Szukasz wzmacniacza, comba, preampa, kolumny do kwoty 1000zł?

Postprzez Vassilij » 2010-08-28, 23:11

k4la napisał(a):Witam.

Jak w temacie szukam wzmacniacza. Z racji, że jestem kompletną amatorką, pisze tutaj, z nadzieją, że mi pomożecie.

Posiadam Cort MGM-1 i szukam pod niego wzmacniacza. Kolega polecił mi Line Spider 6 III 30 w, lecz zbyt wiele informacji nie znalazłam na jego temat, a jeśli już, to był odradzany.
Interesuje mnie taki wzmak na którym mogłabym zagrać metal (np. CoB, Sonata Arctica, Slipknot..) lecz także coś lżejszego. (Typu polski Lady Pank, Happysad)

Wolałabym kupić za to 600 zł lepszy a używany wzmacniacz, niż nowy lecz nieco gorszy.
Myślę, ze 30 w byłby najlepszy, gdyż 15 to chyba dla mnie za lekki, a 75 za ciężki.

Z góry proszę o wyrozumiałość i dziękuje :-)

Za lekki? Kulturystykę ćwiczysz? Moc nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia. Chcesz tego używać tylko w domu? 10W lub 15W w sam raz, pełnej mocy w domu raczej używać nie będziesz, chyba, że lubisz wkurzać całe sąsiedztwo ;-)
Line 6 Spider nie są złe, ale dobre też nie... Mają wszystkiego napakowane. Najlepiej idź do muzycznego i co nieco ograj, a jak coś, na pierwszej stronie tematu masz podane fajne piece w tej cenie. Można też kupić VOX'a Pathfindera 15r i do tego jakąś kostkę, np. BOSS DS-1 albo Digitech Grunge, Death Metal, albo jakąś inną, można znaleźć używane w fajnych cenach np. Metal Muff, Uber Metal, Metal Master czy The Weapon. Przeczytaj dokładnie opisy piecyków w PIERWSZYM poście na PIERWSZEJ stronie TEGO TEMATU ;)
Pozdrawiam.
Vassilij

Pochwały: 57

Nauka gry na gitarze elektrycznejKilka Riffów, Kilka Technik
25,90 złDVD + książka 96 str
Żadnych tajemnicSzkoła gry na gitarze elektrycznej. Krzysztof Błaś zdradza tajniki gry.
87,00 zł192 stron A4 plus 3 x CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Cykli » 2010-08-29, 00:17

30W nie będzie wkurzać sąsiadów ani rodziców. Sam mam takowy w domu i jest ok, a nie mam zbyt łaskawych sąsiadów.
Modele z większą iloscią mocy mają zazwyczaj większy głośnik. A to jest (prawie) najważniejsze.
ten Spider III ma chyba 12 calowy głośnik. Super sprawa. A jeśli 10", to też nieźle.
Mankamentem dla wielu jest cyfrowa jakość brzmienia. Niektórzy nie trawią tego, bo albo rzeczywiście, lubi poczuć czyste analogowe brzmienie, albo po prostu nasłuchali się od kolegów że cyfra to ble i koniec.
Ten piec ma dużo możliwości dzięki wbudowanym efektom, ale zanim się go kupi należy go ograć i porównać ze wzmacniaczem analogowym, bo zrozumieć czym sie różni brzmienie analogowe od cyfrowego. Jak podpasi, to można wziąć. Z resztą i tak będzie to wzmacniacz służacy do nauki ;)
Problem jeszcze w tym, choć zależy dla kogo, że ten wzmak jest skierowany raczej do amatorów metalu. Jest w nim kilka rodzajów przesterów, z których połowa oscyluje wśród tych należących do 'ciężkich'. Ale chyba to by Ci jako tako odpowiadało ;)
JAk juz napisałem, ograj i porównaj ten wzmacniacz z jakimś analogiem o podobnej mocy i głośniku. Jeśli nie masz możliwości, to na wszelki wypadek go nie kupuj.
Za 600zł można spoko używane wzmacniacze znaleźć. Nawet nowe ;)
Mam Orange Crush 30R (żadne LX, beż żadnych wbudowanych efektów), kupiłem go za 629zł. 10" głośnik, 30W, bardzo dobra firma z najlepszym crunchowym przesterem wśród małych wzmacniaczy tranzystorowych, także dzięki zastosowanym w tym piecy lepszym tranzystorom niz w innych piecach. I mi bardzo odpowiada.
Mroova napisał(a):Nie wiem czemu, ale Twoją pocieszną japetę widzę za 100 lat na ścianie w jakiejś humanistycznej klasie, jako jeden z prekursorów wyjebizmu.
Cykli

Pochwały: 21

Postprzez Korgat » 2010-08-29, 00:58

Mój Peavey ma 80watt i BEZ NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU moge grać na nim w bloku ;-)
ObrazekObrazek
Ibanez ART 320 + Peavey Bandit 112 (stara wersja, handmade in USA)
Korgat
Doradca

Pochwały: 13

Postprzez Vassilij » 2010-08-29, 02:09

No tak, ale chyba nie grasz na pełnej mocy w bloku? ;D
No ale jak wzmacniacz ma być tylko do gry w mieszkaniu, to po co kupować coś co ma 30W?
Przynajmniej ja w tym za bardzo sensu nie widzę, chyba, że dla większego głośnika, bo z tego co słyszałem, jak jest większy głośnik to kostki lepiej przyjmuje, czy coś takiego.
Vassilij

Postprzez k4la » 2010-08-29, 16:45

Vassilij napisał(a):Za lekki? Kulturystykę ćwiczysz? Moc nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia. Chcesz tego używać tylko w domu? 10W lub 15W w sam raz, pełnej mocy w domu raczej używać nie będziesz, chyba, że lubisz wkurzać całe sąsiedztwo ;-)
Line 6 Spider nie są złe, ale dobre też nie... Mają wszystkiego napakowane. Najlepiej idź do muzycznego i co nieco ograj, a jak coś, na pierwszej stronie tematu masz podane fajne piece w tej cenie. Można też kupić VOX'a Pathfindera 15r i do tego jakąś kostkę, np. BOSS DS-1 albo Digitech Grunge, Death Metal, albo jakąś inną, można znaleźć używane w fajnych cenach np. Metal Muff, Uber Metal, Metal Master czy The Weapon. Przeczytaj dokładnie opisy piecyków w PIERWSZYM poście na PIERWSZEJ stronie TEGO TEMATU ;)
Pozdrawiam.

Owszem, jak na razie tylko do domu, do nauki. A co do sąsiedztwa to myślę, że jest w miarę przyzwoite i nie trzeba im niszczyć życia :)
Zrezygnowałam ze Spidera, przeczytałam, jak mi poradziłeś PIERWSZY post na PIERWSZEJ stronie TEGO TEMATU :) i moją uwagę przykuł Peavey Rage 258, a także Roland Cube 15x Cena również mi odpowiada, tylko nie wiem który ostatecznie i definitywnie wybrać..
Bardziej skłoniła bym się do Rolanda chyba, co o tym sądzisz? Sądzicie? :)

Cykli napisał(a):Modele z większą iloscią mocy mają zazwyczaj większy głośnik. A to jest (prawie) najważniejsze.
ten Spider III ma chyba 12 calowy głośnik. Super sprawa. A jeśli 10", to też nieźle.

Te dwa wzmacniacze są 8 calowe. Rozmiary to 406mm x 330mm x 203mm i 335x240x330 mm. Czy to źle? Czy są za małe? Nie znam się na tym, więc pytam. Dlaczego ważne jest by był duży głośnik? A jeśli wielkość jest tak bardzo istotna to czy są jakieś zamienniki tych wzmaków na większe? Czy jak na razie mi takie wystarczą?

Dzięki za informacje, pozdrawiam i oczekuje następnych. :)
k4la

Postprzez Hirocki » 2010-08-29, 19:15

Porównam do tego:

Czym różni się silnik 1.2 od 1.8 ?

Tak samo jest z głośnikami, im większe tym lepszy dźwięk z siebie wydobywają oraz są mocniejsze.
Obrazek ObrazekObrazek
"Nie sztuką jest nie upaść, ale podnieść się z każdego upadku"
Hirocki

Postprzez rafnal1995 » 2010-09-02, 18:52

Witam! Jestem początkującym gitarzystą i kupiłem sobie niedawno elektryka a dokładnie http://allegro.pl/gitara-elektryczna-4k ... 34429.html Teraz mam zamiar kupić jakiś wzmacniacz. Chciałbym żeby ktoś ocenił tą moją gitarę i doradził mi jaki kupić wzmacniacz do 200zł. Z góry dziękuje. :-) :-) :-)
rafnal1995

Postprzez dyeggoo » 2010-09-05, 23:20

Kilka dni temu kupiłem Voxa Pathfindera 15R i jestem baardzo zadowolon :mrgreen: clean na singlach jest po prostu niemożebny. Wbudowany przester jest całkiem dobry chociaż nie pociągnie metalu. Jedynym minusem jest to, że reverb jest praktycznie niesłyszalny (pewnie i tak dokupię osobny reverb), ale tremolo wymiata i dodaje oldschoolowego smaczku. Niespodziewanie głośny jak na piecyk do domu.

Clean wg. mnie lepszy niż na Fenderze Frontmanie 25 (taki gust).
dyeggoo

Postprzez DullBoy91 » 2010-09-08, 19:25

rafnal1995 widzę, że budżet skromny. Jeśli ja miał bym wybierać to brał bym pewnie http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/wzmacniacze/comba-gitarowe/kustom-dart-10. Albo poczekaj aż na allegro coś bardziej konstruktywnego się pojawi. W tym przedziale raczej nie masz wielkiego wyboru. Co do gitary... to nie był raczej właściwy pomysł, ale może dobrze Ci się na niej gra, nie mnie to oceniać (sam miałem podobną i nie narzekałem). Możesz też dozbierać te parę złotych i kupić pathfindera. Jest podobno bardzo przyzwoity.
Obrazek Cort X2 Obrazek Roland Cube 20X
DullBoy91

Pochwały: 3

Postprzez wasik24 » 2010-10-02, 14:12

W cenie 600zł polecam używanego Vox-a VT15.Clean jak na Vox-a przystało :) Na przesterze można ukręcić kawał dobrego brzmienia no i wbudowane efekty które są bardzo przydatne oraz dają dużo radochy xD początkującym jak i średnio zaawansowanym.Pzdr
GG:11582134
Obrazek
Vintage V100 IT-Vox VT15
wasik24

Pochwały: 2

Postprzez Warpstrider » 2010-10-03, 18:02

Witam,
szykuję się do zakupu elektryka... Wybrałem Epiphonea SG Special i potrzebuję jeszcze rady odnośnie wzmacniacza. Muzyka jaką będę grać to w głównej mierze metal, hard rock, ale trzeba też ćwiczyć pentatoniki, więc i clean musi być przyzwoity... Chciałbym się zmieścić do kwoty 300 zł ew. 350 zł. Wiem, że w tym przedziale trudno o przyzwoity wzmacniacz, ale kasa nie rośnie na drzewach, więc mój budżet jest ograniczony... Tak czy inaczej myślę, że na początek nie potrzebuję więcej... Wzmacniak do użytku domowego fajnie by było gdyby miał 15W, ale nie wierzę w cuda, więc załóżmy, że 10 :P Jak już pisałem głównie metal, więc jak najlepsza jakość przesteru i dobry clean...
Jakieś propozycje?

PS: Przeglądałem temat i nie znalazłem nic odpowiadającego moim wymaganiom lub nie umiem patrzeć...
Epiphone SG Special / Takamine EG320SC / Schecter Demon STBLK
ObrazekObrazekObrazek
Warpstrider

Pochwały: 1

Postprzez slashgnr » 2010-10-03, 18:16

W tej cenie musisz wybrać, albo w miarę porządny* przester, albo w miarę porządny clean. Ja mogę Ci polecić Vox Pathfinder 15 lub 15R, który ma najlepszy clean w swojej klasie. Na przesterze spokojnie zagrasz hard-rock, ale nic mocniejszego. Na innych piecykach w tej cenie też nie zagrasz metalu, chyba, że podłączysz jeszcze jakąś kostkę. Radziłbym Ci dozbierać i kupić właśnie Vox Pathfinder 15R + Boss DS-1.

* - w miarę porządny dlatego, że małe piecyki z 8 calowymi głośnikami służą do ćwiczeń, a nie uzyskiwania niesamowitych brzmień.
slashgnr

Postprzez Warpstrider » 2010-10-03, 18:40

Wzmacniacz potrzebuję tylko i wyłącznie do ćwiczeń w domu, a z uwagi na moje zamiłowanie do ostrych brzmień, przester musiałby dawać radę... Niestety nie dysponuję budżetem, aby kupić ten wzmacniacz plus kostkę... Sam wzmacniacz może bym wyciągnął, ale 200 zł na kostkę nie za bardzo... Za miesiąc będę miał gitarę, a sam wzmacniacz myślę, że pójdzie do wymiany za pół roku i święta idą, i osiemnastka niedługo, także jakieś fundusze na coś lepszego będą... Na razie muszę się ograniczyć do ćwiczebnych badziewi :P To nie jest długoterminowa inwestycja, acz chciałbym wybrać jak najlepszy wzmacniacz w tej cenie... A coś tańszego jednak w okolicach 300 zł, 10 W starczy jak mówiłem ;]
ObrazekObrazekObrazek
Warpstrider

Postprzez Vassilij » 2010-10-03, 19:21

Warpstrider napisał(a):Wzmacniacz potrzebuję tylko i wyłącznie do ćwiczeń w domu, a z uwagi na moje zamiłowanie do ostrych brzmień, przester musiałby dawać radę... Niestety nie dysponuję budżetem, aby kupić ten wzmacniacz plus kostkę... Sam wzmacniacz może bym wyciągnął, ale 200 zł na kostkę nie za bardzo... Za miesiąc będę miał gitarę, a sam wzmacniacz myślę, że pójdzie do wymiany za pół roku i święta idą, i osiemnastka niedługo, także jakieś fundusze na coś lepszego będą... Na razie muszę się ograniczyć do ćwiczebnych badziewi :P To nie jest długoterminowa inwestycja, acz chciałbym wybrać jak najlepszy wzmacniacz w tej cenie... A coś tańszego jednak w okolicach 300 zł, 10 W starczy jak mówiłem ;]

To mi na myśl tylko przychodzi Harley Benton, one w miarę dobre w tej cenie, W MIARĘ. Ale jak już to jakaś 20 bo 10 to Harleyowy będzie szajs nie piec, choć 20 też nie jest jakimś majstersztykiem. Najlepiej przy takim funduszu byłoby upolować Roland Cube x15 jakiegoś używanego, bo mają naprawdę ciekawe przestery.
Vassilij

Postprzez Warpstrider » 2010-10-03, 19:43

A co myślicie o tych wzmacniaczach:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w ... -backstage
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w ... laney-lx12

Harley Benton 20G za 250... Nie brzmi to dość zachęcająco... Przekonaj mnie do niego :P Dlaczego ten a nie powyższe...
ObrazekObrazekObrazek
Warpstrider

Reklama