Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

08-01-2019 20:06

Siamano,

Jeśli to forum jeszcze żyje, a ktoś ma pojęcie o elektronice choćby o pierwszą klasę technikum większe ode mnie - pomocy.

"Skonstruowałem" żonie pokój nagrań (po prostu kupiłem mikrofon, przerobiłem statyw foto na mikrofonowy i opanowuję laickie podstawy rejestracji i obróbki dzwieku), ale mam problem z buczeniem:

https://zapodaj.net/f77e8d211ea87.jpg.html
https://zapodaj.net/f762e1f11c850.jpg.html
https://zapodaj.net/10949c1fd677e.jpg.html

Słuchawki do odsłuchu i mikforon mam wpięte w wysłuzonego Behringera USB, całość puszczona przez Asio4All na 48000hz, ale interfejs muszę przełączać na HI, żeby wokal w ogóle był na nagraniu słyszalny (i tam muszę potem mocno podbić w Audacity) - problem pojawia się w tym, że jeśli nie będę trzymał za ten metalowy cypelek zwalniający kabel z mikrofonu, to buczy on niemiłosiernie, po złapaniu jest szum wynikający z wysokiego sygnału wejścia i jestem w stanie się go pozbyć bramą, ale to buczenie jest męczące, zwłaszcza że zamontowałem mik na statywie i już się go ręką nie trzyma.

Jak się tego pozbyć? Zrobiłem żonie fajną niespodziankę, pierwsze podkłady już sobie coveruje, ale przez te niedogodności mam mnóstwo roboty z obróbką, w której stawiam dopiero nawet nie kroki, a raczki.

Tutaj próbka - połowa bez dotyku, potem trzymam za cypelek https://uploadfile.pl/pokaz/1604005---xxc7.html

sss
Moderator
Posty: 2129
Rejestracja: 18-09-2013 12:53

08-01-2019 21:04

A jaki mikrofon?

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

08-01-2019 21:05

Typ - dynamiczny, marka - żadna. Ot dałem 30zl z kablem żeby móc pierwszy raz w życiu coś ponagrywac.

sss
Moderator
Posty: 2129
Rejestracja: 18-09-2013 12:53

08-01-2019 21:16

Najpierw zmień kabel na próbę. Masy się nie spinają.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

08-01-2019 21:31

Zmiana kabla jest oczywistą radą (podobnie jak ogólna wymiana sprzętu na coś lepszego), natomiast szukam metody chałupniczej na pozbycie się buczenia - próbowałem spiąć ten cypelek drutem z aluminiowa konstrukcja statywu- nic nie dało, podpiąłem do śrubki w statywie - też nic. Ale jak już JA dotknie drucika, który dotyka kabla to jest cisza.

sss
Moderator
Posty: 2129
Rejestracja: 18-09-2013 12:53

08-01-2019 21:53

To może podepnij pod ten przycisk przedłużacz, który podepniesz do małżonki i niech sobie śpiewa ;-)

Ja bym się upewnił, że masz dibre przejście masy na trasie mikrofon-kabel-interfejs-komputer. Najprościej podpiąć inny kabel. Swoją drogą czego się spodziewałeś po mikrofonie prwnie z kablem w cenie dobrej wtyczki? Jeśli chcesz kombinować w temacie nie schodź poniżej C1U. Ten mic wpinasz do kompa i nagrywasz. Ja mam jeszcze taki chyba tracer, który jakoś działa i młody już drugi zażyna. Zerknę czy coś tam hest napisane. Nie jest bardzo głośny ale nie brumi.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

08-01-2019 22:03

Owszem, problem może leżec już na etapie uziemienia kompa albo gównianego interfejsu - wystarczy że poruszę to pokrętło "phones" I już w słuchawkach trzaski, gubienie kanałów i gluchniecie.

C1U mówisz... Z tego co widzę to jest bezpośrednio wpinany w USB.

Awatar użytkownika
Ent3x
Moderator
Posty: 406
Rejestracja: 03-05-2010 09:30

08-01-2019 22:12

Masz w domu uziemienie w gniazdku czy prowizorka z fazą i neutralem?

Wpinasz do to kompa stacjonarnego czy laptop?

Ten interfejs ma duże szumy, pierwszy jaki miałem w ogóle, no ale najpierw odpowiedz na pytanka.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

09-01-2019 07:19

Jako że mieszkam tu gdzie mieszkam niecałę 2.5 roku, to nie mam pojęcia, ale to stara kamienica, więc nie spodziewam się cudów. I tak jest o tyle dobrze, że mi np komp nie łapie freezów jak się właczy odkurzacz czy zmywarkę (a na starym mieszkaniu to była norma).

Wpinam się i w przednie i w tylne USB i jest to samo.

Sprawdziłem jednak wiele testów i recenzji tej pojemnościówki Behringera i Novoxa NC-1 i chyba faktycznie pójdę w tym kierunku.

A interfejs faktycznie bzyczał mi już na gitarze, jednak tam korzystanie z metalowych strun nieco pomagało :P

sss
Moderator
Posty: 2129
Rejestracja: 18-09-2013 12:53

09-01-2019 11:20

Geohound pisze:
Sprawdziłem jednak wiele testów i recenzji tej pojemnościówki Behringera i Novoxa NC-1 i chyba faktycznie pójdę w tym kierunku.

A interfejs faktycznie bzyczał mi już na gitarze, jednak tam korzystanie z metalowych strun nieco pomagało :P



No wiesz te drzwi sa już dawno otwarte ;-) Do homerecordingu pojemnościówka to podstawa. To jest zupełnie inna bajka. Fakt nagrywasz a za oknem zaszczeka pies albo ktos odpali diesla albo sasiadka upuści garnek - wszystko się nagra ale.... mimo wszystko ... żona będzie zadowolona ;-)

Awatar użytkownika
Ent3x
Moderator
Posty: 406
Rejestracja: 03-05-2010 09:30

09-01-2019 17:21

Mam Superluxa E205u, pojemnościówka, wbudowany interfejs. Wpinasz usb do mikrofonu i komputera - koniec tematu.

Przykład nagrania:
https://www.youtube.com/watch?v=RuGycYVTF50

Cena? Niecałe 200 zł jeszcze niedawno.

Wróć do „Hyde Park”