Informacje i pytania na temat twórczości muzyków i tras koncertowych

Postprzez Lenoreth » 2011-08-29, 20:04

Tak mnie natchnęło, pytanie do was skierowane jest już zawarte w temacie. Jakie są wasze ulubione DVD, nagrania koncertowe wszelkich zespołów? Dlaczego właśnie te?

Osobiście nie będę się silił na oryginalność: gdybym miał wybrać jedno ulubione DVD koncertowe, celuję chyba w Beast over Hammersmith z wczesnych lat działalności Iron Maiden (koncert nagrano w Londynie podczas trasy promującej The Number of the Beast).

Dalej leci Rush i ich Show of Hands. Obejrzałem ten koncert niedawno i wciąż jestem pod wrażeniem. Lifeson i Lee mimo dość długiej już działalności byli niesamowicie chętni do gry. Bawią się, skaczą, śmieją, a do tego dochodzą wirtuozerskie solówki całej trójki (Peart nie ma raczej okazji do skakania na scenie schowany za zestawem, ale wrażenie robi jego solo).

Pod względem oprawy i starań realizacji ciekawy całkiem wydawał się Pulse grupy Pink Floyd... ale jednak nie jestem w stanie pozbyć się mojej awersji do płyt nagranych bez Rogera Watersa i wokalu Gilmoura tam, gdzie w oryginale śpiewa wyżej wspomniany. Koncert musiał być cholernie drogi, a ludzie z padaczką nie wyszli z niego żywi, ale ten show nie pasuje moim zdaniem do Pink Floyd, oświetlenie przypomina raczej koncerty muzyki trance a nie psychodelicznej czy progresywnej, a już na pewno fatalnie jest dobrane do tekstu.

Dalej Rainbow - Live in Munich. Rzecz niesamowita, koncert godny polecenia wszystkim piszącym na tym forum ludziom, czyli gitarzystom :P Blackmore wygrywa na swoim wiośle rzeczy niesamowite, zróżnicowane klimatem, publiczność natychmiast milczy, kiedy ten zaczyna swoje liryczne solówki i szaleje podczas tych szybkich. Warsztat tego faceta jest niesamowity, umiejętności dobrania pięknych, improwizowanych zagrywek biją na głowę przereklamowanych gitarzystów, którzy pomimo umiejętności technicznych są mało oryginalni, żeby nie powiedzieć nudni (patrz Steve Vai).

A wy? Jakie są wasze ulubione koncertówki?
Lenoreth

Pochwały: 10

Komponowanie RockowePodręcznik do nauki komponowania rockowego
35,00 złCD + książka 48 str
Łatwy kolędy gitarę21 kolęd na gitarę w 3 tonacjach z tabulaturą. Zagraj to na Wigilii!
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez hariatu » 2011-08-31, 10:40

Rónież nie będę oryginalna i przedstawię tu parę jednych z bardziej znanych zespołów:

Uwielbiam koncert Metallicy ,,Live Mexico city". Najbardziej podobała mi się piosenka ,,For whom the bell tolls" na końcu Kirk Hammet zagrał taką solówkę, że aż dostałam dreszczy. W ogóle było brzmienie i moc. Ludzie pewnie jeszcze na drugi dzień słyszeli muzykę. Podobał mi się też ich koncert w filharmonii kiedy to połączyli swoje utwory z orkiestrą. Jak dla mnie efekt był niesamowity. Wtedy zagrali też piosenkę ,,Of wolf and man", która szczerze mówiąc bardziej podobała mi się na tym koncercie niż w oryginale na płycie ,,Black album". Wszystkie utwory, które wtedy zagrali były były bardziej urozmaicone i ciekawsze.

Następnym z moich ulubionych nagrań jest koncert Iron Maiden ,,Rock in Rio". Dali wtedy chyba jeden ze swoich najlepszych koncertów. Dalwj jestem pod wrażeniem ich wykonania piosenki ,,Fear of the dark" . Na początku spokojna, a po chwili eksploduje całą mocą i charakterem zespołu. Głos Bruce'a, gitary, perkusja tworzą niesamowite efekty. Ich twórczosć ukazuje,że prawdziwy artysta nie potrzebuje playback'a. Chciałabym się kiedyś znaleźć na ich koncercie, a nie tylko go oglądać. Istnieje spora różnica między siedzeniem sobie wygodnie w fotelu, a zabawą na całego.

Podoba mi się też koncert Nirvany w Nowym Yorku w roku 1994. Głos Kurta Cobaina, gitara, perkusja. Tyle zdecydowanie wystarczyło żeby zachwycać słuchaczy. Jednym,a właściwie czterema słowami: nic dodać nic ująć.

Ostatnim z moich ulubionych nagrań jest też koncert Guns'n'Roses ,,Live at the Ritz 1988". Niezwykły głos Axl'a Rose'a, kompozycje Izzy'ego i solówki Slash'a tworzą dla mnie zabójczo wciągające piosenki. Żałuję że nie ma już starych gunsów. Wtedy grali z energią i zapałem, a teraz jakby on trochę osłabł. Całe szczęście, że pozostały właśnie te nagrania.
hariatu

Pochwały: 2

Postprzez conscious » 2011-08-31, 12:22

Tenacious D Masterworks vol.2, w BlueRay'u jakość powala.
ObrazekObrazek
Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) Roland Cube 40 xl + Furch wkrótce
conscious

Pochwały: 217

Postprzez AveX » 2011-08-31, 13:53

Led Zeppelin - The Song Remains the Same

Dla mnie nr 1, świetne show, Robert Plant i Jimmy Page tworzą swoimi niezwykłym duetem niesamowity klimat, który dopełniają John Bonham i John Paul Jones, najlepsza wg mnie sekcja rytmiczna :)
Koncert "epicki", utrzymany w typowej klimatyce lat '70, hard rocka i bluesa. Świetnie wykonane piosenki, i głos Planta w The Ocean rozwala.

Led Zeppelin - Mothership

Świetne, bo składanka, najlepsze wykonania, i nie widać przerw że z różnych koncertów, fajnie sklejone, bardzo bardzo przyjemnie się ogląda i słucha. Klasyka.

AC/DC - Let There Be Rock: The Movie – Live in Paris

Najlepsze wg mnie nagranie koncertowe AC/DC, ponieważ ubóstwiam wokal Bona Scotta, a troszkę moze nawet pokuszę się o stwierdzenie nie lubię Briana. Też niepowtarzalny klimat, świetne wykonanie, jest energia, kop i szatan. Stare dobre AC/DC.
ObrazekObrazekObrazek
Gibson Les Paul 1958 Standard IT -- Fender Standard Stratocaster -- Tone Bender MKII -- Dallas FuzzFace -- Fulltone OCD - Sparkle Drive -- Marshall JMP Plexi 1979r. - Marshall 1960TV 4x12 Greenbacks
AveX

Pochwały: 10

Postprzez charlietheunicorn » 2011-08-31, 16:00

Iron Maiden - Live after death, Rock in Rio, Flight 666

Dire Straits - Alchemy, On the night

Blind Guradian - Imaginations Through the looking glass
ObrazekObrazek

last.fm/user/geri1992
charlietheunicorn

Pochwały: 24

Postprzez 6strings » 2011-08-31, 16:57

Najczesciej wracam do Page & Plant - Unledded. Tak srednio co weekend:) Wyroznilbym jeszcze Carlton & Lukather - Live in Paris, ale to nowa rzecz u mnie na polce i jeszcze sie z nia docieram.
prs custom 22, charvel so-cal, blackstar series one, blackstar ht studio, blackstar htv

the guitar players look damaged - they've been outcasts all their lives
6strings

Pochwały: 76

Postprzez UniqasterGuitars » 2011-08-31, 23:04

Z w miarę nowych brzmień polecam koncert zespołu Kings of Leon, Live in O2 Arena, London. To jak pięknie potrafią się wczuć w swoje role naprawdę czasem wywołuje dreszcze - brzmienie gitary solowej w paru kawałkach rozwala na łopatki, jak do tego dołożyć ten przepity wokal Caleba...Pychota.
Przykład - http://www.youtube.com/watch?v=gMfP4Ps_M8c

Z klasyków - mało znany koncert Metallica Cunning Stunts Live in Fort Worth Texas - GENIALNY!!!
Przykład - http://www.youtube.com/watch?v=GSFQaU2DUnU

Z koncertów, które odmieniły moje postrzeganie wielu kwestii muzycznych - zdecydowanie Where The Light Is? - John Mayer Live in LA. Genialne DVD, nie tylko sam koncert, ale też parę chwil wywiadu z Johnem, ukazane kulisy całego przedsięwzięcia...Dla mnie bomba.
Przykłady - http://www.youtube.com/watch?v=TErQbwHHh_w
http://www.youtube.com/watch?v=MOYB3Oi031s
Epiphone Sheraton II 97' -->Line6 POD HD300-->Marshall Valvestate 8080
UniqasterGuitars

Pochwały: 21

Postprzez xevos » 2011-09-03, 22:24

Metallica Live in Copenhagen ( Fan Can Six) - spodobało mi się ponieważ na tym koncercie fani są nadzwyczaj blisko i czuć niesamowitą energie.

AC/DC Live at River Plate - bardzo fajny koncert,jak ktoś jest kobietą może sobie obejrzeć tyłek Angusa Younga podczas striptizu. xD
xevos

Pochwały: 1

Postprzez dominont » 2011-09-04, 13:10

Avenged Sevenfold Live in LBC
ObrazekObrazek
Czasem ironicznie.
dominont

Pochwały: 33

Postprzez VomitOfSoul » 2011-09-09, 07:10

Meshuggah - Alive

warto posluchac co wyprawiaja z gitarami na zywo

http://www.youtube.com/watch?v=obcDrjPblxs
Schecter OMen 7 z Seymour Duncan blackout
Flame signum gothic
peavey 6505 + 112
line 6 toneport gx studio
kostki lucky 13 xD
VomitOfSoul

Postprzez Jim » 2011-10-03, 19:28

Moim ulubionym koncertem który posiadam na DVD jest P•U•L•S•E Pink Floydów. Po prostu coś niesamowitego :)
Obrazek Obrazek

Gibson SG Angus Young Signature + Marshall JMP Super Bass 100W '79r. + Marshall 1960A
Jim

Reklama