Informacje i pytania na temat twórczości muzyków i tras koncertowych

Postprzez mataysen1994 » 2011-12-17, 13:03

Witam od jakiegoś roku gram w domu dla przyjemności na gitarze akustycznej,w ostatnim czasie dowiedziałem się że miejscowy zespół weselny poszukuje gitarzysty i tutaj właśnie rodzi się moje pytanie...
1.Czy na gitarze elektrycznej(raczej na takiej gra się na weselach) gra się jakoś inaczej niż na akustyku ?? w sensie czy chwyty łapie się tak samo i odległość między strunami jest podobna ??
2.Jaką gitarę dobrze by było sobie sprawić i za ile i jaki wzmacniacz do niej ok.40 WAT wystarczy ??(jestem dosyć zielony w tych sprawach)
3.Chyba najważniejsze pytanie. Widziałem na youtube filmy z zespołami grającymi na weselach i gitarzyści posługują się zazwyczaj chwytami barowymi ( co wydaje mi się trochę dziwne ) w sumie nie robi mi to większej różnicy bo większość akordów potrafię zagrać. Ale powiedzcie jakie umiejętności powinien posiadać gitarzysta kapeli weselnej ??
Wiadomo chwyty to podstawa gorzej z solówkami bo je niestety też trzeba grać...
Bardzo bym prosił o pomoc za którą dziękuje z góry
Pozdrawiam.
mataysen1994

Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
Łatwy kolędy gitarę21 kolęd na gitarę w 3 tonacjach z tabulaturą. Zagraj to na Wigilii!
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Geohound » 2011-12-17, 13:41

1. Bardzo podobnie sie gra.
2. Masz cale forum od tego zeby czytac o sprzecie w danej cenie.
3. Zalezy o jakim poziomie kapeli mowimy. Sa takie gdzie gitarzysta ma udawac ze gra i nie wybijac sie nad klawisze, a sa takie, gdzie po prostu zespol gra jak zespol... Podsumowując - co powinien umiec? To co chce zagrac.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220