01

17-03-2020 14:28

To jeszcze taki głupi pomysł - nagraj w rejestratorze Windowsowym tak na próbę, czy tam też tylko szum jest.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy, tak pełni wątpliwości."
Zapraszam na forumowy kanał Discord: https://discord.gg/RzwFW8d

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

17-03-2020 14:34

sprawdziłem, był tylko szum i z gitarą wpiętą w wejście liniowe, i w mikrofonowe

Karls
Posty: 544
Rejestracja: 26-07-2018 12:01

17-03-2020 14:41

OK, no to niestety nie mam pomysłu czemu u mnie działa a u Ciebie nie. Oczywiście poza problemami sprzętowymi typu uszkodzony port/kabel.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy, tak pełni wątpliwości."
Zapraszam na forumowy kanał Discord: https://discord.gg/RzwFW8d

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

17-03-2020 14:47

a to nie zależy od rodzaju gitary, bo mam basową

Karls
Posty: 544
Rejestracja: 26-07-2018 12:01

17-03-2020 15:44

Ja to na zwykłym elektryku testowałem, nie mam basowej, także nie sprawdzę.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy, tak pełni wątpliwości."
Zapraszam na forumowy kanał Discord: https://discord.gg/RzwFW8d

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

17-03-2020 15:57

no ona sie różni tym, że ma 4 struny i nagrywa o oktawę niżej, wiec w teorii nie powinno to przeszkadzać

Awatar użytkownika
6nt
Moderator
Posty: 2181
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

18-03-2020 09:44

Sterowniki może?
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

18-03-2020 09:59

no ja pobrałem sterowniki asio

Awatar użytkownika
6nt
Moderator
Posty: 2181
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

18-03-2020 10:57

Sprawdź ustawienia sterownika Asio4All.
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

18-03-2020 11:14

A jak sie to robi?

jakit
Lutnik
Posty: 744
Rejestracja: 03-06-2016 09:54

24-03-2020 15:27

DatBoi pisze:No w gitarach jest mono, ale tak na "chłopski rozum" podłączając do gitary kabel stereo, sygnał powinien wyjść na obu ścieżkach tak samo



Nie, bo podłączasz wtedy tylko jeden kanał. Będzie grała tylko lewa lub prawa strona.
words fail
sʞɐǝds ɔᴉsnɯ

Awatar użytkownika
malyguit
Moderator
Posty: 1289
Rejestracja: 10-05-2010 18:34

25-03-2020 15:51

W jackach audio jest używany standard i wszystkie części złącza, które które są w 'kontakcie' mają swoją nazwę. Pod tip, czyli koniec, podłączasz kanał L (stereo),przy mono po prostu sygnał ( hot). Pod ring, czyli pierścień kanał R przy stereo, w mono zwykle jest tu masa (GND). Pod Sleeve, czyli rękaw, masa. Więc jeśli użyjesz przewodu stereofonicznego, to z praktyki wiem że na kanał lewy pójdzie ci sygnał gitary, na kanał prawy z najlepszym przypadku ( zależy od gniazda w gitarze) zwarcie do masy, w gorszych przypadkach może pójść sygnał z zasilania preampu ( elektronika aktywna w gitarze, gitara akustyczna), lub w ogóle nie będzie podłączony, co w obu przypadkach w efekcie dostaniesz brumienie na tym kanale.

DatBoi
Posty: 11
Rejestracja: 16-03-2020 19:51

25-03-2020 19:08

aha, czyli jak kupie kabel mono to wszystko powinno działać?

Awatar użytkownika
malyguit
Moderator
Posty: 1289
Rejestracja: 10-05-2010 18:34

26-03-2020 11:24

Działać będzie, ale nie rozwiązuje to problemu wyciszonego kanału prawego. 6,3 mono - 3,5 stereo.

Wróć do „Kable”