Witam wszystkich w nowym roku!
Przechodząc do realizacji tematu chciałabym spytać czy opłaca się kupić używaną gitarę klasyczną lub akustyczną (jeszcze nie zdecydowałam jaką)? Jednak pytanie chcę ubrać w szczegóły, rzecz jasna. Przede wszystkim weźcie pod uwagę że nie umiem grać, ani nigdy nie miałam gitary w ręce żeby chociażby "porzępolić". Zastanawiam się nad kupnem gitary używanej, powiedzcie mi po czym poznać że jest ona dobra (chodzi o firmy) i niezniszczona w znacznym stopniu (na jakie elementy w szczególności zwrócić uwagę)? W mojej miejscowości nie ma sklepu w którym mogłabym kupić nową gitarę, a chcę ją "poczuć" żeby mieć pewność że będzie mi odpowiadać. Myślę że miałabym okazję zaglądać często do sklepów z używanym sprzętem, mam 2-3 do wyboru. Ach i jeszcze jedna informacja; nie znam nikogo kto mógłby pomóc mi w wyborze, bo gdybym znała to nie pisałabym tutaj. Więc podsumowując:
1. Na jaką gitarę się zdecydować? (zaznaczam że chcę uczyć się sama)
2. Jakie są dobre firmy produkujące DOBRE gitary?
3. Na jakie elementy zwrócić uwagę przy zakupie? (chodzi o to które nie mogą być wcale uszkodzone, a także które nie powinny być)