Ceziak
Posty: 245
Rejestracja: 24-11-2012 11:45

03-03-2013 12:33

Witam. Mam pytanko do osób (lutników?) które zajmują się budową wzmacniaczy. Jestem ciekaw ile kosztowało by zbudowanie kopii marshalla jcm800 lub plexii. Chodzi mi o porównanie ceny z używką. W oryginale dużo płaci się za markę. Sam jestem przeciętnie uzdolniony i bardzo szybko coś bym schrzanił przy budowie.

vinta9e
Posty: 748
Rejestracja: 12-02-2010 13:48

03-03-2013 13:10

Ceziak pisze:Witam. Mam pytanko do osób (lutników?) które zajmują się budową wzmacniaczy. Jestem ciekaw ile kosztowało by zbudowanie kopii marshalla jcm800 lub plexii. Chodzi mi o porównanie ceny z używką. W oryginale dużo płaci się za markę. Sam jestem przeciętnie uzdolniony i bardzo szybko coś bym schrzanił przy budowie.


Jeśli nie masz ani talentu, ani pieniędzy, to najprawdopodobniej wkrótce będziesz rozmawiał z maddogiem.
gg: 7450270

Scorpie
Posty: 736
Rejestracja: 24-11-2011 09:08

03-03-2013 13:15

Akurat ceny starych marshalli są stosunkowo niskie w stosunku do tego co oferują, za markę płacisz więcej kupując na przykład nową mesę. A nawet jak zrobisz kopie to postawisz w porównaniu z oryginałem i stwierdzisz, że lepiej byś zrobił dokładając do niego.
I drive a rolls royce, 'cos it's good for my voice

Volkir
Posty: 7
Rejestracja: 16-07-2009 09:57

23-03-2013 02:05

Witam
W mojej gitarze wyrobił się próg drugi. Czy jest możliwa wymiana tylko jednego progu, a jeżeli tak, to ile takie coś będzie kosztować?

briloks
Posty: 1
Rejestracja: 02-04-2013 02:20

02-04-2013 02:25

Witam. Gram na gitarach klasycznych i aktualnie mam problem, gdyż jedna z nich uległa dosyć poważnemu wypadkowi. 3 letnie dziecko postanowiło po niej poskakać ..... i jak cała reszta gitary wygląda bardzo dobrze, tak płyta wierzchnia ( top ) jest połamany. Gitara to Admira Artista z 2000r.
Pytanie jest takie : Czy da się wprawić nową płytę ? Belki nie są popękane, boki również. Poprzednia była z litego drewna.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję zań

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

02-04-2013 08:33

Volkir pisze:Witam
W mojej gitarze wyrobił się próg drugi. Czy jest możliwa wymiana tylko jednego progu, a jeżeli tak, to ile takie coś będzie kosztować?


Oczywiście,że się da, ale zanim się próg wymieni dokona się pewnie szlifu całości i będzie dobrze. Ceny szlifu startują gdzieś od 100 zł

briloks pisze:Witam. Gram na gitarach klasycznych i aktualnie mam problem, gdyż jedna z nich uległa dosyć poważnemu wypadkowi. 3 letnie dziecko postanowiło po niej poskakać ..... i jak cała reszta gitary wygląda bardzo dobrze, tak płyta wierzchnia ( top ) jest połamany. Gitara to Admira Artista z 2000r.
Pytanie jest takie : Czy da się wprawić nową płytę ? Belki nie są popękane, boki również. Poprzednia była z litego drewna.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję zań


Oczywiście,że się da, ale ile to będzie kosztowało zależy od lutnika, który to będzie robił i materiału na płytę. Napisz skąd jesteś to może kogoś polecimy.

Oblako
Posty: 35
Rejestracja: 05-07-2012 11:38

05-04-2013 22:10


Kozlowaty
Posty: 140
Rejestracja: 02-05-2012 17:54

20-06-2013 23:51

Siema.
Jak do gitary z szyjką o radiusie 16cali zamontuję mostek TOM z radiusem 12calowym to jak zachowywac sie bedzie gitara ? i czy odczuję to w grze naniej w jakiś sposób ?

Awatar użytkownika
ma95
Doradca
Posty: 5302
Rejestracja: 05-10-2012 18:08

20-06-2013 23:59

środkowe struny będą zbyt wysoko ;)

Kozlowaty
Posty: 140
Rejestracja: 02-05-2012 17:54

21-06-2013 10:43

eeee to luz środkowych nie używam ;)

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

21-06-2013 14:30

Kozlowaty pisze:eeee to luz środkowych nie używam ;)


spadłem z krzesła :D :D hahahha

Vorador188
Posty: 145
Rejestracja: 18-04-2011 21:18

24-07-2013 23:07

Witam panowie, mój przetwornik przy gryfie chyba umiera. Grając na przesterze przy dużej głośności bardzo lekko go słychać, takjakby gałka vol. była skręcona prawie na zero, albo i mniej. Luty w komorze z potkami są wg mnie dobre, czy to może być przetwornik uszkodzony i należy wymienić?

Awatar użytkownika
ma95
Doradca
Posty: 5302
Rejestracja: 05-10-2012 18:08

24-07-2013 23:10

masz 2x vol czy 1x ? Podlacz pickup bezposrednio sygnalem i masą do gniazda jack i sprawdz czy dalej ledwo dycha ;p

Vorador188
Posty: 145
Rejestracja: 18-04-2011 21:18

25-07-2013 19:06

Mam 2 vol 2 tone, i zaraz coś wymyślę żeby się dostać do tego wszystkiego ;)


EDIT:Hmm 5 minut studiowania schematu i zrobiłem CHYBA dobrze lecz nic nie było poza zwiększonymi szumami/

EDIT2: Czy rezystancja powinna wynosić 17k? Bo takie dziwne odczyty mam

Rebelx
Posty: 35
Rejestracja: 17-07-2013 19:16

02-08-2013 19:44

Mam problem. Mianowicie podczas używania wajchy, sprężyny zaczynJą skrzypieć. Chcę je wymienić. I tu się zwracam do lutników. Jak je wymienić. Czy wystarczy poliuznić grzebień ze sprężynami i je po prostu zdjąć i włożyć nowe?

theknightofni
Posty: 1
Rejestracja: 16-08-2013 23:00

16-08-2013 23:11

Witam kolegów gitarzystów

Od kilku tygodni męczę się z moim Epiphonem G-400 z 2009. Problemem jest gniazdo jacka, które non-stop się luzuje. Już od początku irytowała mnie pozycja tegoż gniazda, więc zastanawiałem się nad sensem ryzykownej operacji tj. zrobienia nowego gniazda w stylu Les Paula. Jako zupełny laik w kwestiach przeróbek potrzebowałbym jakiejś opinii.

Awatar użytkownika
ma95
Doradca
Posty: 5302
Rejestracja: 05-10-2012 18:08

16-08-2013 23:13

Nakrec dwie nakretki na gniazdo, jedna zablokuje druga i pownno sie trzymac ;)

Hidalgo
Posty: 32
Rejestracja: 30-08-2012 20:40

20-08-2013 17:43

jaki jest orientacyjny koszt wymiany kluczy na blokowane, podniesienia mostka, zamontowania wajchy i zablokowania siodełka w squierowskim stracie?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Epiphone AJ 100 CE *** Farra Carlo Negro *** Crate FW 15 R *** Squier Affinity HSS

Awatar użytkownika
Majkell
Posty: 12
Rejestracja: 29-07-2012 11:28

04-09-2013 18:42

Jaki byłby koszt przylutowania w gnieździe wyjścia jednego kabelka. Sam nie jestem w stanie tego zrobić ponieważ ten który się urwał jest za krótki by go ponownie przylutować i ze tak powiem w sumie nie ma z czego uciąć bo jest on i tak krótki wiec w sumie to chyba trzeba cały wymienić.
ESP LTD v200
Cort x2

Obrazek

GP1234
Posty: 1
Rejestracja: 20-02-2013 15:29

06-10-2013 14:42

Mam problem. Przy założeniu strun wszystko jest ok, ale gdy chce nastroic gitare to mostek idzie mi do góry...
może ktoś wie co się dzieje i ile by kosztowała naprawa tej rzeczy
Obrazek

Awatar użytkownika
ma95
Doradca
Posty: 5302
Rejestracja: 05-10-2012 18:08

06-10-2013 15:27

Musisz dokrecic od drugiej strony gitary taka blaszke na ktorej sa sprezyny dokrecone :)

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6983
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

06-10-2013 16:13

ale najpierw odkrecic taka klapke, pod ktora jest ta blaszka.
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

Kozlowaty
Posty: 140
Rejestracja: 02-05-2012 17:54

08-10-2013 19:27

powinien kręcić śrubokrętem :)

andreiko12468
Posty: 8
Rejestracja: 14-10-2013 23:32

22-10-2013 16:21

Witam.
Mam taki problem z gitarą akustyczną WGS V1.
Płyta wierzchnia odkształca się na zewnątrz, przez co mostek jest coraz wyżej. Spiłowałem podstawek już do minimum i założyłem cieńsze struny i w tej chwili jest ok.
Zrobiłem zdjęcia w środku gitary i okazuje się, że ożebrowanie jest wykonane z elementów chyba sosnowych ciętych pod skosem do słoi. Stąd prawdopodobnie niska wytrzymałość ożebrowania.
Czy jest jakiś sposób, by wzmocnić gitarę od środka. Dzwoniłem do lutnika, powiedział, że może coś z nią zrobić, tzn. dopasować i wstawić jakąś dźwignię. Ale zabieg taki kosztuje 200 zł + dwukrotne koszty podróży 170 km w jedną stronę. To już właściwie tyle co nowa gitara tej klasy. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
Proszę o radę.

Awatar użytkownika
JugOfWine
Posty: 25
Rejestracja: 26-12-2013 14:29

13-01-2014 00:09

Czy w gitarze ESP\LTD Viper jest możliwość zamontowania mostka ruchomego?
Jeśli tak ile by kosztowało wywiercenie otworu na ten mostek?
1....2....3....testing..testing

Awatar użytkownika
Excubitor
Posty: 687
Rejestracja: 11-05-2008 22:11

14-01-2014 15:30

Zawsze jest "możliwość", wystarczy wyciąć odpowiednią ilość drewna. Pytanie tylko czy nie lepiej kupić sobie gitarę z flojdem i nie kombinować, bo nie będzie to tanie. Szczególnie jeżeli jest to jakiś tańszy LTD. No i dolicz tak z 1k na flojda.
"Ja się nie znam, to się chętnie wypowiem."
Obrazek

mckgasiorek
Posty: 9
Rejestracja: 08-12-2013 00:01

18-01-2014 13:10

Witam, niedawno kupiłem gitarke vintage v100 i pojawiły się pewne problemy :
-brzeczace struny,
-Wypada gałka do podkręcania głośności gitarki,
-Pewnego razu podłączyłem kabel do gitary i odpadła śrubka trzymająca gniazdko - wysypalo się trochę drewna z gniazdka i obwód wpadł do środka , długo męczyłem
Się nad ponownym przykreceniem.
Zaniepokoily mnie te niespodzianki ponieważ Gitara była Nowa ze sklepu :( czy wystarczy oddać do lutnika i poustawia mi wszystko?
Przepraszam za mało profesjonalne słownictwo :)
Dzięki za uwagę.
Obrazek

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 6983
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

18-01-2014 14:56

a nie lepiej gwarancja? zwrocic i wziac nowy egzemplarz?
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

mckgasiorek
Posty: 9
Rejestracja: 08-12-2013 00:01

18-01-2014 23:59

Tylko musiałbym płacić za kuriera, z guitarcenter kupiłem - chyba trzeba samemu dostarczyć.
Obrazek

Awatar użytkownika
Nero93
Posty: 755
Rejestracja: 25-05-2010 19:46

19-01-2014 02:00

Mniej zapłacisz za kuriera niż za wizyte u lutnika..
ObrazekObrazek

Mój kanał na YT :

Kod: Zaznacz cały

http://www.youtube.com/user/NeroMusicLTD/videos

Wróć do „Zrób to sam”