Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

19-08-2011 23:16

Ostatnio wzięło mnie na zrobienie własnego pedalboardu. Chodzenie z efektami w pokrowcu itp jest mało wygodne. Do tej pory zmontowałem coś takiego:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Tak wiem, brakło mi jednego paska rzepy :D Od spodu mam zamiar przyczepić zasilacz oraz pociągnąć kable tak żeby ich nie było widać. To wszystko będę wkładał do walizki wyłożoną gąbką. Jak się sprawdzi w transportowaniu to nie wiem... ale do domu idealne XD Może i wam się spodoba. Drewno to sklejka. Jak widać zmieszczą się dwa rzędy efektów...

Pozdrawiam

UniqasterGuitars
Posty: 38
Rejestracja: 09-12-2010 21:34

19-08-2011 23:45

Bardzo przyzwoita robota miszczu!:)
Epiphone Sheraton II 97' -->Line6 POD HD300-->Marshall Valvestate 8080

Wylansowany
Posty: 32
Rejestracja: 24-01-2011 13:13

22-08-2011 12:59

Cholernie mi sie się podoba ;) jak złoże keidyś swój pedalboard, to zrobie coś takiego jak Ty zrobiles ;)

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

22-08-2011 15:48

:D dzieki że się podoba...

UniqasterGuitars
Posty: 38
Rejestracja: 09-12-2010 21:34

22-08-2011 16:04

Robiłeś według własnego pomysłu, czy tknęło Cię po zobaczeniu jakiegoś projektu? Jaką dałeś grubość sklejki i jak się ona trzyma, nie trzeba dać grubszej?
Epiphone Sheraton II 97' -->Line6 POD HD300-->Marshall Valvestate 8080

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

23-08-2011 13:32

wpisałem w google "pedalboard" i szukałem w grafice. Połączyłem kilka fajnych projektów i wyszło mi coś takiego. Sklejkę dałem 1cm przez co wszystko jest bardzo stabilne. Póki co jeszcze nie dokupiłem jednego paska rzepy oraz nie zamontowałem jeszcze zasilacza od spodu razem z poprowadzonymi kabelkami.

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

30-08-2011 22:26

jak na obecna chwile już skończyłem... jak wpadnę na pomysł żeby coś dołożyć to zdjęcia pewnie tez przybędę :)

http://screenshooter.net/data/uploads/dy/qo/wcwj.jpg - góra
http://screenshooter.net/0699175/sqqasve - dół :D ciekawe kto będzie wiedział po co mi to pomarańczowe :D

oraz walizka do transportu :)
http://screenshooter.net/0699175/sqxprwe
zastanawiam sie tez nad daniem gąbki aby dociskało... niby narazie są dwie kostki ale kolejne sa w drodze. Przewidziane jest na 5 efektów położonych luźno i wygodnie ale jak sie przesunie to sie nawet 8 powinno się zmieści :) Walizka to stary neseser taty :D

PS: Zdjęcia robione kalkulatorem przy pełnym profesjonalnym oświetleniu dlatego taka jakość :D hehe wiem wiem...

Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
gdziesomwidly
Posty: 8
Rejestracja: 22-08-2009 12:50

31-08-2011 00:19

Genialne! Trochę grosza w kieszeni zostaje, a jaka satysfakcja że się samemu coś zrobi :)
Wyszło nawet estetycznie i zgrabnie, pogratulować fachu.
Ed headbanger ^^
Obrazek

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

31-08-2011 22:49

Faceman pisze: ciekawe kto będzie wiedział po co mi to pomarańczowe :D


Trudno zgadnąć bo słabo widać. To jakis kondensator? Bateria paluszek przyczepiona? Rurka, przez którą jakiś kabelek przechodzi?

Widzę,ze mamy talie same tunery. Nie przeszkadza ci ta jebiąca po oczach dioda? ja ja zakleiłem taśma a i tak widać :)

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

31-08-2011 23:50

trochę przeszkadzają ale trudno :D to pomarańczowe to kondensatory. Przy włączeniu kostki (jakiejkolwiek) jak w odwodzie jest tuner wszystko nie miłosiernie piszczy. One to pochłaniają i jest idealnie :D Nie wiem od czego to zależy bo jak podłączę osobno tuner albo osobno inne kostki to nic nie piszczy. To tak jakby tuner się "gryzł" z przesterami ....

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

01-09-2011 22:50

A to dziwne, bo mi się nie gryzie. Wprawdzie swój efekt mam 1 ale podpinałem pożyczone razem z tunerem i nic nie piszczało.

UniqasterGuitars
Posty: 38
Rejestracja: 09-12-2010 21:34

04-09-2011 20:50

Zależy od tunera, wpiąłem się kiedyś gitara-tuner-piecyk i w momencie, kiedy tuner był włączony, to zaczynało mi przesterowywać i tak szczerze to ten przester był naprawdę zaje**y :) Dziwnie to zabrzmi, ale wszystkie kostki na których próbowałem ukręcić cruncha w cenie do 150 zł brzmiały słabiej niż ten włączony tuner :)
Epiphone Sheraton II 97' -->Line6 POD HD300-->Marshall Valvestate 8080

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

04-09-2011 21:00

czyli ty wpinasz sie przez bypass?

Awatar użytkownika
sek550ics
Posty: 47
Rejestracja: 14-11-2010 17:06

04-09-2011 21:41

Tylko mam pytanie, czemu rzepy ?
Myślę, że jakbyś dał po pasku około 2 cm na każdy rząd taśmy antypoślizgowej, mogło by to być twarlsze ;)
Ostatnio zmieniony 04-09-2011 21:42 przez sek550ics, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Vintage V100 WR | Roland Cube 15 | ZooM G2.1Nu

UniqasterGuitars
Posty: 38
Rejestracja: 09-12-2010 21:34

04-09-2011 21:41

Miałem taki jakiś chiński tuner, który miał wejście i wyjście :) Wpiąłem w niego gitarę, z jego wyjścia dałem kabel do pieca. I jak tuner był włączony, to przesterowało, jak był wyłączony, to sygnał szedł niezmieniony do pieca z gitary.
Epiphone Sheraton II 97' -->Line6 POD HD300-->Marshall Valvestate 8080

Hubox
Posty: 57
Rejestracja: 12-07-2011 20:13

04-09-2011 21:47

UniqasterGuitars pisze:Miałem taki jakiś chiński tuner, który miał wejście i wyjście :) Wpiąłem w niego gitarę, z jego wyjścia dałem kabel do pieca. I jak tuner był włączony, to przesterowało, jak był wyłączony, to sygnał szedł niezmieniony do pieca z gitary.


Też mam taki :) Renomowanej marki Sounder xP Efekt jest ten sam, ale przester nie jest najlepszy jakościowo :P
Obrazek * VT :D
Yamaha F310

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

04-09-2011 22:13

sek550ics pisze:Tylko mam pytanie, czemu rzepy ?
Myślę, że jakbyś dał po pasku około 2 cm na każdy rząd taśmy antypoślizgowej, mogło by to być twarlsze ;)


bo mam pewność ze mi to nie spadnie... a do tego te rzepy sa tak mocne ze jak chce zdjąć efekt, to co jak co, muszę sie trochę namęczyć. Rzepy sa przyklejone taśma dwustronna z taka pianka :D i rzepy sa tak mocne ze czasami sie odkleja taśma od efektu jak za mocna pociągnę :) ogólnie to sie sprawdza tak jak chciałem...

Awatar użytkownika
nelsonmisiek
Posty: 134
Rejestracja: 14-02-2010 23:02

05-09-2011 12:12

Popieram, ja w swoim też mam wszystko na rzepy i się trzyma mocno. Raz nawet wziąłem go do góry nogami i trząsłem a efekty i tak były na swoim miejscu :)
Fender Telecaster FMT, Vintage VXP6BK, Epiphone Les Paul Standard, Marshall JCM2000 DSL 401

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

05-09-2011 14:17

no i właśnie o to chodzi.... tym bardziej ze po włożeniu do walizki nie chce aby mi to wszystko się pomieszało itp

Awatar użytkownika
kikan
Moderator
Posty: 843
Rejestracja: 30-11-2009 14:57

05-09-2011 18:56

Zarąbiste. Czym malowałeś? Lakierobejcą?
Orville LP Custom (1998), Telecaster by James Bond (2014), MG Raven II
https://www.facebook.com/atemmusic

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

05-09-2011 20:07

szprejem :D czarny mat bo błyszczący słabo by wyglądał.. to jest chyba nawet akryl...

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

05-09-2011 20:39

Faceman pisze:czyli ty wpinasz sie przez bypass?

Nie. Normalnie wpinam. Nie chcę,zeby było słychać jak się stroję w międzyczasie.

Awatar użytkownika
sek550ics
Posty: 47
Rejestracja: 14-11-2010 17:06

06-09-2011 20:58

Faceman pisze:
sek550ics pisze:Tylko mam pytanie, czemu rzepy ?
Myślę, że jakbyś dał po pasku około 2 cm na każdy rząd taśmy antypoślizgowej, mogło by to być twarlsze ;)


bo mam pewność ze mi to nie spadnie... a do tego te rzepy sa tak mocne ze jak chce zdjąć efekt, to co jak co, muszę sie trochę namęczyć. Rzepy sa przyklejone taśma dwustronna z taka pianka :D i rzepy sa tak mocne ze czasami sie odkleja taśma od efektu jak za mocna pociągnę :) ogólnie to sie sprawdza tak jak chciałem...


To już mnie uspokoiło ;)
Myślałem że jakieś "chińskie rzepki za dwa złote "
Obrazek Obrazek
Vintage V100 WR | Roland Cube 15 | ZooM G2.1Nu

rafzaw
Posty: 66
Rejestracja: 16-03-2008 19:56

08-09-2011 11:44

Pozwoliłem sobie ściągnąć trochę z Twojego projektu ;) Dzisiaj postaram się kupić co wszystko potrzebne i mam nadzieję, że do niedzielnego koncertu będzie gotowy. Cytując klasyka "to jest naprawdę kawał dobrego pedalboardu" ;)

Edit do Autora: Zakładałeś lub myślałeś żeby założyć do tego jakieś ślizgacze czy stopki?

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

08-09-2011 15:56

już mam takie małe żeby nie wystawały :) widać nawet na zdjęciu te stopki. Takie w sam raz wystarcza :)

rafzaw
Posty: 66
Rejestracja: 16-03-2008 19:56

10-09-2011 19:26

Pedalboard zrobiony ;)
Załączniki
DSC02571.JPG

ryyba
Posty: 35
Rejestracja: 25-02-2011 18:43

11-09-2011 21:04

Zajefajna rzecz - sam bym taką chciał, aż żałuję, że nie mam żadnych umiejętności w tym kierunku:(

Awatar użytkownika
Faceman
Posty: 28
Rejestracja: 22-12-2010 18:15

11-09-2011 22:47

do tego naprawdę nie trzeba mieć umiejętności... a jak coś zle wyjdzie to w ostateczności sie trochę więcej napracujesz :D


BTW: Tobie tez fajny wyszedl ale widze ze zrobiłeś to troche wieksze... jakie ma wymiary?

ryyba
Posty: 35
Rejestracja: 25-02-2011 18:43

12-09-2011 23:43

do tego naprawdę nie trzeba mieć umiejętności... a jak coś zle wyjdzie to w ostateczności sie trochę więcej napracujesz :D


Ja wiem, że to nie jest rocket science, ale moje umiejętności ograniczają się do skręcania szafek z Ikei - nie wiem nawet z jakiej deski miałbym to zrobić, skąd wziąć materiały, nie wspominając już o tym, że żadnych narzędzi poza śrubokrętem nie mam:(

rafzaw
Posty: 66
Rejestracja: 16-03-2008 19:56

13-09-2011 17:37

W założeniu było 60cm na 40cm, ale po zrobieniu okazało się że nie mieści mi się do walizki i musiałem go trochę skrócić wyszło 57cm na 36cm.

Wróć do „Poradniki (sprzęt muzyczny)”