Opinie i dyskusje o gitarach elektrycznych

Postprzez Arctica » 2012-02-04, 18:33

Witam Was! Mam Rockblaster REG 5, lecz ma ta gitara jak dla mnie wielką wadę, zbyt wąski gryf : ( A ja lubię gryf taki jaki jest w Squier by Fender SA-105. Dosyć gruby, ale i szeroki, lecz nie tak jak w klasykach. Na elektryku struny mi się mylą zbytnio (mam takie palce), i wchodzi albo nowa gitara albo wymiana gryfu. Tylko gitara jest nowa, więc gryf warto wymienić, co radzicie? Gdzie znajdę taki... Typu Les Paul? One są chyba szerokie, za ile?
Arctica

Łatwy kolędy gitaręDruga część śpiewnika z kolędami na gitarę
25,00 złksiążka 48 str. A4
Szkoła gry na gitarze dla początkującychDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
29,00 złinteraktywny kurs gry na CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez sadyslaw » 2012-02-04, 18:45

1. Straty i wszelkie gitary z tremolo mają ciut szersze gryfy ze względu na konstrukcję mostka (przynajmniej przy samym mostku rozstaw strun jest trochę większy). Więc gryf LP nie będzie szerszy.

2. Gryfu od LP nie da się założyć, bo jest on wklejany, a nie przykręcany.

3. Dobry gryf będzie dużo droższy od tej gitary.

4. Nie możesz sobie od tak zmienić gryfu na dowolny. Kwestia menzury, szerokości gniazda gryfu, rozstaw śrub mocujących gryf.

5. Palce masz normalne. Ćwicz, każdemu na początku myliły się struny.

6. Odpuść sobie, bo tej "gitary" nie poprawisz. Bardziej opłaca się kupić nową, lepszą.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez pszczolka » 2012-02-04, 18:47

Les Paul są jakie są. Ale z tego co mi wiadomo to nie zawsze da się wymienić gryfu bo niektóre sa bolt on lub set neck lub neck thru. Wklejane, wkręcane lub z jednego kawałka drewna. To najpierw trzeba wziąć pod uwagę.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vintage v100 BB + Line 6 Spider IV 30W + Hohner HC05 + Stagg c549 + Footswitch Line 6 FBV 2 + Capodaster + I niedługo Line 6 POD HD 400
pszczolka

Pochwały: 2

Postprzez Arctica » 2012-02-04, 19:22

Tylko ja nie jestem początkujący :) Na akustyku wiele rzeczy potrafię zrobić, a elektryka klepię ponad miesiąc i nic ; / akustyk na 1 progu jest szerszy o 0.7mm a to dosyć sporo. Na dole się nie różnią zbytnio. Palce mam nienormalne, tyle wystarczy wiedzieć :D i na akustyku gryf jest lekko zaokrąglony gdzie z moją wadą dłoni to duużo daje... A z tego co widzę, korpus łączy się z gryfem za pomocą pewnej blaszki i na niej 4 śruby
Arctica

Postprzez sadyslaw » 2012-02-04, 21:10

A próbowałeś ograć inne gitary zanim kupiłeś swoją? Może inna by ci bardziej podpasowała.

0,7mm to dla mnie niewiele, bo nie do końca musi się to przekładać na odleglość między strunami. Moim zdaniem po prostu w twoim akustyku jest więcej miejsca żeby nie "ściągnąć" skrajnej struny z gryfu podczas bendów.

Chodzi ci o zaokrąglenie z tyłu gryfu czy radius? Takie rzeczy jak profil gryfu czy radius dobiera się wedle upodobań. Gitary różnych firm mają różne profile gryfów i inny radius.

Skoro gryf jest przykręcany to teoretycznie można go zmienić.

Ale i tak co by to nie było to nie opłaca ci się wymieniać gryfu w takiej gitarce. Zbyt duży koszt. Proponuję sprzedać to co masz i obczaić różne profile gryfu, żeby mieć pojęcie co jest dla ciebie wygodne.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez Arctica » 2012-02-05, 13:30

Raczej radius, podstrunnica tak powiem :) Nie no, gitara sama w sobie jest bardzo fajna, z moim piecem i resztą super brzmi, lecz struny są zbyt blisko siebie ; / A sprzedawać nie mam co, bo i tak jej nikt nie kupi a gdyby nawet to za kwotę jakiegoś Sky Way'a... A może zmiana siodełka by coś dała? Bo jak mówisz, że te pól centymetra nic nie da... To może siodełko do wymiany?
Arctica

Postprzez wojtq125 » 2012-02-05, 15:24

Wymiana gryfu to wg. mnie za dużo roboty i kosztów. Zastanów się nad wymianą sprzętu. W moim lp radius wynosi 12cal i wg mnie to zaokrąglenie jest idealne.
Cort Cr 250 - Unitra Eltron 50 - DIY Atom 5w - DIY mxr dist+ - DIY Marshall Bluesbreaker
Obrazek
wojtq125

Pochwały: 10

Postprzez Arctica » 2012-02-06, 01:20

Yyy. a ile wynosi w moim squirze sa 105 i ile w rockblaster reg 5?
Arctica

Reklama