Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez kochamslasha » 2012-01-02, 18:17

Witam wszystkich w nowym roku!
Przechodząc do realizacji tematu chciałabym spytać czy opłaca się kupić używaną gitarę klasyczną lub akustyczną (jeszcze nie zdecydowałam jaką)? Jednak pytanie chcę ubrać w szczegóły, rzecz jasna. Przede wszystkim weźcie pod uwagę że nie umiem grać, ani nigdy nie miałam gitary w ręce żeby chociażby "porzępolić". Zastanawiam się nad kupnem gitary używanej, powiedzcie mi po czym poznać że jest ona dobra (chodzi o firmy) i niezniszczona w znacznym stopniu (na jakie elementy w szczególności zwrócić uwagę)? W mojej miejscowości nie ma sklepu w którym mogłabym kupić nową gitarę, a chcę ją "poczuć" żeby mieć pewność że będzie mi odpowiadać. Myślę że miałabym okazję zaglądać często do sklepów z używanym sprzętem, mam 2-3 do wyboru. Ach i jeszcze jedna informacja; nie znam nikogo kto mógłby pomóc mi w wyborze, bo gdybym znała to nie pisałabym tutaj. Więc podsumowując:
1. Na jaką gitarę się zdecydować? (zaznaczam że chcę uczyć się sama)
2. Jakie są dobre firmy produkujące DOBRE gitary?
3. Na jakie elementy zwrócić uwagę przy zakupie? (chodzi o to które nie mogą być wcale uszkodzone, a także które nie powinny być)
kochamslasha

Blues w gitarowych riffachSzybka nauka 12-taktowego bluesa durowego i molowego
33,00 zł24 str. A4
Improwizacja na gitarzePoznaj tajniki improwizacji melodycznej, zagraj jak oni!
20,00 zł56 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez pawel0606 » 2012-01-02, 18:50

http://frankaen.w.interia.pl/

Szczerze polecam, znajdziesz tam wszystko o akustyku.

Kupiłem za 600zł Marrisa D220 w wersji elektroakustycznej. Bez przystawki elektro kosztował 450zł. Brzmienie gitary mi się podoba, ale gram przeciętnie i nie wiem, czy da Ci to jakikolwiek pogląd na tę gitarę. Ja kupiłem i nie narzekam. Mowa oczywiście o nówce :)
ObrazekObrazek
pawel0606

Pochwały: 1

Postprzez astonmarcin » 2012-01-02, 20:57

Witam, czy to realizacja postanowienia noworocznego ? :D
a tak bardziej co do tematu to podaj najpierw swój budżet :)
gg 1826540
astonmarcin

Pochwały: 5

Postprzez kochamslasha » 2012-01-02, 23:07

Tak, można powiedzieć że realizacja postanowienia :D chociaż za postanowienie można uznać raczej samo zbieranie pieniędzy niż kupno, bo znając życie to kupno będzie postanowieniem noworocznym w 2013 :x zdecydowałam się na akustyczną, myślę że do 500zł. Muszę porozmawiać z mamą ile ona będzie w stanie przeznaczyć a ile muszę uzbierać sama. Jestem cierpliwa, więc nie będzie z tym problemu :):)
kochamslasha

Postprzez kochamslasha » 2012-01-05, 18:16

tenson D1 dla nowicjusza. Może być?
kochamslasha

Postprzez Pilnik » 2012-01-05, 18:53

Jeśli szukasz gitary do 500zł to odpuść sobie Tensona. Za 450 możesz mieć dużo lepszą gitarę. Np. Fender CD-60, Marris D-220m (trochę droższy), Marris D-306, Samick D-1, ewentualnie T.Burton Greengo. Z używanych szukaj Takamine.
I love Rock'n'Roll
Pilnik

Pochwały: 32

Postprzez Adios » 2012-01-05, 21:04

Wybierz się z kolgeą/koleżanką, który zna się ciut na gitarach i pojedźcie kiedyś do miasta, w którym są jakieś komisy używanych instrumentów, to chyba najrozsądniejsze wyjście :)
Martch, Takamine EG-116 i parę innych gratów.

Mroova napisał(a):nirda okevke

Stefan napisał(a):Kasztanki to mój świat!
Adios
Moderator

Pochwały: 32

Postprzez soowoo » 2012-01-14, 01:22

wlasciwie nie odpowiedzieliśmy jeszcze na jedno pytanie kolegi. Na co zwracać uwagę jak się wybiera używaną. Ja zdecydowanie polecam jednak kupić używaną. Rozwodziliśmy się nad tym już w dwóch wątkach.
post510221.html#p510221
pierwsza-gitara-akustyczna-t42554.html
Moje doświadczenie zdecydowanie podpowiada używaną gitarę klasyczną jeśli nie umiesz jeszcze grać. Nie wiesz ile będzie trwał Twój zapał więc nie wylewaj pieniędzy w błoto> przy tej cenie nie poczujesz wielkiej różnicy. Musisz po prostu wybrać gitarę dobrą dla siebie. Już wcześniej polecałem http://www.youtube.com/watch?v=aM-YgQXd ... VWqk34zKpq
myślę że w Twoim przypadku też się sprawdzi. Jeśli zrobisz postępy używaną gitarę sprzedasz bez większej straty a nową.. niestety. Więc kup słabą gitarę na początek i wymień na dobrą jeśli siły Cię nie opuszczą :) pozdrawiam
soowoo

Postprzez FlamStyle » 2012-01-14, 17:44

Kolego wyżej, nie doradzaj.
Zaczynałem od znakomitej gitary i po tych kilku latach stwierdzam, że nie zamieniłbym bym swojego startu na żaden inny. Męczyć się w pierwszych miesiącach nauki z bublem, który nie brzmi, nie wybrzmiewa, nie stroi, nie jest wygodny to coś niesamowicie trudnego. Czym lepsza gitara, tym większe postępy. Dobra gitara nie zahamuje Cie w najmniej oczekiwanym momencie, słaba może to zrobić już na początku.
Uczenie się ogrywania instrumentu poprzez internet to również błąd. Tym bardziej, że akurat osoba nagrywająca te lekcje na yt mało co potrafi. W żadnym wypadku nie traktowałbym jej jako autorytet, a nawet punkt oparcia. Gość uczy bicia. Nikt obeznany tego nie robi. Bicie trzeba czuć i to ludziom uczącym się mówić. Uczenie go to coś powiedzmy wprost głupiego.

Za przyzwoitego klasyka trzeba dać 800 zł. Znośna gitara akustyczna na podobnym poziomie to około 450 zł. Po co przepłacać? Gitara klasyczna to również instrument wymagający większej cierpliwości oraz większych umiejętności grającego. Mimo wszystko trzeba pilnować się, aby gitara wybrzmiewała równo, odpowiednio długo oraz dźwięki nie były urywane. Nauka wyłapywania dźwięków na tego typu konstrukcji również jest utrudniona. Gitara akustyczna oferuje wyraźniejsze pasmo.
Kupno nowej, czy używanej to kwestia portfela, a nie stażu. Jeżeli ktoś myśli o gitarze jako o zabawce i zastanawia się nad zakupem słabego instrumentu, bo nie wie czy będzie chciał się uczyć to niech sobie w ogóle jakikolwiek muzyczny zakup daruje.
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez soowoo » 2012-01-15, 00:01

Oglądałeś tą lekcje że krytykujesz? Czy ja polecalem bubla? napisałem że warto wybrać gitarę dobrą dla siebie. popieram nadal ten pomysł.
soowoo

Postprzez FlamStyle » 2012-01-15, 00:05

Nie korzystam z żadnych lekcji. Tym bardziej o biciu gitarowym. Nie jestem upośledzony.

Nadal uważam, że moja racja jest mojsza niż twojsza..
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Postprzez soowoo » 2012-01-15, 00:18

to kul
soowoo

Postprzez Plum » 2012-01-16, 00:21

witajcie.
Już drugi raz szukając informacji na tym forum trafiam na miejsce wali o racje. Ludzie czy to jest w porządku wobec innych kłócić się o to kto ma racje kiedy inni chcą wysłuchać racji każdego? Ale nie to jest najgorsze. Widzę tutaj sporo bezczelności. Jak można komuś powiedzieć " nie doradzaj " na forum ( gdzie trzeba doradzać )? a po co to niby jest?
Wszedłem na ten wątek bo gram niedługo ale zastanawiałem się właśnie nad zmianą gitary bo pierwsza moja gitara była pożyczona od znajomego. Była to słaba gitara ale wystarczyła mi na początek. Widzę że kolega FamStyle uważa się za jedyny na świecie autorytet. Jak możesz mając zaledwie 20 lat i niewielkie doświadczenie pouczać kogoś kto całe życie grał i ma wykształcenie muzyczne? uważam to za wielką bezczelność.
Wiele osób na rożnych forach pisze podobnie jak soowoo że lepiej kupić używaną gitarę i że gitary produkowane teraz są dużo słabsze niż kiedyś. Boli mnie też to że nazywa sie kogoś kto chce się uczyć "upośledzonym". Moja siostra uczyła się właśnie bicia i gdyby nie to nigdy by tego nie przeskoczyła. NIE UWŻAM JEJ ZA UPOŚLEDZONĄ! Mój kolega też uczył się z internetu i także nie uważam że coś jest z nim nie tak - podoba mi się jak gra.
Kompletnie traci w moich oczach autorytet ktoś, kto w ten sposób wypowiada się o innych. Możesz grać najlepiej na świecie ale jako człowiek nic dla mnie nie znaczysz bo kompletnie nie masz szacunku dla innych i jesteś niewychowany. Ja nie umiem jeszcze prawie nic, ale nie sądzę żeby właściwe było krytykować tutaj cokolwiek i kogokolwiek, zwłaszcza dlatego że tak jak ja nie dostało się do szkoły muzycznej.
APELUJE jako użytkownik, który chce się czegoś od was nauczyć o szacunek do siebie i do tego że każdy może posiadać własne zdanie. Administratorów i użytkowników proszę o uwagę na tą sprawę ponieważ forum jako miejsce spotkania muzyków wiele traci poprzez takie wypowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Plum

Postprzez FlamStyle » 2012-01-16, 08:21

Skrajna hipokryzja. Krytykując moje zachowanie sam poczyniałeś bardzo podobnie.
Nauka w szkole muzycznej to nie powód do wyższości, nie uważam tego również za coś dobrego. Panuje tam swoista "patologia" w postaci narzucania ludziom stylu gry nauczyciela. Czuje się lepszy bo tam nie chodziłem. Oczywiści mam na myśli gitarę rozrywkową/klasyczną. Innych kierunków nie znam.

A jak kolega Plum nie widzi argumentów za, to może przeczyta drugi raz. Zacytuję:
Za przyzwoitego klasyka trzeba dać 800 zł. Znośna gitara akustyczna na podobnym poziomie to około 450 zł. Po co przepłacać? Gitara klasyczna to również instrument wymagający większej cierpliwości oraz większych umiejętności grającego. Mimo wszystko trzeba pilnować się, aby gitara wybrzmiewała równo, odpowiednio długo oraz dźwięki nie były urywane. Nauka wyłapywania dźwięków na tego typu konstrukcji również jest utrudniona. Gitara akustyczna oferuje wyraźniejsze pasmo.
Kupno nowej, czy używanej to kwestia portfela, a nie stażu. Jeżeli ktoś myśli o gitarze jako o zabawce i zastanawia się nad zakupem słabego instrumentu, bo nie wie czy będzie chciał się uczyć to niech sobie w ogóle jakikolwiek muzyczny zakup daruje.

Chyba nie uważasz inaczej? Gitara klasyczna dla osoby niezdecydowanej na początek? I to za marne pieniądze? Nikt szanujący jakość oraz selektywność brzmienia tak nie doradzi. No chyba, że ktoś z brakami.
Co do mojego doświadczenia. Nie mnie to oceniać, ale podejrzewam, że widziałem i ogrywałem mnóstwo gitar o których osoba z niewielkim doświadczeniem nawet nie myślał. Ot taka historyja. A chyba własne obserwacje, a nie domysły są tu najważniejsze?
I tak na koniec. Co wnosi Twój post? Jeżeli chcesz mi przekazać wskazówki na temat wychowania to chętnie przyjmę je, ale na PW.
Obrazek
FlamStyle

Reklama