Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez Razer » 2012-02-03, 19:45

Witam.

Do tej pory grałem w domu jedynie na Guitar Rigu 5 i nadszedł czas żeby dowiedzieć się trochę więcej na temat prawdziwego sprzętu. Mam więc kilka pytań:

- Czym różni się Wzmacniacz przeznaczony do montowania w Racku (Np. Mesa Boogie Simul Class 2:90) od zwykłego Heada (np. Marshall JCM 800). Chodzi mi o to, że przy Mesie napisane jest, że jest to końcówka mocy (a myślałem, że to zwykły wzmacniacz)- to jak w końcu? To jest wzmacniacz taki jak head czy końcówka mocy?. Zdziwiłem się trochę, bo widziałem wiele zestawów gdzie była właśnie 2:90 i Mesa Boogie Triaxis, która według opisu też jest końcówką mocy (różnią się też wymiarami 1U i 2U). Jakie więc przeznaczenie Mesy 2:90 a jakie Mesy Triaxis skoro są w jednym Racku?

- Czy jak kupię na początek Mesę 2:90 to oprócz kolumny głośnikowej będzie mi coś potrzebne by uzyskać z tego dźwięk (wiem, że podstawowy, bez efektów itp). Bo wolałbym dokupywać kolejne komponenty z upływem czasu i żeby sie okazało że sama 2:90 nie zagra.

- Przy wzmacniaczu Marshall 9200 (też Rackowy) przeczytałem że tam jest po 100W na kanał albo "stronę". O co chodzi z tymi kanałami? Dlaczego moc jest rozdzielana na te kanały i do czego jest to potrzebne?

Proszę o jak najobszerniejsze wytłumaczenie tematu i nie wkurzajcie się że takie banalne pytania zadaję. Być może na początku potrzebuję wytłumaczenia czym różni się wzmacniacz gitarowy od gitarowej końcówki mocy?

Dzięki za pomoc
Obrazek
Razer

Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja rytmiczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 64 strony A4
Blues Rock Guitar WorkshopLeszek Cichoński i przykłady skal i riffów bluesrockowych
76,63 zł2xCD + 32 str A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez sadyslaw » 2012-02-03, 20:10

Head gitarowy zawiera w sobie przedwzmacniacz i końcówkę mocy. Urządzenia do racka to zwykle osobny przedwzmacniacz i osobno końcówka mocy.
Do racka można włożyć też normalnego heada tylko zajmuje on bardzo dużo miejsca. http://media.photobucket.com/image/slas ... _racks.jpg

Do końcówki mocy musisz kupić przedwzmacniacz i kolumnę, żeby grać.

Gdy końcówka ma 2 kanały to możesz podłączyć 2 kolumny (każda na osobny kanał).

Na koniec chciałeś wyjaśnienie wzmacniacz gitarowy a końcówka mocy.
Urządzenie zwane wzmacniaczem gitarowym to przedwzmacniacz + końcówka mocy w jednej obudowie. Przedwzmacniacz służy do kreowania brzmienia gitary i wstępnego wzmocnienia sygnału, żeby podać go na końcówkę mocy.
Końcówka mocy wzmacnia ostateczny sygnał, żeby napędzić kolumnę/głośnik.
Do montowania w racku te 2 urządzenia (przedwzmacniacz i końcówka mocy) zwykle występują osobno, żeby każdy mógł sobie dobierać różne zestawy.

Moja rada: rack wychodzi drożej niż zestaw "normalny". Ma on zastosowanie gdy jeździsz w trasy koncertowe, bo masz wszystko na stałe podłączone i skonfigurowane jak ci pasuje. Wtykasz kabelek od gitary do racka, od racka do kolumny, podłączasz zasilanie i jazda. Nie masz rozkładania całego sprzętu.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez Razer » 2012-02-04, 18:21

A że tak dopytam. Na przykładzie tego co On ma za plecami:

http://www.youtube.com/watch?v=0Ut3_quT ... 1HDcllEeUk

Ja w tym racku widzę tylko preamp Marshall JMP-1. Końcówki mocy nie widzę. Czyli można podłączyć gitarę tylko do preampa i uzyskać jakikolwiek dźwięk?
Obrazek
Razer

Postprzez sadyslaw » 2012-02-04, 18:38

On na lewo od racka ma mały mixer. Podejrzewam, że sygnał z preampa od razu dał do nagrywania i nie korzysta w tym przypadku z końcówki, ani kolumny. Bo i po co kolumna skoro jest w studio i nagrywa.

Normalnie Gustawo używa kolumn Carvina więc musi mieć końcówkę mocy.

Nie ma opcji żeby preamp napędził kolumnę. Można preamp wpinać w końcówkę mocy normalnego pieca (wpinasz wtedy wyjście preampu do return pętli efektów wzmacniacza --> w ten sposób omijasz preamp wzmaka. Jest to konieczne, bo 2 preampy na raz = shit).
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

sadyslaw

Postprzez Macck » 2012-02-04, 19:07

bo 2 preampy na raz = shit

to zależy. Np w piecyku wyobraź sobie że np 2 lampy pracują jako 4 stopniowy przedwzmacniacz albo 3 stopniowy + np wtórnik. Jeśli konstrukcja drugiego preampa będzie działać bardziej jako booster albo bufor (powiedzmy że nie będzię mocno żyłować sygnału, np tylko clean), to czemu nie. Problemem może być np różnica poziomu napięć. Ale koledze się to do niczego nie przyda. Na dobrą sprawę kostki typu distortion to są preampy chciał nie chciał.

Tak , facet napędza preamp i inne cuda w racku i leci na konsole z sygnałem. Prawdopodobnie ma tam symulator kolumny czy coś w tym stylu do tego.
>>>>>>>>Trwa kopiowanie<<<<<<<<<
>>>>>>>>>Proszę czekać<<<<<<<<<
\/ Przybliżony czas powstawania 6 miesięcy \/
Obrazek
Macck

Pochwały: 28

Postprzez Razer » 2012-02-04, 19:22

No ale musi słuchać co gra... W takim razie puszcza to na odsłuchy i faktycznie nie używa końcówki ani kolumny?
Obrazek
Razer

Postprzez sadyslaw » 2012-02-04, 19:31

Razer napisał(a):No ale musi słuchać co gra... W takim razie puszcza to na odsłuchy i faktycznie nie używa końcówki ani kolumny?

Moim zdaniem właśnie daje od razu do mixera i na odsłuchy. Nnowoczesne preampy nadają się do bezpośredniego nagrywania (często mają od razu możliwość symulowania kolumny).

Macck napisał(a):to zależy. Np w piecyku wyobraź sobie że np 2 lampy pracują jako 4 stopniowy przedwzmacniacz albo 3 stopniowy + np wtórnik. Jeśli konstrukcja drugiego preampa będzie działać bardziej jako booster albo bufor (powiedzmy że nie będzię mocno żyłować sygnału, np tylko clean), to czemu nie. Problemem może być np różnica poziomu napięć. Ale koledze się to do niczego nie przyda. Na dobrą sprawę kostki typu distortion to są preampy chciał nie chciał.

Rozumiem o czym mówisz, ale nie chciałem się aż tak nad tym rozwodzić. Wziąłem pod uwagę zestaw przykładowo Rocktron Gainiac wpięty w input Marshalla JCM 800. Skończy się to przy większej głośności siarą i pierdem ze względu na zbyt duże wzmocnienie przed końcówką.

sadyslaw

Postprzez Macck » 2012-02-04, 19:48

No ale musi słuchać co gra... W takim razie puszcza to na odsłuchy i faktycznie nie używa końcówki ani kolumny

A pomyślałeś że odsłuchy , monitory mają swoje wzmacniacze?

On to nagrywa prosto w konsole . Dźwięk z konsoli można oczywiście nagłośnić przodami co jest zadaniem akustyków.
Myślisz że taki Angus Young targając 20 kolumn marshalla używa np więcej niż dwóch? (o ile w ogóle)

Nie. Rozkręca się na taki olbrzymi koncert np plexi 50W i reszte robią akustycy. Dobry mikrofon , końcówki mocy i kolumy podwieszone nad sceną.

Zresztą prosty przykład

Petrucci

Na scenie stoją dwie 4x12" kolumny mesy + 2x Mark V. W kolumnach nawet nie ma głośników.
A za tymi kolumnami stoi chyba jedna 2x12" przykryta grubym kocem z mikrofonem przed nią.
>>>>>>>>Trwa kopiowanie<<<<<<<<<
>>>>>>>>>Proszę czekać<<<<<<<<<
\/ Przybliżony czas powstawania 6 miesięcy \/
Obrazek
Macck

Pochwały: 28

Postprzez sadyslaw » 2012-02-04, 19:54

To by było jakoś tak: ;)
Obrazek

sadyslaw

Postprzez Razer » 2012-02-05, 17:53

http://www.youtube.com/watch?v=bDhNu0x6QgY

Jak widać nie wszyscy stoją przed drewnianymi marshallami :)

Czyli pakiet startowy sprzętu rackowego to preamp + końcowka mocy + kolumna ? Czy muszę koniecznie do tego dokupować zasilacz (np. FURMAN PL Plus) czy póki nie mam dużo sprzętu mogę je zasilać normalnie z gniazdka?

Myślę o zestawie Marshall 9200 + Marshall JMP-1 i jakaś kolumna 1x12 (np Mesa Boogie). Powinno na start działać?
Obrazek
Razer

Reklama