Kozlowaty
Posty: 140
Rejestracja: 02-05-2012 17:54

14-12-2012 00:18

Mój problem z mostkiem jest na razie "zablokowany" i po szczegółowym zbadaniu tom zauważyłem że mam więcej luzów, a nie tylko na G, ale nie słychać brzęczenia. W przyszłości będę chciał wymienić mostek na inny i mam pytania"
1. Jackson ma zmienny radius 12"-16" chodzi mi głównie o to czy przy wyborze mostka muszę się jakoś do tego dostosować? Jak tak to jaki radius mostka wybrać.
2. W sklepach zauważyłem mostki z wyciętymi pod struny rowkami na siodełkach i takie bez. Czy Każdy z nich trzeba oddać w ręce fachowca do szlifu ? czy te "wycięte" mogę zamontować i psuć dalej(luzować gwinty) ? ;)
3. Siodełka są grafitowe, metalowe itp. Jaka jest różnica między nimi? Odpowiedz w stylu sprawdź jest do życi bo "to nie są panie tanie rzeczy", a nie mam u kogo sprawdzić.

vinta9e
Posty: 748
Rejestracja: 12-02-2010 13:48

14-12-2012 03:02

Rzyć piszemy przez er zet. Z Jacksonem też mogę pomóc.
gg: 7450270

Kozlowaty
Posty: 140
Rejestracja: 02-05-2012 17:54

14-12-2012 13:46

dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu

Kozlowaty
Posty: 140
Rejestracja: 02-05-2012 17:54

15-12-2012 14:09

Więc nie doczekam się odpowiedzi ?

Majeek
Posty: 2
Rejestracja: 18-12-2012 20:05

19-12-2012 16:22

Mam taki problem: pod kluczem struny G powstała szczelina (co widać na poniższym zdjęciu), nie wiem jak to się stało ani kiedy (choć podejrzewam, że uszkodzenie mogło powstać pod moją nieobecność w wyniku zabawy dzieci). W dodatku podczas strojenia występuje takie coś, że przy wszystkich 3 dolnych strunach jest moment kiedy struna jest jeszcze minimalnie niedociągnięta (wskazówka stroika minimalnie przed środkiem) i w momencie jak minimalnie przekręcam klucz następuje dość głośne brzdęknięcie i wskaźnik przeskakuje od razu na drugą stronę omijając środek (od razu robi się lekko przeciągnięta) i dopiero wtedy minimalnie rozluźniając strunę da się dojść do czystego dźwięku. Co się mogło stać i czy jest jakiś prosty sposób żeby to samemu naprawić?

zdjęcie szczeliny: http://imageshack.us/photo/my-images/17/p1030025r.jpg/

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

21-12-2012 14:00

Kozłowaty :

1. Oczywiście,że musisz brać pod uwagę radius kupując nowy mostek. Jeżeli masz 12/16 to znaczy, że mostek kupujesz 16.
2. Każdy z tych mostków co podałeś możesz montować i regulować sobie.
3. O siodełkach można dużo znaleźć w internecie. To temat rzeka i tylu ilu gitarzystów tyle opinii co do nich. Generalnie przyjmuje się,że grafitowe, kościane i mosiężne mają lepszy wydźwięk i dłuższy sustain.

Majeek:

Najprawdopodobniej dziecko (lub ktoś) puknął w klucz i ślimak się mógł trochę wysunąć lub wykrzywić uchwyt ślimaka lub tez sama zębatka się poluzowała i została wypchnięta do góry. To spowodowało podniesienie puszki (obudowy) klucza. należałoby zdjąć klucz i sprawdzić co z nim jest i czy można to naprawić. Na 90% można, a jak nie to wymiana na nowy. Przeskok struny jest spowodowany właśnie tym,że coś tam nie trybi jak należy. Pozdrawiam.

Ceziak
Posty: 245
Rejestracja: 24-11-2012 11:45

27-12-2012 11:54

Mam drobne pytanie:
Ile kosztowało by wmontowanie Kaoss Pad'a do Gibsona SG lub Les Paul? Ew inny taki panel?

adam1
Posty: 47
Rejestracja: 17-08-2012 00:38

30-12-2012 02:34

W mojej gitarce odstają lekko progi od gryfu tak z 0.6-0.7mm i przy przypadkowym mocniejszym szarpnięciu struny e1 po prostu zachacza o próg i trzeba ją wyciągać. Z drugiej strony też jest podobnie ale mniejszy odstęp no i najgrubsza struna sie nie zachacza. Mogę jakoś sam to naprawić? Czy muszę to oddać do lutnika?

Awatar użytkownika
conscious
Doradca
Posty: 1379
Rejestracja: 22-09-2009 02:30

30-12-2012 08:04

Te progi trzeba wyciągnąć i nabić jeszcze rad, a może i całkiem zmienić, skoro są skrzywione. Tylko lutnik.
Furch G23CR Elite - cedr palisander
Furch S20CM - cedr mahoń
Vintage V100 Lemon Drop - Seymour SH2 SH4
Line 6 Pod HD 500

adam1
Posty: 47
Rejestracja: 17-08-2012 00:38

30-12-2012 13:45

A nie wystarczy ich po prostu jakoś przybić? Podstrunnica nie jest przecież idealnie równa tylko lekko wypukła, a one sa bardziej proste.

Awatar użytkownika
conscious
Doradca
Posty: 1379
Rejestracja: 22-09-2009 02:30

30-12-2012 14:30

To sobie dobij, czołem na przykład. A potem i tak idź do lutnika, żeby po tobie naprawiał.
Furch G23CR Elite - cedr palisander
Furch S20CM - cedr mahoń
Vintage V100 Lemon Drop - Seymour SH2 SH4
Line 6 Pod HD 500


Awatar użytkownika
conscious
Doradca
Posty: 1379
Rejestracja: 22-09-2009 02:30

30-12-2012 15:19

Miła to ona nie była, ale to za brak "ufności" w słowa osoby, do której (między innymi) kierowałeś pytanie. Odpowiedź była jasna, więc ;) Pozdrawiam
Furch G23CR Elite - cedr palisander
Furch S20CM - cedr mahoń
Vintage V100 Lemon Drop - Seymour SH2 SH4
Line 6 Pod HD 500

raik0
Posty: 2
Rejestracja: 11-09-2011 13:31

01-01-2013 18:40

Mam pytanie dotyczące kluczy blokowanych firmy Sperzel.
Z trzech kluczy wypadły mi hmmm... nie wiem jak to nazwać. Metalowe "uchwyty" do zaciskania blokady? Najlepiej zobaczyć na zdjęciu:

https://dl.dropbox.com/u/33564930/IMG_2 ... 183749.jpg

Niestety, nie wiem jak założyć je w taki sposób, aby nadal była możliwa normalna obsługa mechanizmu blokującego. Czy trzeba wybrać się do lutnika? Gitara to Yamaha Pacifica 604W.
Yamaha Pacifica 604W; BOSS DS-1 All-Seeying Eye Mod

Awatar użytkownika
conscious
Doradca
Posty: 1379
Rejestracja: 22-09-2009 02:30

01-01-2013 19:20

Najlepiej, to daj to jakiemuś "Stasiowi złotej rączce", taki wiesz, wszystko umie. Są tam jakieś gwinty, czy może zwyczajnie na wcisk, a może jakiaś zębatka?
Furch G23CR Elite - cedr palisander
Furch S20CM - cedr mahoń
Vintage V100 Lemon Drop - Seymour SH2 SH4
Line 6 Pod HD 500

raik0
Posty: 2
Rejestracja: 11-09-2011 13:31

01-01-2013 19:23

Niby na wcisk, ale jak wcisnę to samo metalowe kółko się obraca, a ten brązowy trzpień nie. To musi chyba być jakoś przytwierdzone to tego trzpienia czy coś. Trzpień jest ząbkowany a ta nakładka w środku nie.
Yamaha Pacifica 604W; BOSS DS-1 All-Seeying Eye Mod

Awatar użytkownika
6strings
Posty: 842
Rejestracja: 13-05-2010 15:47

01-01-2013 19:27

Idz z tym do sklepu muzycznego, jak chlopaki sa ogarniete to beda wiedziec co z tym zrobic i cie nie skasuja jak lutnik. Ja tak robie jak mam jakies male problemy ze sprzetem.

Awatar użytkownika
ManiekStrat
Doradca
Posty: 456
Rejestracja: 28-01-2011 11:33

05-02-2013 14:55

Niesie ze sobą jakieś zagrożenie ponowne malowanie klonowej podstrunnicy?
Suhr custom classic, rivera quiana studio 55 i inne graty...
Obrazek

Awatar użytkownika
conscious
Doradca
Posty: 1379
Rejestracja: 22-09-2009 02:30

05-02-2013 15:36

Masz na myśli lakierowanie? Jeśli tak, to nie, żadnego zagrożenia ze sobą nie niesie - no może poza zagrożeniem dla portfela :P
Furch G23CR Elite - cedr palisander
Furch S20CM - cedr mahoń
Vintage V100 Lemon Drop - Seymour SH2 SH4
Line 6 Pod HD 500

Awatar użytkownika
ManiekStrat
Doradca
Posty: 456
Rejestracja: 28-01-2011 11:33

05-02-2013 16:00

conscious pisze:Masz na myśli lakierowanie? Jeśli tak, to nie, żadnego zagrożenia ze sobą nie niesie - no może poza zagrożeniem dla portfela :P

Generalnie cena jest mało ważna, chce zrobic u dobrego lutnika bo suhra byle gdzie nie dam...
Suhr custom classic, rivera quiana studio 55 i inne graty...
Obrazek

Awatar użytkownika
respawn
Posty: 24
Rejestracja: 03-02-2013 18:25

08-02-2013 17:39

więc i ja mam problem, z elektroniką.
Mam używanego samicka um1, który po podpięciu do pieca nie gra. jedyne dźwięki jakie wydawał to szumy, które tłumiły się po dotknięciu metalowych elementów [tj mostek, struny]. Wczoraj zauważyłem, że biały kabelek jest nie przylutowany i luźno wisi przy potencjometrze. Przylutowałem go do styku przy którym wisiał [praktycznie go dotykał] i teraz jedyne dźwięki to "pierdy" po dotknięciu styków. Tylko i wyłącznie przy dotykaniu styków.
http://pokazywarka.pl/trpvfw/ mowa o tym białym kabelku
dodam jeszcze kilka, bo może coś mam źle polutowane
http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1734061/6094376.jpg gniazdo JACK
http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1734061/6094381.jpg potencjometr przy gnieździe (stawiam że TONE)
i dwa zdjęcia przełącznika, bo na jednym widać trochę i na drugim trochę
http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1734061/6094387.jpg
http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1734061/6094393.jpg

wie ktoś może jaka jest możliwa przyczyna? od razu dodam, że chwilowo nie mam funduszy na jakiegoś dobrego lutnika, dlatego próbuję coś samemu z pomocą internetu

Kozlowaty
Posty: 140
Rejestracja: 02-05-2012 17:54

08-02-2013 19:59

Szczerze to nie oglądałem zdjęć, bo nie mam czasu, ale pod tym adresem wybierz schemat przetworników itp. jaki masz w gitarze. Wyskoczy taki diagram dla laików że nawet małpa to odczyta i polutuje. Weź też pod uwagę że kolory przewodów w twoim samicku mogą się różnić od tych na stronie.

http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/

Awatar użytkownika
respawn
Posty: 24
Rejestracja: 03-02-2013 18:25

08-02-2013 21:32

rzecz w tym że nie jestem małpą a nie bardzo rozumiem tych schematów, bo to strasznie różni się od mojej gitary. Patrzyłem wielokrotnie na te schematy. Na nich pokazane są jakieś dwa złączone kable które nie są połączone do niczego, u mnie czegoś takiego nie ma, wszystko ma jakiś swój styk. tam są białe/szare, czerwone i zielone kable, u mnie widzę tylko czerwone i białe i jeden jest czarny, dlatego wolałem dać zdjęcia

HH, volume i tone czyli to http://www.seymourduncan.com/support/wi ... h_1v_1t_3w u mnie tak kabli nie ma, dlatego to mi nie wiele daje

Scorpie
Posty: 736
Rejestracja: 24-11-2011 09:08

08-02-2013 23:25

Mógłbyś dać jakieś zdjęcie całej komory od góry? Bo nie widać za bardzo z tych zdjęć co gdzie idzie.
I drive a rolls royce, 'cos it's good for my voice

Awatar użytkownika
s3nsei
Posty: 29
Rejestracja: 25-08-2011 21:31

12-02-2013 20:43

Witam serdecznie,

W związku ze swoim znaleziskiem jakim jest fender strat z 94 bez mostka, zastanawiam się jaki założyć i tutaj właśnie moje pytanie do specjalistów, który?

http://guitarproject.pl/p/20/3793/tremo ... cznej.html

http://guitarproject.pl/p/20/3784/tremo ... cznej.html

znalazlem takie oto dwa ale nie wiem czy one sie nadaja.

Dziekuje i pozdrawiam,
s3nsei
Washburn WIN14 + Washburn practise amp, no i właśnie podczas robót Fender strat 94', OLP LUKE, Ripper Live30

pawlos
Posty: 21
Rejestracja: 25-09-2010 11:50

18-02-2013 02:53

Witam, mam totalnie zielone pytanie, czy da się nauczyć rzeczy lutniczych, typu regulacja gitar, wymiana progów, szlif progów itp. samemu? Tak bardziej w formie samokształcenia, niż jako świadczenia usług, czy jednak bez pilnego oka doświadczonego lutnika za wiele się nie zdziała? Z góry dzięki ;)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

18-02-2013 10:10

Wszystko się da. To zależy tylko od twojego zaangażowania w temat.

pawlos
Posty: 21
Rejestracja: 25-09-2010 11:50

18-02-2013 11:22

Widzę po sygnaturce, że sam w tym siedzisz, więc pytanie :). Nauczyłeś się sam? Z jakich materiałów korzystałeś, od czego zacząć itd. czy są może jakieś książki itp materiały dot. gitar od strony technicznej? Z pokazaniem krok po kroku? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)
Obrazek Obrazek

Scorpie
Posty: 736
Rejestracja: 24-11-2011 09:08

18-02-2013 12:07

Doswiadczenie najlepszym nauczycielem ;)
I drive a rolls royce, 'cos it's good for my voice

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

18-02-2013 15:33

Dokładnie. A materialów jest pełno w internecie.

Wróć do „Zrób to sam”