Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6978
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

19-06-2014 21:06

kavoo pisze:Ooo... tapeta się z wintydża odkleiła ;-)

LTD Warranty hehehe..

Autorzy: macie komplet odłamków lakieru/podkładu/drewienek?
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

maciiiek
Posty: 706
Rejestracja: 09-01-2011 18:23

19-06-2014 22:39

Ja mam wszystko w komplecie.

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6978
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

19-06-2014 22:56

Jesteś w stanie to złożyć tak, żeby idealnie pasowało?
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

maciiiek
Posty: 706
Rejestracja: 09-01-2011 18:23

19-06-2014 23:44

Tak, nie będzie problemu

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6978
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

20-06-2014 00:20

A jak ułożysz, to braknie trochę lakieru na wierzchu? To jakiś Strat/Squire?

Wziąłbym to wszystko na akryl i uzupełnił, później podszlifował i podpolerował. Ino napisać prościej, a wykon trudniejszy. Poszukaj "guitar body crack dent ding removal" i zobaczysz/przeczytasz
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

maciiiek
Posty: 706
Rejestracja: 09-01-2011 18:23

20-06-2014 09:23

Nie braknie lakieru ani nic, to Sterling, tańsza hehe wersja MM Axis, i pękła taka jakby porcelanka udająca klon wzorzysty.

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

20-06-2014 10:16

Heniu pisze:Ale co Cie to boli? Pozostaw swoje zdanie dla siebie ;) Czekam na odpowiedź co mógłbym zrobić z tym uszkodzeniem.


A co tu dużo robić? To tapeta jest i nijak nie wrócisz do stanu początkowego. Ja bym to trochę oszlifował i przyciemnił szlifowane miejsce tak, aby wyglądało jak to "stare" przytarcie u góry korpusu gdzie się przedramię opiera. Nie ma co tu więcej kombinować.

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6978
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

20-06-2014 10:58

maciiiek pisze:Nie braknie lakieru ani nic, to Sterling, tańsza hehe wersja MM Axis, i pękła taka jakby porcelanka udająca klon wzorzysty.

Porcelanka? No to akrylem wstydu nie będzie... Ile cię ta porcelanka kosztowała? Pomnożę przez 2 i za tyle sprzedam sztukę z prawdziwym fornirem, a co..
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

Lukasz75
Posty: 2
Rejestracja: 31-07-2014 12:52

31-07-2014 13:05

Witam. Mam problem z przełącznikiem, 3 pozycyjny, slider. Dokładnie taki jak na zdjęciu A z załączników. Ma jak tam widać 8 punktów do połączenia na dole. Chcę go użyć w konfiguracji 2 humbuckery-1 volume - 2 barwy. Patrzyłem na schemat połączenia na stronie producenta - Tesli- i wszystko jest fajnie tylko trochę nie rozumiem tego czwartego punktu połączenia, na samej górze przełącznika. Wygląda to tak, jakbym miał tam przylutować kabel do dźwigienki przełącznika, co oczywiście nie ma sensu. Czy ktoś może mi pomóc jak to zlutować?(Foto B)

Zestaw humbuckerów jest aktywny więc nie wchodzi w grę próbowanie metodą prób i błędów żebym nie schajcił preampów.

Oglądałem ten przełącznik jak małpa ze wszystkich możliwych stron i kątów i nie widzę tam żadnego innego miejsca które by logicznie pełniło rolę tego dziwnego punktu na górze, poza tymi ośmioma na dole.

Pomotsssy
Załączniki
T.jpg
Ibby02.jpg
(24.55 KiB) Pobrany 243 razy

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

31-07-2014 15:20

Na schemacie masz akurat iny switch 3-pozycyjny. Możesz połączyć dźwigienkę z masą . Przylutuj tam gdzie metal jest do płytki przylutowany czy przyczepiony. Jak nie połączysz to też powinno działać - ewentualnie może trochę brumić ale nie powinno.

Lukasz75
Posty: 2
Rejestracja: 31-07-2014 12:52

31-07-2014 17:27

Dzięki za odpowiedź.

Patrzyłem na switch, nie ma w ogóle możliwości dojścia do miejsca gdzie jest przyczepiony do płytki. Tak właściwie to odniosłem wrażenie że jest całkiem od niej odizolowany plastikowymi wypustkami i ma kontakt jedynie z punktami pozycyjnymi na dole. W takim wypadku pewnie nie potrzebowałby uziemienia.. chyba że mi się od tego upału w głowie coś poplątało. Wcale niewykluczone..

Awatar użytkownika
Train
Posty: 666
Rejestracja: 23-04-2013 17:24

02-08-2014 17:02

Krótko i na temat - zmiana bindingu korpusu i gryfu, wykonalne? Jeśli tak, jest to opłacalne, jeśli chodzi o koreańskiego Epajfona? Planuję w przyszłości upgrade gitary, zarówno wizualny jak i techniczny, jednak nie wiem czy warto się bawić w nowy binding /czarny/. Oczywiście najprawdopodobniej komuś bym zlecił robotę. :)
'00 Epiphone Les Paul Classic Birdseye Korea LTD
Marshall JCM2000 DSL 50
Marshall Vintage Modern 425A
Dunlop CryBaby GCB95 LTD
Seymour Duncan Distortion B + '59N

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

02-08-2014 23:06

Przyznam szczerze, że nikt mi jeszcze takiej roboty nie zlecał :) Oczywiście, że wykonalne, ale pracochłonne dość. Wiąże się to z wymianą progów od razu i prawdopodobnie siodełka też. Możesz wytłumaczyć jaka jest celowość tego działania?

sdnt
Posty: 18
Rejestracja: 16-01-2012 10:23

29-08-2014 11:53

Hej, mam prośbę.

Potrzebuję jakiegoś schematu jak podłączyć stockowe humbuckery w LAGu arkane. Konfiguracja HSH, 5-way, 1 tone, 1 volume. Sprawa o tyle mnie przerasta, że humbuckery mają tylko po dwa kabelki (jeden 'goły' i jeden 'kolorowy' - mostkowy ma kolor biały, gryfowy ma kolor czerwony) i nie bardzo wiem co z nimi zrobić. Switch jest jednorzędowy, dwa skrajne piny z jednej strony są jakby 'połączone' przylutowanym pręcikiem.

Zachciało mi się wkładać po latach stockowe przetworniki...
Zapraszam na mój kanał YouTube

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6978
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

29-08-2014 12:14

No, klasyk gatunku, pooglądaj schematy na str. Duncana i zasłoń w myślach kawałek, gdzie pokazane są zlutowane biały i czerwony. (Żadnych super-finezyjnych (?) połączeń jak w Ibanezach bez włamania do środka i dorobienia dodatkowych wyprowadzeń -- raczej nie uzyskasz.)
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

sdnt
Posty: 18
Rejestracja: 16-01-2012 10:23

29-08-2014 14:08

ok, dzieki wielkie za podpowiedz!
w takim razie jszcze jedno pytanie - jak wspomnialem, moj przelacznik jest jednorzedowy, natomiast na ponizszym schemacie
http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/schematics.php?schematic=HSH_1v_1t_5w
widze przelacznik, ktory ma dwa rzedy pinow. jak je w takim razie 'przelozyc' na moj? w jakiej kolejnosci one beda wystepowaly u mnie?
dzieki wielkie za pomoc
Zapraszam na mój kanał YouTube

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6978
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

29-08-2014 14:10

Oj, to już nie ja. Tzn. pamiętam, że raz czy dwa zdarzyło mi się takie sprawy dopasowywać doświadczalnie, a raz poległem. Poszukaj jeszcze na stronie DiMarzio albo nawet Ibaneza. Chyba obrazki pojawiające się po wpisaniu "Ibanez RG HSH wiring" powinny coś podpowiedzieć, kiedyś z tego korzystałem.
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

bkrukl
Posty: 244
Rejestracja: 10-04-2011 20:48

05-09-2014 22:24

Czy któryś z lutników lub osób zajmujących się lutnictwem posiada może na stanie wajchę w stylu bigsby lub jolany tornado?
ObrazekObrazek
Vintage v100 Lemon drop icon sh-2 + sh-4, DigiTech RP 55, Marshall 8240

Noxitres
Posty: 2
Rejestracja: 17-08-2014 11:43

14-09-2014 12:48

2 dni temu uderzyłem przypadkiem moim Vintage V100 BB o podłogę;p Ubyło przez to trochę lakieru:

http://www.img.pl/5415725e6d746/

Jak mogę to załatać?:P Prosze o radę:)

Awatar użytkownika
sliwadamsir
Posty: 19
Rejestracja: 10-10-2013 08:28

06-11-2014 16:39

Witam. Ostatnio chodzi mi po głowie zamówienie gitary u lutnika. Znacie jakiegoś dobrego rzemieślnika z Łodzi, który podjąłby się tego zadania ? Miałaby być to kopia Les Paula, aczkolwiek po mojemu ja bym powiedział konkretnie czego oczekuję i byśmy pracowali nad tą gitarą razem :)

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

04-12-2014 13:58

Niestety ja nikogo z Łodzi akurat nie znam.

guton
Posty: 1
Rejestracja: 23-12-2015 15:54

23-12-2015 16:00

Cześć,
czy ktoś mógłby napisać czy idzie wyczyścić brudy, rdze, zaśniedzenia widoczne na zdjęciach? niestety nie dysponuje lepszymi fotkami.
Marcin
2.jpg
2.jpg (15.6 KiB) Przejrzano 558 razy
1.jpg
1.jpg (33.96 KiB) Przejrzano 558 razy

yozka
Posty: 9
Rejestracja: 11-10-2015 08:32

27-12-2015 00:17

Ja pordzewiale chromowane zderzaki czyścilem turtle wax chrome polish . Wiec z takimi pierdolami bez kłopotu.

Awatar użytkownika
6nt
Posty: 1140
Rejestracja: 06-10-2015 09:38

27-12-2015 12:01

Trochę filcu i pasta do zębów. Więcej nie trzeba.
"When you are dead, you do not know that you are dead. All of the pain is felt by others. The same thing happens when you are stupid."
Obrazek

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6978
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

27-12-2015 12:17

Część takich rzęchów nadaje się do ponownego chromowania. Pastą do zębów? Powodzenia...
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

Awatar użytkownika
Goblin
Posty: 856
Rejestracja: 22-02-2011 08:06

27-12-2015 13:21

ludzie -przeca to wyżarte jest na maxa-ktoś musiał pocić sie jakimś kwasem:):)spolerować można nawet psim gównem(zawiera sporo enzymów)ale pierwotnego koloru nie odzyska
Obrazek
Obrazek

czak
Posty: 6
Rejestracja: 26-04-2015 13:58

28-12-2015 21:54

Witam! Czy w Telecasterach z natury trudno robi się podciągnięcia? Nie ma jakiejś tragedii, ale w poprzedniej gitarze- koreańskim epi les paul - podciągnięcia szły bardzo miękko. Struny już niemal leżą na gryfie i nie trzeba wielkiej siły aby docisnąć strunę do gryfu. Za to z podciągnięciami gorzej. Obie gitary mają struny 10-46

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6978
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

28-12-2015 22:17

No, na tej samej rozmiarówce istotnie, trudniej, przecie LP je krótszy! ("Praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan.." :)
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

Awatar użytkownika
Goblin
Posty: 856
Rejestracja: 22-02-2011 08:06

29-12-2015 06:53

a po drugie radius w tele nie sprzyja bardzo niskiej akcji i podciągnięciom
Obrazek
Obrazek

piotrek3304
Posty: 34
Rejestracja: 03-11-2014 19:11

30-12-2015 16:59

Witam, mam pytanie.
Jakie "efekty" może przynieść całkowite poluzowanie napięcia gryfu w elektryku? Pytam hipotetycznie aczkolwiek ostatnio podczas wymiany strun chyba zbyt dużo musiałem kręcić zanim gryf zaczął się wyginać :-?
Pozdrawiam ;)

Wróć do „Zrób to sam”