przez msip » 2010-12-27, 02:26
W piecu masz symulacje popularnych wzmacniaczy, czyli dźwięk jest przetwarzany tak, żeby piec brzmiał jak namiastka jakiegoś znanego modelu (chociażby Fender Twin reverb, Vox AC30).
No i przy pokrętle do zmiany presetu (gotowe ustawienia dotyczące symulacji, ustawienia equalizera, gainu, głośności, ewentualnie jakichś efektów) masz 8 podpisanych diod (przy każdej jest nazwa jakiejś symulacji), które mogą świecić się na 3 kolory (pomarańczowy, czerwony, zielony). Czyli po wyjęciu pieca z pudła 8 różnych brzmień wzmacniaczy, na każdy po 3 konfiguracje.
Bezpośrednio z pieca możesz zmienić efekty (i ich poziom), ustawienia eq, gainu, głośności, po czym wcisnąć save i to wtedy się nadpisze na danym presecie (z pieca możesz zmieniać te czerwone i zielone). Przykładowo brakuje Ci trochę dolnego pasma i chcesz więcej chorusa, to podkręcasz bas i zwiększasz poziom efektu, wciskasz save i od teraz będziasz miał w tym miejscu to zmienione ustawienie.
Jak odpalisz fuse i masz tam np. chorusa, to oprócz poziomu efektu masz inne parametry (możesz poczytać w necie o tym jak działa efekt albo się pobawić) i tam sobie je zmieniasz. Możesz też zmienić model wzmacniacza na inny. Na przykład nie potrzebujesz presetu metal 2000 (np tego czerwonego) to zmieniasz w fuse sobie na inny wzmacniacz, ustawiasz resztę i jak zapiszesz, to pod czerwonym metal 2000 będziesz miał coś innego (np brzmienie pod "Kryzysową narzeczoną").
Na przykład ja sobie zrobiłem tak, że pod zielonymi ustawieniami mam brzmienia bardzo lekkie, pod czerwonymi jakieś crunche i brzmienia z overdrive'em, pod pomarańczowymi różnie.
W sumie możesz pozmieniać wszystko i mieć 24 takie brzmienia, które Ci pasują.
Mam nadzieję że to w miarę logicznie i prosto napisałem.
A nagrywanie sprowadza się do konfiguracji sterownika i odpalenia jakiegoś programu (chociażby dołączony ableton).