Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez pszczolka » 2012-01-17, 20:41

Wiem że były takie tematy. Szukałem na forum było, nie twierdze że nie, ale jak czytałem do końca każdy z użytkowników był nastawiony na przester i moc. Ja szukam czegoś do zacisza domowego. Jak chodzę uczyć się grać do typa on ma Orange cr30, przester bardzo miły. Tylko tu mam dylemat... Tranzystor czy lampa. To też było(nawet jest przyklejony). Szukam po prostu coś w miarę w cenie, wytrzymałego i niedużego(30W): ORANGE ? VOX ? PEAVEY ?

Do tego jeszcze potrzebuje mocnego CHORUSA i jakiś DISTORTION.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vintage v100 BB + Line 6 Spider IV 30W + Hohner HC05 + Stagg c549 + Footswitch Line 6 FBV 2 + Capodaster + I niedługo Line 6 POD HD 400
pszczolka

Pochwały: 2

Moja basówka - pierwsze krokiNauka gry na gitarze basowej
54,00 złDVD + CD + książka 84 str
Komponowanie RockowePodręcznik do nauki komponowania rockowego
35,00 złCD + książka 48 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez piotrek534 » 2012-01-17, 20:57

Część kolegów poleci dobre tranzystory inni fajną lampę :)
Ja proponuje jakiegoś małego malucha 5 wat , oczywiście lampę.
Nie sugeruj się tym że to tylko 5 wat.Na dobrym głośniku będzie na prawdę głośno :)

Autor postu otrzymał pochwałę
piotrek534

Pochwały: 38

Postprzez conscious » 2012-01-17, 21:36

Tak jak wyżej. Mała lampa, ale nie na małym głośniku..

ObrazekObrazek
Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) Roland Cube 40 xl + Furch wkrótce
conscious

Pochwały: 217

Postprzez ubik » 2012-01-19, 02:29

Lampa! Ale Orange Crush 30 też porządny wzmak. Jak wszystko od Orange ;]

Gibson SG Special :)
ubik

Pochwały: 22

Postprzez pszczolka » 2012-01-19, 15:06

Dziękuje bardzo za wyrozumiałość i oczywiście za pomoc, pierwszy raz się spotkałem z taka uprzejmością i zgodnością wypowiedzi. A co do tej lampy to potrzebuje czegoś co fajnie wyrabiało by się na przesterze, ale także pięknie brzmiało na pełnym chorusie.

Peavey Solo z głośnikiem 8" Blue Marvel. Piec ma wymienioną elektronikę na lampową 12 W z redukcją na 5 W. Ma dwa kanały i kanał "lead" to JCM 800 Marshall.

Laney GC30 elektronika wymieniona na lampową 15W z redukcją na 5 W. Głośnik INVADER 10" piec ma dwa kanały i pogłos cyfrowy. Kana ł"lead" to JCM 800 Marshall.

Mam w domu Line 6 Spider IV 30W tylko nie wiem czy mi się coś on uszkodził czy po prostu coś się odkręciło i warczy,buczy nie wiem jak to nazwać. Może ktoś z was wie się jak to poznać, to mogę dać próbkę dźwięku. Dodam ze to się dzieje kiedy dam na max BASS i wezmę na przystawkę przy gryfie. Może być to wina przystawki lub kabla ?

Według was taniej jest kupić lampę i parę efektów czy zainwestować w nowy głośnik CELESTION 12" do Line 6?

Nie jestem profesjonalnym gitarzystą, lecz amatorem czy jest sens inwestować w taki sprzęt i czy nie będzie to za dużo jak na mojego Vintage v100?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vintage v100 BB + Line 6 Spider IV 30W + Hohner HC05 + Stagg c549 + Footswitch Line 6 FBV 2 + Capodaster + I niedługo Line 6 POD HD 400
pszczolka

Postprzez ubik » 2012-01-19, 23:29

Pytanie po co ustawiasz Bass na maks? Z resztą potencjometrów też tak robisz? Po prostu głośnik buczy :) Jeżeli przesadzisz z ustawieniami (za dużo tego, czy tamtego) to właśnie będziesz miał takie efekty. Zmniejsz bass, poszperaj po necie troszke i poszukaj ustawień znanych gitarzystów - wtedy zobaczysz jak oni ustawiają brzmienie. Jeżeli uważasz, że jest sens zmieniać sprzęt to to zrób, natomiast ja na Twoim miejscu pozostałbym przy tym co masz, nie bawiąc się w modyfikacje z żadnymi lampami:) Gitara jak najbardziej w porządku i nie jest to jej wina.

Gibson SG Special :)
ubik

Pochwały: 22

Postprzez pszczolka » 2012-01-20, 14:17

ubik napisał(a):[...] poszperaj po necie troszke i poszukaj ustawień znanych gitarzystów
mialeś rację.
Znalazłem ustawienie na line6.com i kiedy ustawiłem to tak jak tam było (stairway to heaven) fajnie brzmi i to nawet jak się podgłosi wzmacniacz. Doszukałem się tez na tej stronie ze BASS na max używać tylko na przesterze, aby uzyskać dane brzmienie.

A powracając do wzmacniaczy i efektów to co proponujecie ?
pszczolka

Reklama