Opinie i dyskusje o gitarach elektrycznych

Postprzez mitrue » 2012-02-06, 00:06

Witam,

planuję zakup gitary, budżet to ~1200 zł. i po wstępnej selekcji zostały mi do wyboru dwa modele: Vintage v100 (IT/TSB) oraz Hagstrom Ultra Swede, przy czym pierwsza nowa, druga używana (rok, w idealnym stanie). Który z tych modeli radzilibyście mi wybrać? Chciałbym grać głównie szeroko pojętego rocka. Drugie pytanie: Vintage v100 w wersji DC posiada mini humbuckery, słyszałem, że średnio nadają się one do grania rocka. Czy to prawda? Pytam, gdyż ta wersja bardziej odpowiada mi wizualnie, ale to nie jest oczywiście główne kryterium wyboru.

A może jesteście w stanie polecić mi jakąś inną gitarę w podobnym przedziale cenowym? Podobają mi się gitary o raczej klasycznym niż nowoczesnym wyglądzie, raczej LP niż Straty. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Dziękuję i pozdrawiam!
mitrue

Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video
Nauka gry na gitarze elektrycznejKilka Riffów, Kilka Technik
25,90 złDVD + książka 96 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Anyone » 2012-02-06, 00:35

Hagstrom to ciekawa opcja, super wygodne. Szczególnie, że możesz go dorwać w rozsądnej cenie no i jest zadbany.

Vintage v100 z mini humbami.
Oczywiście, że nadają się do grania rocka. Hard rock, metal też ugrasz. Choć, nie jest to pełnowymiarowy humb. Zalecałbym v100 z normalnymi humbami (lepsze możliwości, brak problemów z wymianą na inne przetworniki).

Jeżeli chcesz troszkę mniej oklepane lp to polecam Samick AV7. Brzmi i wygląda genialnie. ;)
ObrazekObrazek + Epiphone AJ100
Anyone

Pochwały: 12

Postprzez mitrue » 2012-02-06, 11:30

Dzięki za odpowiedź!

Na razie bardziej skłaniam się ku temu Hagstromowi, choć o Vintage v100 słyszałem sporo dobrego. Wersję z mini humbami odrzucam. Przyjrzę się jeszcze tym Samick-om, rzeczywiście wyglądają dobrze, a ceny mają przystępne.

Pozdrawiam!
mitrue