Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez gooooo » 2007-01-27, 13:48

[Gitara]
Mayones KTM2
Kupiłem uzywaną na allegro za 450zł, rodzima produkcja. Nie jst to szczyt moich marzeń ale póki co wystarcza mi w 100%. Jedyne co w niej zmienilem to zablokowałem mostek i zaekranowałem elektronikę. W najbliższym czasie myslę sie z nią udać do lutnika.

Cordoba C50
Moja pierwsza gitara- klasyk, wykonana ze sklejki więc jest bardzo lekka :D Długo trzyma strój co mnie troche dziwi, struny la bella trochę poprawiły brzmienie. Jestem do niej przywiązany bo to moja pierwsza gitara :)

Obrazek

[graty]
KORG AX3G
Jeden z tańszych multiefektów, nie bede sie rozpisywał- mój artykuł na temat tego urzadzenia znajdziecie na http://www.guitarnet.pl

Obrazek

Distortion DIY (Zrób se sam)
Właściwie to kupiony na allegro zaraz po tym jak dostałem elektryka, ja go tylko wpakowałem w obudowę

Obrazek

czego mnie poprzednio wylogowalo?
That's the way i want my rock and roll
gooooo

Skale gitaroweNaucz się skal modalnych i harmonii w grze na gitarze
33,00 zł40 str książka + CD
Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja harmoniczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 54 strony A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez bluegrass » 2007-01-27, 16:52

[Gitary]
Maton EBG808TE
Autralijska lutnicza robota, moje oczko w głowie, aby ją zdobyć sprzedałem większość swoich gratów i zapożyczyłem się na amen ;) Piękne brzmienie na sucho, rewelacyjny pickup + mic, niesamowicie wygodna, rewelka.

W przyszłości pewnie dołączy do niej jakieś jumbo i być może coś jeszcze...

[Gear]
AER Compact 60
Małe, poręczne, generalnie robi dużo zamieszania.
Alesis Midiverb 2
Prosty i świetnie brzmiący efekt rackowy, reverb + delay... więcej nie trzeba
Korg DTR2000
Jako szanujący się gitarul z kiepskim słuchem trzeba mieć coś żeby nastroić instrument
Ostatnio edytowano 2007-06-25, 09:56 przez bluegrass, łącznie edytowano 3 razy
bluegrass
Doradca

Postprzez jeth » 2007-01-27, 17:58

Bez zdjęcia: tylko admira 2000fi... poobijana itd...cóż bieda w kraju... na cyfrowy aparat też nie mam;)
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:53 przez jeth, łącznie edytowano 1 raz
jeth

Pochwały: 2

Postprzez mrevil » 2007-01-28, 02:06

B.C. Rich Warlock NJ
Kupiłem jakiś czas temu używaną i musiałem w niej niestety wiemienić mostek. Teraz stroi całkiem nieźle. Świetnie leży w łapie. Super wygodna (na kolanie chyba nie leży tak żadna gitara ;) ). Z wygodą podczas gry na stojąco to różnie bywa. Brzmienie powala. Dobre przetworniki. Planuje szlif progów i scalloping. Jeszcze długo nie zamierzam jej zmieniać :P

Behringer GMX 110
Przester nie najmocniejszy ale póki co mi musi wystarczyć. Procesor efektów - korzystam tylko z reverbu. Podsumowując - piec bardzo fajny ale raczej nie dla mnie - teraz kupiłbym coś innego. Również nie planuje zmiany ;)

W planach - jakiś urywający głowe distortion :P
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:52 przez mrevil, łącznie edytowano 1 raz
Lepsze minimum z maksimum, niż maksimum z minimum.
mrevil

Postprzez czubakseba » 2007-01-28, 16:53

Mój sprzęt :
- Gitara Cordoba cw-6 (prezent od wujka)
-piecyk Unitra tonsil z '98 bez bramki szumów :D ale nie syczy głośno. Ma duża moc ok 50 a 75 W będzie miał

Cóż z robić grać umiem i myślę ze nawet bardzo dobrze w końcu to 6 lat się przyjaźnie z gitarą i bluesem. Jakby jaki sponsor sie znalazł na forum niech kliknie do mnie :P:P
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:52 przez czubakseba, łącznie edytowano 3 razy
Szukam zespołu bluesowego z wielkopolski okolic Ostrowa wlkp. Krotoszyna. Mam parę utworów które się podobają.
czubakseba

Postprzez ozzibi » 2007-01-28, 23:10

Czas na moją spowiedź z posiadanego sprzętu:
1. Fender Stratocaster Mexico - moja podstawa - dzięki Artowi wiem , że jest z 2000 r. Wyjątkowej jakości, najwyższej klasy egzemplarz. Kupiłem go ponad rok temu (nowe gitary od dawna mnie nie interesują). Lepszy od niejednego nowego amerykanina. Kupiłem go w komisie ponad rok temu, chociaż do niczego nie był mi potrzebny. Po prostu miłość od pierwszego wejrzenia. 2 x single + humbucking Di Marzio. Nietypowo polutowałem układ elektryczny: volume, tone, a ostatni potencjometr robi za mix, dodaje sygnał z singla przy gryfie, więc mogę czasami udawać telecastera.
2. Kolorowa. Samodział skręcony 22 lata temu na podstawie gryfu od Kubiny (podobno drugi Mayones). Korpus ala Strato wycięty z jednego kawałka klonu, pomalowana na wszystkie możliwe kolory lakierem nitro, singiel Paweł Ścierański, humbucking od Oleszkina, mostek Kahlera z mikrostrojnikami z wajhą i z siermiężną blokadą. Tyle razy szlifowałem progi, że zrobił się fretless z naturalnie wyrobionym scalopingiem. Potężne brzmienie. Obecnie na emeryturze, ale w pełni sprawna.
3. Niebieska. Kolejny samodział skręcony 5 lat temu, znowu na podstawie gryfu od Kubiny. Pełny scaloping, deska wycięta z jednego kawałka klonu, kształt własny wydumany, humbucking w puszce, jeden potencjometr, mostek hardtail. Śmiesznie mi wyszła. Ciężko się na niej gra, ale głos ma potężny.
4. Bas fretless. Najbardziej zaawansowany mój samodział. Też sprzed 5 lat. Obca jest tylko szyjka (ze starego basu Lotos), podstrunnicę wyrzeźbiłem sam z drzewa egzotycznego, korpus ala Curbow wyciąłem z 50-letniego kawałka modrzewia, jeden pickup Presto, mostek fenderowski. Bardzo szczególne brzmienie, świetny wygląd.
5. Klasyk Hokada 1/2 made in Romania. Czy wiedzieliście, ze w Rumunii robią gitary dl dzieci? Świetne brzmienie, niestety, mimo moich usilnych starań kiepsko stroi. Trudności z krótką menzurą.
6. Preamp Marshall 9004. Moje wymarzone brzmienie na wynos. Prawdziwy vintage.
7. ZOOM G2.1u . Multiefekt. Świetny do domu, do komputera (wyjście USB). Trochę gorszy na wynos, najlepiej gra pod przodami (podpinam pod JBL). Kilka miesięcy potrwało, jak ukręciłem moje, naprawdę satysfakcjonujące brzmienia. Dla mnie lepszy od PODA.
Chętnie wrzuciłbym na forum zdjęcia, jak i też próbki moich kawałków, ale nie wiem, jak to technicznie zrobić, bo jestem debilem komputerowym.

Hurra!!! Udało się wrzucić tu mojego pięciogłowego smoka. Ja to jednak jestem debil komputrowy. Sorry, Art, ale do starego posta już tego nie dołączę. To mnie przerasta.
Obrazek
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:44 przez ozzibi, łącznie edytowano 3 razy
ozzibi

Pochwały: 12

Postprzez minek » 2007-02-05, 00:14

Gitara: Cort x2 - chyba każdy wie co to, więc sięrozpisywać nie będę. Jak na razie mi starcza, zresztą gram dopiero rok.

Piec: Peavey Backstage - 10W do grania w domu. Nie brzmi najgorzej, wbudowany przester całkiem fajnie brzmi jeśli chodzi o riff-y, ale do solówek już nie bardzo się nadaje. Za tą cenę dobry wybór myślę.

Efekt - pożyczony - Firmy SEEA (chyba, nie znam szczegółów, piszę to, co jest na nim napisane ;p), fajne echo, można modyfikować brzmienie, w połączeniu z przesterem brzmi naprawdę fajnie.

Generalnie nie ma sięczym zanadto chwalić, jednakże starcza na ten czas.
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:52 przez minek, łącznie edytowano 1 raz
minek

Pochwały: 1

Postprzez bartek099 » 2007-02-05, 03:20

Gitarki: Yamaha C70, Cort x2, i Fender Stratocaster Koa . Chyba ich nie musze opisywac, bo prawie kazdy wie co to jest:)
Efekty: DigiTech Metal Master, Exar Metal Mind.
Ostatnio edytowano 2007-04-09, 14:28 przez bartek099, łącznie edytowano 2 razy
bartek099

Postprzez tsa_member » 2007-02-15, 01:14

Gitary:
Defil - klasyk, rocznik '82 - trzymam go przez sentyment :)
Parrot (?) - akustyk, jakaś chińska produkcja
[b]Flying V (v2) - SwiftMusicLondon -[/b] świetna gitarka z Angli - za śmieszne pieniądze...
Flame/Mayones KTM-2 - rodzima produkcja :)

Wzmacniacz - Marshall 15DFX - świetny sprzęt jak na swoją kategorię watową :) za niedługo zamieniony będzie na Voxa (oby:)

do tego Marshall - Jackhammer JH-1 (razem z piecem bardzo udany duet) i ProSeries2 Wah by Morley - świetna kaczucha :)
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:51 przez tsa_member, łącznie edytowano 1 raz
tsa_member

Postprzez Chasdiel » 2007-02-18, 10:41

ja mam cos takiego:
Gitary

Fender Stratocaster (Japoński) z ok. 92' z 3 singlami- 2 YJM i 1 texas special; gitara raczej po wielu przeróbkach... m.in. ze skalopingiem
† Gitara akustyczna Durango [nie pytajcie, to była moja pierwszaq gitara]

Wzmacniacz - Laney TF 300 - w sumie to dosyć przeciętny wzmacniacz...ale póki co jest
Efekt - Boss GT 8
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:50 przez Chasdiel, łącznie edytowano 1 raz
Per aspera ad Astra.

Jak coś to udzielam lekcji gry na gitarze:)
Chasdiel
Doradca

Pochwały: 41

Postprzez arecslay » 2007-02-21, 23:41

hmm... to może się dołączę... ]:->

GITARY ELEKTRYCZNE:

- Defil Aster (hehe, sentyment)
- Mayones Flame EXG 7 (złooo!)

Wzmacniacze:

- Laney Linebacker 30 W
- Hughes & Kettner Vortex Black Series 100 W head z footswitchem
- Laney Pro-Linebacker Reverb 50 W head) (50 W ale daje nieźle :p )

Efekty:

- Przester Marshall JH-1 The Jackhammer

W niedalekiej przyszłości planuję zakup nowej kolumny i jakieś efekty (sam jeszcze nie wiem co :p

+ wszystkie gitarowe duperele na które wydaję tyle kasy, że sam sobie się dziwie...

...to chyba tyle... ]:->
Ostatnio edytowano 2007-11-15, 14:59 przez arecslay, łącznie edytowano 4 razy
arecslay

Postprzez Vixid » 2007-03-02, 13:14

Ja mam :

[b]Gitare Elektryczna typu SG, Sanic TR-2V/S Greg Bennett DES GN, [/b]

Piec gitarowy: Marshall MG HDFX ( 100W na wyjsciu) + kolumna Marshall MG

Gitara akustyczna: 12 strunowy ephiphone (wkrotce), gitara akystyczna 6 strunowa rosyjska
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:48 przez Vixid, łącznie edytowano 1 raz
Vixid

Postprzez Monk » 2007-03-05, 03:30

No to nadszedł czas na mnie.
#Gitara
Posiadam pięknego Washburn-a X10. Nie będę się rozpisywał o technicznych parametrach wiesła bo to sobie każdy może przeczytać na innych stronach. Powiem tylko, że gra się bardzo dobrze, i że "leży" nieźle. Polecam każdemu zaczynającemu przygodę z elektrykiem.
Oto moje cudo:
Obrazek
#Piec
Do tego piecyk Wasburn 15W. Nic specjalnego, ale jest i już...:)
Obrazek
#Efekty
Rocktron Metal Planet. Genialny efekt :)
ZOOM G1X. Jeden z tańszych procesorów (około 300 złociszy), ale na początek kariery do domu pasuje idealnie.
Obrazek
Ponad to mam jeszcze Ibanez DS-7 Distortion, ale rzadko go używam.
#Inne
Używam strun D'Addario 0.10-0.46, kostek Dunlop Tortex (0.88) i (1.00) oraz kabli PROEL.

Podsumowując, sprzęt bardzo przeciętny, ale do domu dla początkującego w sam raz. Cieszę się z tego co mam :)
Ostatnio edytowano 2008-01-15, 17:35 przez Monk, łącznie edytowano 7 razy
Vintage V100MRPGM ICON Lemon Drop
http://www.myspace.com/sicmonk
Monk

Postprzez psycho14 » 2007-03-05, 17:59

Gitara elektryczna:
Squier Standart Fat Strat (przyzwoita jak na swoją cenę).
Wzmacniacz:
Line 6 Spider III 15 (też całkiem niezły).
Gitara akustyczna:
Tenson (plastikowy tył korpusu, lekka, łądnie wygląda, z brzmieniem już trochę gorzej).
Gitara klsyczna:
Defil (duma i chwała, rok produkcji: 1979, metalowe struny choć słyszałem opinie że gryf powinien się przez to już dawno złożyć, znakomite brzmienie, korpus zaczyna się zapadać)
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:47 przez psycho14, łącznie edytowano 1 raz
psycho14

Postprzez niewinny » 2007-03-07, 14:55

Washburn X 20 MGY
Marshall MG 15 CD
no i akustyk to podstawa - jakis cornett za 450zl:)
Ostatnio edytowano 2007-04-08, 20:47 przez niewinny, łącznie edytowano 1 raz
niewinny

Reklama