Jak przerabiać lub zrobić samemu

Postprzez MorePain » 2012-01-29, 18:25

Mój problem polega na zrytych i nienadających się do szlifowania progi oraz niewielkich bruzdach w podstrunnicy(gryf - lity klon, bez naklejonej podstrunnicy) i teraz konkrety. Jak by tak mniej więcej określała się sytuacja cenowa przy zamówieniu stratowego gryfu u lutnika, bądź wszystkich progów wraz z delikatnym szlifem podstrunnicy(mającym pozbyć się wcięć od strun), lakierowaniem i dopasowaniem siodełka siodełka.

I tak trochę z innej półki - wymiana całego okablowania gitary i poprawienie 2 niedziałających przetworników. Ostatnio coś nawaliło. Jak tu by się przedstawiały koszta takiej naprawy, a może kupić inne przetworniki?

Na marginesie dodam że moją gitarą jest Cort z '96r i szkoda mi ją sprzedawać.

Jeśli ktoś ma jakieś konkretne propozycje(dotyczy lutników) proszę o informację na PW.
MorePain

Pochwały: 1

Rzemiosło i sztuka Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Scorpie » 2012-01-29, 19:01

Ja mam pytanie, ile kosztowałaby wymiana potencjometrów w gitarze?
Pozdrawiam
Scorpie

Pochwały: 76

Postprzez conscious » 2012-01-29, 19:02

Co do lutników to Mayones w Gdańsku.

A o ceny pytaj U LUTNIKA.... No bo bez przesady, każdy ma inne ceny, w Mayo zmienią ci elektronikę za 20zł, a w innym za 100zł.

Edit: Scorpie, to samo.. Spytaj lutnika...
ObrazekObrazek
Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) Roland Cube 40 xl + Furch wkrótce
conscious

Pochwały: 217

Postprzez Goblin » 2012-01-31, 18:20

Panowie lutnicy-potrzebuję materiał na markery w kształcie kostek-niestety te dostępne są za małe a w związku z faktem że to przywracanie do życia staruszka są w podstrunnicy wyfrezowane miejsca na te kostki.
czeski film???:) nikt nic nie wie???
IBANEZ Ghostrider i parę pierdołek:)
Obrazek
Luxor Stratocaster 1980r
[url=http://recenzjegitar.pl/fender-american-vintage-62-jaguar%c2%ae-rosewood-fretboard-olympic-white/]
Goblin

Pochwały: 6

Postprzez kubzun » 2012-02-02, 20:20

Ja mam takie pytanie: gitara to yamaha pacifica 012, sam ustawiłem wszystko ale strun nie da się dobrze opuścić. Sądzę, że chodzi o progi - pewnie dobrze sądzę. Najbliższy mi lutnik jest w radomiu, (mam tam 50km). Jest pan zajmujący się tym "prywatnie" (nie ma zakładu), jest też drogi. Jest i zakład Muzmet. Nigdzie nie mogę znaleźć opinii o tym panu lutniku, który tam urzęduje, widziałem już efekty pracy pseudo-lutników(ZDARTE jedynie grzbiety progów i zmasakrowana podstrunnica) boje się trochę o moją tanią, aczkolwiek nienajgorszą gitarę. Co o tym myśleć? Zna ktoś tego pana lutnika, lub wie coś o efektach jego pracy?
kubzun

Postprzez jarekosm » 2012-02-02, 20:24

Myślę, że trudno znać kogoś, kogo nazwiska nie podałeś :P
Obrazek
1960's Hagstrom III (1966)
jarekosm

Pochwały: 27

Postprzez kubzun » 2012-02-02, 20:27

Fakt :D Chodzi o pana 'Mirosław Lament' o ile google i ich strona nie kłamie.
Obrazek Obrazek
kubzun

Postprzez DETT » 2012-02-04, 22:44

Witam
Wpadła mi w ręce gitara Defil Aster. Ocaliłem ją od wrzucenia do pieca ;) Ma ona jednak kilka bolączek. Zaznaczam od razu, że nie jestem gitarzystą, nie umiem grać i moja wiedza na temat instrumentów strunowych jest (jak się za chwilę przekonacie) znikoma i poszarpana. Dopiero się wkręcam ;) Teraz do rzeczy:

#1 Uszkodzony jest przełącznik 3-way. Ma ułamaną dźwignię i słychać tylko przystawkę przy gryfie. Grzebanie przy nim wkrętakiem powoduję, że ją też przestaje być słychać. Przełącznik jest opisany PSD 334 ZES GNIEW i logo Unitra. Z drugiej strony widnieje M-M 10.00 Wygląda on tak: FOTO Czy mogę zastąpić go dowolnym przełącznikiem trój pozycyjnym, np. TAKIM ?

#2 Pokrętło TONE dla tej grającej przystawki niczego nie zmienia w brzemieniu. Czy to oznacza, że potencjometr jest uszkodzony? Gałka VOLUME działa dopiero przy końcu, tzn. przez większość obrotu nic nie słychać i jak dokręca się już prawie do końca to zaczyna być słychać dźwięk w głośnikach. Manipulowanie pokrętłem VOLUME dla przetwornika przy mostku powoduje tylko trzeszczenie w głośnikach. Potencjometry to TELPOD 100kOhm B. Czy wymieniając je muszę znaleźć takie same (są do zdobycia), czy mogę zastosować inne? W sklepach internetowych z akcesoriami do gitar nie spotkałem potencjometrów 100k, najmniej to 250. Dlaczego? Czy takie coś zdałoby egzamin w tym miejscu?

#3 I chyba najistotniejszy problem - strunociąg (tak się to chyba nazywa ;) ). Jedna z "tulejek" w które wkręca się śruby trzymające owe ustrojstwo ma "wyrobione" gniazdo/otwór i cały strunociąg jest jakby odchylony od pionu w stosunku do deski. Naprężona struna (puki co tylko jedna) ciągnie go w kierunku gryfu. TAK TO WYGLĄDA i z Grafiką pomocniczą. Co może się stać jeśli założę komplet strun? Czy nie "wyrwą" one strunociągu? I czy da się tą gitarę w takim stanie w ogóle nastroić? Jak to naprawić?

#4 Czytałem, że warto zrobić ekranowanie elektroniki - warto? Czy wymieniać też kabelki na nowe?

Jak napisałem jestem laikiem w dziedzinie instrumentów, jestem raczej odbiorcą a nie twórcą muzyki. Jednak skoro już mam tą gitarę to nie chcę żeby była atrapą. Jeśli uda mi się przywrócić ją do życia to może zmotywuję mnie do nauki gry na niej.
Nie wiem czy to może być ważne, ale dodam, że za wzmacniacz do którego ją podłączam robi estradowy Polkat Forte 101 i dwie kolumny Unitra/Tonsil 8Ohm (nie znam modelu - brak tabliczek).
Z lutownicą jestem obyty ;)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i rady.
Obrazek
DETT

Postprzez piniasty » 2012-02-04, 23:44

odp 1 - możesz. i jeszcze takim:
http://guitarproject.pl/p/14/496/przela ... itary.html

i takim:
http://guitarproject.pl/p/14/1184/przel ... itary.html

i innym dowolnym 3 pozycyjnym który będzie najlepiej pasowal do miejsca w korpusie.

odp2 - mozesz wymienic poty na te co pokazałeś lub o wiekszej pojemności dostepne w sklepach (500K) z czego do jednego (tone) przypinasz kondensator (można dostać razem z kondensatorem tez)

odp3 - nastroic się pewnie da, bo to nie ma wpływu na strojenie. struny na mostku sie opieraja. Co do naprawy to ja bym wykręcił, sprawdził jak wygląda drewno w tym miejscu, zaaplikowałbym jakas szpachle zrobiona z specjalnego kleju z drobinkami drewna (dostepne np w castorama) po czym nawiercilbym na nowo i wkręcil z powrotem. Powinno juz trzymac bez problemu. Inny sposób? - jeżeli bedziesz chcial malowac to można zalepic otworu po strunociągu i dac tulejki przez korpus.

odp 4 - oczywiście,że warto. kabelki jak najbardziej też. z drugiej strony to są humby więc wcale nie muszą siac, możesz najpierw sprawdzic zanim wyekranujesz,

Wzmacniacz w kwestii naprawy i podłaczania jest tu nie wazny.
mam nadzieje,że troche pomogłem ;)
Obrazek
piniasty

Pochwały: 40

Postprzez kwiatek33xx » 2012-02-12, 12:05

MaM kilka pytań chcę składać sam gitarę ....
- czym zrobić otwory pod przetworniki ? frezarka ?
- jak i czym wyciągać stare progi ?
- jakim lakierem pomalować elektryka może być samochodowy ?
- gdzie moge kupić tanio drewno do zrobienia korpusu ?
-gdzie moge kupić szablony np korpusów ?
-jakim klejem się wkleja gryf do korpusu ?
Z góry dzięki za info
kwiatek33xx

Postprzez Macck » 2012-02-12, 12:21

MaM kilka pytań chcę składać sam gitarę ....
- czym zrobić otwory pod przetworniki ? frezarka ?
- jak i czym wyciągać stare progi ?
- jakim lakierem pomalować elektryka może być samochodowy ?
- gdzie moge kupić tanio drewno do zrobienia korpusu ?
-gdzie moge kupić szablony np korpusów ?
-jakim klejem się wkleja gryf do korpusu ?
Z góry dzięki za info

1. Frezarka
2. - szukaj , szukaj , szukaj o tym było wszystko
3. - http://lutnictwo.peterwebs.pl/index.php
4. Tanio drewna nie kupisz. Szukaj u znajomych stolarzy, sezonowane drewno.
5. Nie kupisz szablonów. Musisz je sobie sam zrobić.
6. Kostny, skórny lub na bazie żywic alifatycznych (titebond)
>>>>>>>>Trwa kopiowanie<<<<<<<<<
>>>>>>>>>Proszę czekać<<<<<<<<<
\/ Przybliżony czas powstawania 6 miesięcy \/
Obrazek
Macck

Pochwały: 28

Postprzez conscious » 2012-02-12, 12:24

Da radę kupić szablony, z zagranicznej strony jakiejś, poszukaj w google. Wysyłają ci szablon w skali 1:1.
ObrazekObrazek
Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) Roland Cube 40 xl + Furch wkrótce
conscious

Pochwały: 217

Postprzez Macck » 2012-02-12, 12:46

http://www.guitarbuildingtemplates.com/

2 stówy za szablon + przesyłka? Jak robisz 10 sztuk gitary to ok ale dla jednej to nie ma sensu.

Ja zrobiłem tak. Szukałem fotek możliwie równoległych do płaszczyzny monitora. Samego korpusu.
Powiększyłem zdjęcie tak aby zgadzały się rozmiary gniazda gryfu . Przyłożyłem bristol do monitora i jazda. Potem ten papier wyciąłem i na sklejkę.

Wyszło coś takiego
Obrazek
Obrazek
Macck

Postprzez kwiatek33xx » 2012-02-12, 13:07

Dzięki wielkie taka frezarka da radę ? :http://allegro.pl/blackdecker-frezarka-gornowrzecionowa-kw900e-i2095297758.html ?
elektryka maluje się za pomocą kompresora i pistoletu ?
kwiatek33xx

Postprzez Macck » 2012-02-12, 13:26

Ja mam taką za 100 zł i też jest ok.
Obrazek
Macck

Reklama