Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2250
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

27-08-2010 23:43

Zeby zadac to pytanie nie trzeba bylo cytowac calego instruktazu. Oczywiscie ze musi byc zasilanie, chyba ze mu baterie wlozysz xP

Ripper
Posty: 13
Rejestracja: 31-08-2010 10:23

01-09-2010 11:41

Da się zrobić tak?
Gitara -> RP55 -> Komputer?
Bo jak podłączam samą gitarę to styka, a jak z efektem to już nie. Może potrzebuje jakieś sterowniki czy coś?

rybazmarsa
Posty: 72
Rejestracja: 13-06-2010 20:21

02-09-2010 14:44

mam pytanie... mam w opcjach w dźwięku poziomy i tam mam wylączone i wejście liniowe i mikrofon.. podlaczam gitare do wejścia liniowego i włączam sobie we liniowe w tych opcjach i daje głośniej.. i dupa.. działa tylko mikrofon ktore nagrywa gitare i otoczenie ( glosy itd.. ) a ja chce żeby nagrywało TYLKO gitare.. czy ja mam w takim razie nagrywac przez mikrofon i mam wyłączyc wejście liniowe i włączyć mikrofon??!! kiedyś dałem wszystko na maxa i miałem mega sprzężenia na lapku prawie mi głosniki sie popaliły.. więc trochę boję sie w tym bawić.. czy ktos może mi napisac jak bezpiecznie mam sprawić żeby w końcu mi to działało poprawnie?? na chwile teraźniejszą mikrofon i we. liniowe mam wyłączone..

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2250
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

10-09-2010 17:52

Zapytam tu zeby nie syfic gdzie indziej - zna ktos moze prawidłową (jesli taka istnieje) kolejnosc efektów/paczek/ampów jaka mamy ustawic w Rigu podczas tworzenia swojego brzmienia?

Co idzie najpierw, kiedy wstawic wzmak, kiedy bramki itp?

Ripper
Posty: 13
Rejestracja: 31-08-2010 10:23

12-09-2010 13:55

Czy ktos kto używa tego samego efektu co ja nie jest w stanie mi doradzić? :<

Awatar użytkownika
BulletProofCupid
Posty: 577
Rejestracja: 17-08-2009 03:34

12-09-2010 14:01

geohound pisze:Co idzie najpierw, kiedy wstawic wzmak, kiedy bramki itp?

No ja z reguły wstawiałem bramkę na sam wierzch. Może wydać się to głupie ale działało to bardzo dobrze.
Generalnie kolejność efektów powinna być taka jak zawsze czyli, wszelkie dopałki i efekty wpinane w wzmak stoją przed nim. Następnie idzie wzmacniacz, potem wszelkie modulacyjne typu delay, reverb, phaser itp. potem paczka i na końcu ewentualnei noise gate. EQ możesz wpiąć właściwie gdzie chcesz ale najlepsza pozycja to tuż za wzmakiem.
Ripper pisze:Da się zrobić tak?
Gitara -> RP55 -> Komputer?
Bo jak podłączam samą gitarę to styka, a jak z efektem to już nie. Może potrzebuje jakieś sterowniki czy coś?

Mam RP90, zaraz wepnę i sprawdzę jak to zrobić.
EDIT:
Dupa nie wepnę, przejściówka mi się rozwaliła.
Powinno być to możliwe. Tylko żeby poprawnie działało to wpinasz normalnie rp55 w line-in przez wyjście output(mono). By słyszeć co grasz w wyjście słuchawkowe wpinasz słuchawki albo głośniki od kompa. Dźwięk zbierasz np. przez audacity

@88rybazmarsa88
rozumiem że mikrofon jest cały czas podłączony? Jeżeli tak to po prostu odłącz mikrofon powinno działać.

hasanelfakiri
Posty: 4
Rejestracja: 02-01-2010 20:17

14-09-2010 12:52

mam prosbe, sprawa w miare pilna, jak nazywa sie program do ktorego moge wrzucic mp3 a on mi pokaze poszczegolne dzwieki grane w utworze?:>
pozdro

bibol
Posty: 2
Rejestracja: 03-06-2009 19:27

27-09-2010 22:04

Siemka ej czy podpinając gitare do pieca a piecyk do kompa to dzwiek wydobywany będzie z pieca a efekty będę mógł nakładać poprzez takie programy jak Guitar Rig?? Proszę o odpowiedź. Jak to zrobić bo podpinam wszystko ale dźwięk wydobywa się z pieca i to tyle żaden efekt nie działa

Awatar użytkownika
Cykli
Posty: 29
Rejestracja: 04-01-2010 18:35

27-09-2010 22:57

bibol... gitara wysyła sygnał, na komputerze możesz go przetworzyć, a z pieca wydobywa się dźwięk. Pomyśl, co robisz źle? Czyżby kolejność podpięcia? ;)
Mroova pisze:Nie wiem czemu, ale Twoją pocieszną japetę widzę za 100 lat na ścianie w jakiejś humanistycznej klasie, jako jeden z prekursorów wyjebizmu.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2250
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

27-09-2010 23:00

Podpinajac w ten sposob mozna cos uszkodzic/spalic. Jak rozkrecisz za mocno piec to sygnal ktory pojdzie w kompa moze Ci usmażyc karte bodajże.

Ja bym nie korzystał z preampu grajac na kompie.

slawek3093
Posty: 5
Rejestracja: 27-03-2010 20:06

03-12-2010 14:35

Siemka ; D . Mam multiefekt Korga AX5G i mam pytanie : czy mogę go od razu podłączyć do kompa bez pieca oczywiście mam przejściówkę J-j bez żadnych uszkodzeń sprzętu :D ?

szalejacykwadrat
Posty: 1
Rejestracja: 21-11-2010 20:35

12-12-2010 14:38

Mam pytanie,
czy jak podłączam gitarę do komputera wg schematu:
gitara>kabel gitarowy>przejściówka z jack do minijack>wejscie na mikrofon
to jaką mam kupić przejściówkę?
jack mono>mini jack mono?
jack stereo>mini jack stereo?
jakąś inną?? nie wiem nie znam się na tym.
Proszę o odpowiedź

Awatar użytkownika
Kafar
Moderator
Posty: 356
Rejestracja: 04-11-2007 15:35

16-12-2010 00:40

Gitara jest instrumentem mono. z resztą zobacz na kabel, on też jest mono.
Alvaro 25 and Washburn X10B
Obrazek Obrazek

Oro
Posty: 1
Rejestracja: 17-12-2010 18:43

17-12-2010 18:47

Hej . Jestem tu nowa , więc nie wiem , czy był taki problem , a mianowicie : kupiłam gitarę elektryczną i póki co nie mam jeszcze wzmacniacza , a po podłączeniu przez kabel do komputera ( i przez wejście liniowe i przez mikrofon) nie słychac dźwięku . Gitara , ani kabel nie jest uszkodzony , gdyż po podłączeniu do wiezy wszystko działa . Dodam też , że wszystkie głośności są ustawione na maxa . Co robić ?

slawek3093
Posty: 5
Rejestracja: 27-03-2010 20:06

22-12-2010 07:35

Zobacz czy w regulatorze dźwięku nie masz ściszonego wejścia lub mikrofonu . Albo masz wejście i nie masz go podłączonego w kompie . Ja też miałem podobny przypadek ale wszedłem w program do regulacji dźwięku ( w panelu sterowania ) i był całkowicie wyciszony . Włączyłem pod głosiłem i jest giicior . Pozdro :D .

Pinek
Posty: 16
Rejestracja: 05-09-2010 12:32

28-12-2010 14:21

Witam.
Mam Rolanda Cube x20 i chciałbym go podłączyć pod komputer abym mógł nagrywać na kompie to co gram na piecu.
Jestem zielony jeśli chodzi o gitary elektryczne niedawno co kupiłem moja 1 gitarę elektryczna.
Ogólnie chodzi mi o to czy można nagrywać na kompie dźwięk który słyszę w piecu, kupiłem wczoraj kabel i przejściówkę na mini jack.

Jeśli ktoś mógł by mi pomóc bo nie wiem dokładnie jak to zrobić a tez nie chce niczego popsuć.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Hirocki
Posty: 56
Rejestracja: 11-11-2009 16:22

28-12-2010 14:25

A co niby można popsuć? ^^ Wpinasz kabel w wyjście słuchawkowe, drugi koniec kabla z przejściówką albo w Line IN albo w Mikrofonowe wejście do PC'ta i czary mary ^^ Do tego Audacity za którego pomocą nagrasz dźwięk.
Obrazek Obrazek Obrazek
"Nie sztuką jest nie upaść, ale podnieść się z każdego upadku"

Awatar użytkownika
matthew41
Posty: 33
Rejestracja: 22-06-2010 15:07

28-12-2010 14:25

Oczywiście, że można. Będziesz potrzebował dwa kable i przejściówkę na mały jack. Jednym kablem oczywiście podłączasz gitarę do pieca. Drugi kabeł wpinasz w piecu do wejścia "recording out".. drugi jego koniec z przejściówką wpinasz do line-in na karcie dźwiękowej (czyli do komputera). W ten sposób na kompie będziesz mógł słyszeć i nagrywać gitarę z dodanymi efektami z pieca itd. ;-) .

Pinek
Posty: 16
Rejestracja: 05-09-2010 12:32

28-12-2010 14:40

Ok. Zaraz to sprawdzę. Tylko ze słyszałem gitarę w głośnikach a mi chodzi o to żebym mógł normalnie napierdzielać żeby normalnie w piecu wszystko słyszał i na kompie się to nagrywało.

//edit:

Mam pewien pomysł. Bo teraz podłączyłem pod taki schemat gitara>piec>komp>głośniki czyli sygnał z gitary przechodzi do pieca i z pieca do kompa i ten sygnał słyszę w głośnikach.
Gdybym teraz kopił kabel z dwóch stron z mini jack i podłączył bym go do wejścia do głośników i drugi koniec do wejścia AUX IN w piecu to by sygnał wrócił z powrotem do pieca i by wyszło tak jak pisałem ze bym słyszał w piecu wszystko i na kompie by się nagrywało czyli schemat by wyszedł tak gitara>piec>komp(tutaj włączony program Audacity, nagrywanie)>piec(który by był odpowiednikiem głośników)

Co o tym myślicie?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Przem
Posty: 3
Rejestracja: 17-12-2010 19:08

01-01-2011 15:56

A ja mam takie pytanie. Czy mając zintegrowaną kartę dźwiękową nie pogram sobie z efektami? Na razie gram na cleanie, ale chciałbym jakieś efekty, guitar rig zupełnie odpada bo nic nie idzie, bynajmniej jak próbowałem. Możecie mi doradzić, podpowiedzieć? Będę bardzo wdzięczny za wszelaką pomoc, bo na prawdę mi na tym zależy.
Washburn x10
Obrazek

Awatar użytkownika
Hirocki
Posty: 56
Rejestracja: 11-11-2009 16:22

01-01-2011 16:26

Przem pisze:A ja mam takie pytanie. Czy mając zintegrowaną kartę dźwiękową nie pogram sobie z efektami? Na razie gram na cleanie, ale chciałbym jakieś efekty, guitar rig zupełnie odpada bo nic nie idzie, bynajmniej jak próbowałem. Możecie mi doradzić, podpowiedzieć? Będę bardzo wdzięczny za wszelaką pomoc, bo na prawdę mi na tym zależy.


Ja już Ci mówiłem, zainstaluj XP to Ci pomogę, bo Vsty nie znam zupełnie.
Obrazek Obrazek Obrazek
"Nie sztuką jest nie upaść, ale podnieść się z każdego upadku"

Awatar użytkownika
Przem
Posty: 3
Rejestracja: 17-12-2010 19:08

01-01-2011 16:32

W tym problem, że nie mam nigdzie przy sobie XP :P
Washburn x10
Obrazek

makol
Posty: 4
Rejestracja: 28-12-2010 16:23

01-01-2011 16:51

nei ma najjjjmniejszego znaczenia czy to Guitar Rig.. Amplitube czy JAKIKOLWIEK piecyk VST ...
zasada działania jest taka sama
ustawić sygnał WEJŚCIOWY z karty dżwiękowej na VST ..
(ustawienia systemowego miksera .. opcje nagrywania i odtwarzania)
problem jest jedynie w wypadku nagrywanie potem tego ..
nagrywa sie czysta gitara bez efektów..
ale to już zupełnie inna bajka

Awatar użytkownika
Przem
Posty: 3
Rejestracja: 17-12-2010 19:08

01-01-2011 17:02

udało mi się :P tylko teraz w niektórych ustawieniach cholerne szumy są ;/ jakies rady?
Washburn x10
Obrazek

Awatar użytkownika
Hirocki
Posty: 56
Rejestracja: 11-11-2009 16:22

01-01-2011 20:07

Przem pisze:udało mi się :P tylko teraz w niektórych ustawieniach cholerne szumy są ;/ jakies rady?


Nowa, lepsza karta dźwiękowa np. SB Audigy i zmiana laptopa na komputer stacjonarny. Z zintegrowaną kartą graficzną nie pograsz. Są czasami wyjątki, ale jak masz szumy to musisz się pogodzić z faktem, że czas na kupno jakiegoś sprzętu nagłaśniającego, interfejsu lub karty dźwiękowej.
Obrazek Obrazek Obrazek
"Nie sztuką jest nie upaść, ale podnieść się z każdego upadku"

Awatar użytkownika
Grzdam
Moderator
Posty: 371
Rejestracja: 22-04-2008 18:06

02-01-2011 10:53

Hirocki pisze: Z zintegrowaną kartą graficzną .

dźwiękową

VVVVVV
to może to popraw? :P
Ostatnio zmieniony 02-01-2011 13:24 przez Grzdam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hirocki
Posty: 56
Rejestracja: 11-11-2009 16:22

02-01-2011 13:12

Grzdam pisze:
Hirocki pisze: Z zintegrowaną kartą graficzną .

dźwiękową


Fakt, dźwiękową, dzięki za poprawkę.
Obrazek Obrazek Obrazek
"Nie sztuką jest nie upaść, ale podnieść się z każdego upadku"

UniqasterGuitars
Posty: 38
Rejestracja: 09-12-2010 21:34

06-01-2011 23:39

Bardzo proszę o pomoc w kwestii nagrywania za pomocą urządzenia POD Studio UX1, problem opisałem w swoim temacie - pod-studio-ux1-kolumna-oprogramowanie-ableton-live-obsluga-t26244.html . Dzięki!
Epiphone Sheraton II 97' -->Line6 POD HD300-->Marshall Valvestate 8080

cocacolacoca
Posty: 1
Rejestracja: 28-01-2011 17:31

28-01-2011 20:49

czesc, jestem leszczyk w tych tematach ale mam nastepujacy problem(dlatego prosze o wyjasnienie sprawy jak najprostszym jezykiem:)):
Uzywam programu Th1 overloud - dzięki niemu mogę sobie modelowac "na zywo" dzwieki gitary dzieki temu ze jest tam mnostwo mozliwosci wyboru efektow gitarowych. Ponadto aby zmniejszyc latencje zainstalowalem ASIO4ALL i wszystko gra jak trzeba. Natomiast gdy chce nagrac gitare to pojawia sie problem, ponieważ program th1 Overloud nie posiada mozliwosci nagrywania (co dla mnie jest kuriozalne), gdy probuje wlaczyc jakikolwiek inny program do nagrywania to kazdy z nich zachowuje sie tak jakby sterowniki asio4all przeszkadzaly mu nagrywac. PONADTO, jezeli wylacze asio4all i probuje nagrywac dzwiek przepuszczony przez th1 overloud to nagrany dzwiek okazuje sie byc po prostu 'czystym' dzwiekiem gitary - tak jakby nagrywal sie bezposrednio z gitary a nie po przepuszczeniu przez efekty. Mam nadzieje ze sprawe wyjasnilem dosc jasno

lukasz27
Posty: 19
Rejestracja: 28-06-2010 21:02

29-01-2011 19:41

A w czym nagrywasz??? No sprawa jest prosta albo nie zrozumiałem pytania Ściągnij wersję VST ze stronki z tego co widzę niedawno dwójka wyszła Odpal jakiś program typu DAW i w nim dll overlouda i nagrywaj

Wróć do „Gitara i komputer”