Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez revo » 2012-02-25, 15:41

Witam wszystkich użytkowników.

Zarejestrowałem się, ponieważ doświadczam dziwnego problemu z moją gitarą Vintage v100 (nowa, nieużywana) Gitara na cleanie brzmi bardzo fajnie, ale na przesterze nawet niezbyt mocnym (DS1 nierozkręcony zbytnio) czy na overdrive dźwięki zaczynają strasznie się zlewać. Gdy gram pojedyncze struny jest ok, ale jak więcej niż 3 na raz uderzę to jest masakra. Dźwięki zlewają się i strasznie szumi, najbardziej zauważyłem to na przykładzie Highway to hell które gram na cleanie, bo na przesterze nie daje rady :P W piosence mimo iż uderzane są całe akordy to distortion brzmi klarownie, a u mnie powstaje z tego papka. Gitara ma jeszcze rok gwarancji, nie uszkodziłem jej, nie spadła mi ani nic w ten deseń :) jakieś pomysły?
Z góry dziękuję za pomoc.
revo

Szkoła gry na gitarze dla początkującychDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
29,00 złinteraktywny kurs gry na CD
Wielki śpiewnik gitarowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł344 str. A5, miękka oprawa
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez conscious » 2012-02-25, 15:43

To nie wina gitary.. Tak jest zawsze. Przy włączonym przesterze najlepiej brzmią akordy grane na ok. 3 strunach.. Żeby grać na wszystkich, to trzeba mieć już lepszą technikę oraz pobawić się pokrętłami wzmaka, kostki i gitary.
ObrazekObrazek
Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) Roland Cube 40 xl + Furch wkrótce
conscious

Pochwały: 217

Postprzez sek550ics » 2012-02-25, 15:44

revo napisał(a):Witam wszystkich użytkowników.

Zarejestrowałem się, ponieważ doświadczam dziwnego problemu z moją gitarą Vintage v100 (nowa, nieużywana) Gitara na cleanie brzmi bardzo fajnie, ale na przesterze nawet niezbyt mocnym (DS1 nierozkręcony zbytnio) czy na overdrive dźwięki zaczynają strasznie się zlewać. Gdy gram pojedyncze struny jest ok, ale jak więcej niż 3 na raz uderzę to jest masakra. Dźwięki zlewają się i strasznie szumi, najbardziej zauważyłem to na przykładzie Highway to hell które gram na cleanie, bo na przesterze nie daje rady :P W piosence mimo iż uderzane są całe akordy to distortion brzmi klarownie, a u mnie powstaje z tego papka. Gitara ma jeszcze rok gwarancji, nie uszkodziłem jej, nie spadła mi ani nic w ten deseń :) jakieś pomysły?
Z góry dziękuję za pomoc.

TO nie jest wina gitary, a raczej Twoich umiejętności oraz niewiedzy chyba xD
jak złapiesz sobie np. akord G i zagrasz wszystkie struny, to zawsze będzie Ci szumiało. W końcu to przester..

Polecam poczytać o powerchordach.
Obrazek Obrazek
Vintage V100 WR | Roland Cube 15 | ZooM G2.1Nu
sek550ics

Pochwały: 44

Postprzez BialyMurzyn » 2012-02-25, 18:15

Olej to i graj Brutal Death Metal. A tak serio to wpisz w google "tłumienie strun" i się tego naucz.
Obrazek
BialyMurzyn

Pochwały: 6

Postprzez 6strings » 2012-02-25, 18:20

zdejmij gainu z tego bossa i uwypuklij troche pasmo srodkowe we wzmaku, mniej trebla, wioslo zabrzmi zywiej, bez siary i pojedyncze dzwieki beda ladniej wybrzmiewac na przesterze. no i troche obycia z instrumentem nie zawadzi:)
prs custom 22, charvel so-cal, blackstar series one, blackstar ht studio, blackstar htv

the guitar players look damaged - they've been outcasts all their lives
6strings

Pochwały: 76

Postprzez revo » 2012-02-28, 22:41

Dzięki, dobrze wiedzieć, że to nie problem gitary :P
A jeszcze jedno pytanie. Ciężko to wytłumaczyć więc podam przykład.
Gram strunę B na 10 progu, po czym nie zdejmując palca z owego 10 progu B gram załóżmy 12 próg na G (dźwięk z B dalej wybrzmiewa) Czy normalne jest strasznie agresywne 'nakładanie się' dźwięków? Dodam, że jeśli zdejmę po zagraniu 10 progu palec z B i uderzę 12 G to jest normalnie, oba dźwięki wybrzmiewają klarownie. Mowa oczywiście o Distortion/Overdrive
revo

Postprzez Kominek » 2012-02-29, 00:15

6strings napisał(a):zdejmij gainu z tego bossa i uwypuklij troche pasmo srodkowe we wzmaku, mniej trebla, wioslo zabrzmi zywiej, bez siary i pojedyncze dzwieki beda ladniej wybrzmiewac na przesterze. no i troche obycia z instrumentem nie zawadzi:)

Ewentualnie zabawa potkiem Volume w gitarze. Delikatnie zjedziesz w dół i poczujesz różnicę.
Squier Vintage Modified Strat HSS
Obrazek
Kominek

Pochwały: 9

Postprzez conscious » 2012-02-29, 02:12

Musisz pokręcić i poustawiać.. Takie zachowanie jest normalne.
ObrazekObrazek
Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) Roland Cube 40 xl + Furch wkrótce
conscious

Pochwały: 217

Reklama