Loczekzmc
Posty: 15
Rejestracja: 29-05-2010 12:35

25-02-2017 16:54

Witam.
Dziś wymieniłem struny w gitarze, i cóż na 6 i 12 progu struny E6 słyszę brzęczenie zresztą tutaj nagrałem :
https://drive.google.com/open?id=0B7Gzx ... HdzdDI1dEE

Gdy strunę lekko palcem przesunę do góry bądź na dół to nie występuję to niemiłe brzęczenie. Co w takim wypadku działać?
Wszystkie inne struny grają czysto.

Awatar użytkownika
malyguit
Posty: 877
Rejestracja: 10-05-2010 18:34

25-02-2017 20:51

A pilnik kiedyś widziałeś?

Awatar użytkownika
Goblin
Posty: 900
Rejestracja: 22-02-2011 08:06

26-02-2017 07:42

z pilnikiem bym uważał-już tłumaczę,nie jest powiedziane że jak podpiłujesz szósty próg to problem nie pojawi się na siódmym itd,proponuję podnieśc akcję,a jeżeli założyłeś struny innej firmy i w innym rozmiarze w tym przypadku cieńsze to wyreguluj krzywiznę gryfu
Obrazek
Obrazek

jakit
Posty: 442
Rejestracja: 03-06-2016 09:54

26-02-2017 12:23

malyguit pisze:A pilnik kiedyś widziałeś?


Serio? Serio? Chcesz, zeby gosc nie majac pojecia pilowal prog? :D

Loczekzmc
Posty: 15
Rejestracja: 29-05-2010 12:35

26-02-2017 15:54

Goblin pisze:z pilnikiem bym uważał-już tłumaczę,nie jest powiedziane że jak podpiłujesz szósty próg to problem nie pojawi się na siódmym itd,proponuję podnieśc akcję,a jeżeli założyłeś struny innej firmy i w innym rozmiarze w tym przypadku cieńsze to wyreguluj krzywiznę gryfu


Ok dziękuję, od tego zacznę.

Loczekzmc
Posty: 15
Rejestracja: 29-05-2010 12:35

26-02-2017 16:45

Poluzowałem pręt, brzęczenie zniknęło, pojawiło się ma innej strunie na 13 progu, ale rzadko tam zaglądam więc na razie będzie tak jak jest.
Gorzej z chwytami barowymi, nie wchodzą po tej operacji, tutaj to już chyba tylko ćwiczenie ręki i siły pozostaje ?

jakit
Posty: 442
Rejestracja: 03-06-2016 09:54

27-02-2017 08:48

Moze za wyskoko struny na siodelku siedza? Jak wysoko niedocisnieta struna E6 jest nad pierwszym progiem?

Loczekzmc
Posty: 15
Rejestracja: 29-05-2010 12:35

27-02-2017 20:49

Zmierzyłem strunę i szczelinomierz z oporem wchodzi przy 0,7mm.
0,6 - 0,65mm minimalny opór także obstawiam ten zakres wysokości.

Awatar użytkownika
Gveir
Posty: 436
Rejestracja: 19-07-2010 19:05

01-03-2017 01:45

A nikt z was, czarodzieje, nie wpadł na pomysł, że najczęstszą przyczyną jest blokowanie się strun na siodełku ? Zadam jedno pytanie: czy zmieniałeś grubość kompletu ?
http://muzycznymajdan.blogspot.com/ - płytowy zakątek muzyczny

Awatar użytkownika
Goblin
Posty: 900
Rejestracja: 22-02-2011 08:06

01-03-2017 06:02

pierwsze słyszę,ale jestem jeszcze młody i krótko gram także mogłem nie wiedzieć:)
Obrazek
Obrazek

jakit
Posty: 442
Rejestracja: 03-06-2016 09:54

01-03-2017 10:53

Gveir pisze:A nikt z was, czarodzieje, nie wpadł na pomysł, że najczęstszą przyczyną jest blokowanie się strun na siodełku ? Zadam jedno pytanie: czy zmieniałeś grubość kompletu ?


A co, geniuszu ma blokowanie strun w siodelku do tematu?

Awatar użytkownika
Goblin
Posty: 900
Rejestracja: 22-02-2011 08:06

01-03-2017 11:20

Gówno?:)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gveir
Posty: 436
Rejestracja: 19-07-2010 19:05

01-03-2017 20:02

jakit pisze:
Gveir pisze:A nikt z was, czarodzieje, nie wpadł na pomysł, że najczęstszą przyczyną jest blokowanie się strun na siodełku ? Zadam jedno pytanie: czy zmieniałeś grubość kompletu ?


A co, geniuszu ma blokowanie strun w siodelku do tematu?



Marny troll. 1/10, na zachętę.
http://muzycznymajdan.blogspot.com/ - płytowy zakątek muzyczny

jakit
Posty: 442
Rejestracja: 03-06-2016 09:54

01-03-2017 20:41

Gveir pisze:
jakit pisze:
Gveir pisze:A nikt z was, czarodzieje, nie wpadł na pomysł, że najczęstszą przyczyną jest blokowanie się strun na siodełku ? Zadam jedno pytanie: czy zmieniałeś grubość kompletu ?


A co, geniuszu ma blokowanie strun w siodelku do tematu?



Marny troll. 1/10, na zachętę.


Ok, zeby nie bylo, przeczytalem caly temat na nowo, lacznie z przesluchaniem probki. Nadal nie rozumiem, co ma blokowanie struny w siodelku do tematu. Oswiec mnie prosze...

Jak na moje, jesli struna nie ma poslizgu w siodelku to moze jedynie miec znaczenie przy nadmiernym wajchowaniu w tremolo czy floydzie - moze po uzyciu nie wrocic do idealnego strojenia. Ok, w ekstremalnych przypadkach, moze trzymac strune po jakims mega bendzie, ale nadal - co blokowanie struny w siodelku ma do jej wysokosci nad progami, ew zlego szlifu (wyrowniania) progow?

Awatar użytkownika
Gveir
Posty: 436
Rejestracja: 19-07-2010 19:05

02-03-2017 14:06

Przeczytaj jeszcze raz temat, bardzo uważnie. Brzęczą, co mogą blokować Ci się na siodełku. Zbyt ciasno - źle, zbyt luźno - też źle. Ba, fakt, że OP podciągał struny w górę i dół, co eliminowało to brzęczenie jest jakimś argumentem za moją hipotezą.
Z drugiej strony, OP poluzował pręt, brzęczenie pojawiło się na 13 progu. Szczerze wątpię, aby struna zaczęła obijać się o próg, chociaż kto wie jak nisko ma struny?
Z resztą, zanieś badyla do gitarmajstra, bez rzeźbienia powietrza na forum.
http://muzycznymajdan.blogspot.com/ - płytowy zakątek muzyczny

jakit
Posty: 442
Rejestracja: 03-06-2016 09:54

02-03-2017 21:32

Po pierwsza to nie ja mam problem z gitara tylko autor topicu. Po drugie jak ten dzwiek z nagrania to nie problem progu a siodelka, to ja koncze przygode z gitara...

Loczekzmc
Posty: 15
Rejestracja: 29-05-2010 12:35

07-03-2017 23:15

Szczerze to nie pamiętam jaką grubość strun miałem...teraz mam 10 i albo były 10 albo 9. Na pewno nie było nic grubszego.
Przy wcześniejszych strunach szlifowałem mostek, gryfu nie regulowałem i akcja strun jak i dźwięk była super. Żadnego brzęczenia, palce nie bolały, teraz mam mam mały problem.

Awatar użytkownika
6nt
Posty: 1497
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

08-03-2017 09:14

Zabierz gitarę do lutnika. Niech obejrzy, regulacja to nie jest wielki wydatek, a warto, żeby czasem zrobił to fachowiec.
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."
Obrazek

Loczekzmc
Posty: 15
Rejestracja: 29-05-2010 12:35

08-03-2017 21:16

No ale co może być powodem, skoro przed zmianą strun wszystko było w porządku ?

jakit
Posty: 442
Rejestracja: 03-06-2016 09:54

08-03-2017 23:27

Loczekzmc pisze:Szczerze to nie pamiętam jaką grubość strun miałem


Poza tym nie tylko grubosc pierwszej struny sie liczy, sa rozne zestawy.

Awatar użytkownika
6nt
Posty: 1497
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

09-03-2017 06:10

Loczekzmc pisze:No ale co może być powodem, skoro przed zmianą strun wszystko było w porządku ?


Jak zaniesiesz gitarę do lutnika, to potem napisz co powiedział, wszyscy chętnie się dowiemy. Diagnoza przez Internet, bez obejrzenia gitary ma taki sens, jak porno w radiu.
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."
Obrazek

sss
Posty: 1911
Rejestracja: 18-09-2013 12:53

09-03-2017 08:14

Poczekaj, struny zdechną i problem zniknie, wróci po wymianie ;-)

Awatar użytkownika
6nt
Posty: 1497
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

10-03-2017 22:02

IDŹ DO LUTNIKA!
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."
Obrazek

jakit
Posty: 442
Rejestracja: 03-06-2016 09:54

11-03-2017 08:00

To nie on zalozyl temat ;)

Awatar użytkownika
6nt
Posty: 1497
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

11-03-2017 13:43

jakit pisze:To nie on zalozyl temat ;)


A widzisz, słusznie.
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."
Obrazek

Wróć do „Struny gitarowe”