Witam.
Do tej pory grałem w domu jedynie na Guitar Rigu 5 i nadszedł czas żeby dowiedzieć się trochę więcej na temat prawdziwego sprzętu. Mam więc kilka pytań:
- Czym różni się Wzmacniacz przeznaczony do montowania w Racku (Np. Mesa Boogie Simul Class 2:90) od zwykłego Heada (np. Marshall JCM 800). Chodzi mi o to, że przy Mesie napisane jest, że jest to końcówka mocy (a myślałem, że to zwykły wzmacniacz)- to jak w końcu? To jest wzmacniacz taki jak head czy końcówka mocy?. Zdziwiłem się trochę, bo widziałem wiele zestawów gdzie była właśnie 2:90 i Mesa Boogie Triaxis, która według opisu też jest końcówką mocy (różnią się też wymiarami 1U i 2U). Jakie więc przeznaczenie Mesy 2:90 a jakie Mesy Triaxis skoro są w jednym Racku?
- Czy jak kupię na początek Mesę 2:90 to oprócz kolumny głośnikowej będzie mi coś potrzebne by uzyskać z tego dźwięk (wiem, że podstawowy, bez efektów itp). Bo wolałbym dokupywać kolejne komponenty z upływem czasu i żeby sie okazało że sama 2:90 nie zagra.
- Przy wzmacniaczu Marshall 9200 (też Rackowy) przeczytałem że tam jest po 100W na kanał albo "stronę". O co chodzi z tymi kanałami? Dlaczego moc jest rozdzielana na te kanały i do czego jest to potrzebne?
Proszę o jak najobszerniejsze wytłumaczenie tematu i nie wkurzajcie się że takie banalne pytania zadaję. Być może na początku potrzebuję wytłumaczenia czym różni się wzmacniacz gitarowy od gitarowej końcówki mocy?
Dzięki za pomoc