Bardzo się cieszę, że zadałeś takie pytanie. Właśnie przed chwilą pisałem 15 minut ten post opisując wszystko dokładnie a po skonczeniu wyskoczyło zaloguj się i się wszystko skasowało, więc piszę od nowa - jednak trochę w nerwach.
To prawda, że w szkole muzycznej kształci się człowieka jako muzyka bardzo szeroko. Można dobrze grać na instrumencie bez szkoły, ale to nie to samo. Czasami wymaga to nawet poświęcenia całego swojego życia. Ja wybrałem ten kierunek i nie żałuję ani chwili spędzonej w szkole, ponieważ wiem, że gdyby nie to byłbym znacznie mniej szczęśliwy i niespełniony. Jednak czasami odpowiadając młodym na pytania podobne do Twojego mówię, że jeśli chcesz zdecydować się na studia muzyczne musisz być tego pewny bo to powołanie, którego czasami nie pogodzisz z inną pracą. Dobrze jest skończyć PSM I i II stopnia ponieważ do momentu szkoły średniej możesz być zarówno muzykiem jak i mieć czas na inne zajęcia. Studia to już inna historia. Zabiera prawie cały Twój wolny czas i zostajesz wyłącznie muzykiem. Nielicznym starcza czasu na dodatkowe zajęcia a żyć z muzyki czasami trudno.
Oczywiście nie ma co porównywać szkoły Yamaha z PSM czy studiami muzycznymi. Szkoły prywatne to zabawa w porównaniu z zawodowym graniem.
Co innego jeśli znajdziesz dobrego nauczyciela - prawdziwego muzyka. Możesz dużo się od niego nauczyć jeśli nauczanie jest także jego powołaniem.
Odpowiadając na Twoje pytanie postaram się opisać poszczególne etapy w skrócie:
Oczywiście nuty to podstawa, nie wchodzi w gre żadna tabulatura. W miarę kolejnych etapów czytanie z nut jest wymagane coraz bardziej biegle aż do avista. Skale, hm.. na przedmiotach teoretycznych a w utworach w praktyce :)
Do skońćzenia PSM I stopnia:
1. Egzamin z instrumentu ( program )- ( 4 utwory: Sonata, Etiuda, Bach i dowolny + gamy i pasaże )
2. Egzamin z instrumentu dodatkowego - ( jeśli nie wybrałeś fortepianu zawsze dodatkowy jest fortepian )
3. Egzamin z kształcenia słuchu - ( Dyktando melodyczne jednogłosowe, interwały [ rozpoznawanie ], akordy bez przewrotów )
4. Egzamin z audycji muzycznych - ( wiadomości o kompozytorach, oraz rozpoznawanie utworów ze słuchu )
5. Chór lub orkiestra - zaliczenie lub koncert
PSM II stopnia
1. Egzamin z instrumentu głównego ( program jak w pierwszym tylko trudniejszy i więcej utworów )
2. Instrument dodatkowy
3. Kształcenie słuchu - ( interwały do decymy także rozlegle, dyktando melodyczne i harmoniczne jedno, dwu i trzygłosowe, pozycje akordów, dyktando wielogłosowe )
4. Harmonia - ( dochodzi jeden z najtrudniejszych przedmiotów teoretycznych czyli zasady harmoniczne budowania utworów - rozpoznawania i pisania )
5. Zasady muzyki - ( troche jak audycje tylko trudniejsze i wiecej zasad )
AKADEMIA
Przede wszystkim potrzebujesz skończonej PSM I i II stopnia ( chyba że idziesz na wokalny )
Tutaj masz przedmioty wszystkie jak w II stopniu tylko dużo trudniejsze. Jeśli jesteś na kierunkach typu kompozycja, dyrygentura dochodzą także przedmioty kierunkowe, inne przedmioty związane ze sztuką ogólnie, dodatkowo, tak jak na każdych studiach język ( ja miałem specjalistyczny muzyczny ), pedagogika i psychologia muzyczna i muzyki, filozofia jako dodatkowy fakultet, nawet marketing muzyczny, aż po WF. Obowiązkowo udział w chórach i orkiestrach a także zajęciach w filharmonii i teatrach. Do zaliczenia też są takie przedmioty jak improwizacja muzyczna, udział w zespołach chórach, emisja głosu, Anal ( analiza muzyczna ;P ) krytyka muzyczna, chorał gregoriański, bardzo trudna harmonia, aż po niezwiązany w końcu z muzyką WF tak jak wszędzie. Ze wszystkiego są egzaminy i kolokwia. Na koniec tak jak na każdych studiach pisze się prace MGR z wybranego tematu muzycznego i oczywiście DYPLOM czyli egzamin w formie koncertu. Nie wymieniem wszystkich przedmiotów.. teraz patrzę w mój indeks, ale już nie będę tego pisał wszystkiego.
Studia te zabierają naprawdę dużo czasu, jest mnóstwo ćwiczenia i pracy. Mimo to są bardzo wciągające, ciekawe, i przede wszystkim szeroko rozwijające muzycznie. Nigdzie nie zdobędziesz takiej wiedzy i umiejętności jak tam, ale dużym kosztem. Dla tych którzy naprawde mają do tego powołanie. Trzeba pamiętać że kończąc akademię gra się już aktywnie conajmniej 13 lat a zazwyczaj od pierwszej klasy podstawówki czyli około 17. Chociaż by się było słabym uczniem doświadczenie robi swoje. Na pewno zyskujesz technikę, wiadomośći i muzykalność którą w połączeniu z talentem który niewątpliwie trzeba mieć zamienia się potem na grane lub śpiewane przez siebie utwory :)
Mam nadzieję że dobrze opisałem te wszystkie etapy.
Pozdrawiam
Autor postu otrzymał pochwałę