Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez PenTaTonik » 2012-01-23, 19:32

Witam!

Mam pytanie do osób które ukończyły bądź kończą szkoły muzyczne I bądź II stopnia. Jaka teoria wymagana jest na ukończenie tych dwóch stopni?

- budowa akordów
- interwały
- nuty
- skale modalne, pentatoniki
Coś w ten deseń?

Jestem samoukiem i po prostu jestem ciekawy ile mi brakuje by być "na poziomie" szkoły muzycznej.
PenTaTonik

Pochwały: 19

Wojny gitaroweMultimedialna szkoła gry na gitarze dla gitarzystów
35,29 zł2xCD: audio i multimedialna
Żadnych tajemnicSzkoła gry na gitarze elektrycznej. Krzysztof Błaś zdradza tajniki gry.
87,00 zł192 stron A4 plus 3 x CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Adios » 2012-01-23, 20:18

Gdzieś miałem listę pytań razem z odpowiedziami na egzamin końcowy z PSM I stopnia. Jak znajdę to zeskanuję, jak nie to postaram się napisać co tam mniej więcej było.
Martch, Takamine EG-116 i parę innych gratów.

Mroova napisał(a):nirda okevke

Stefan napisał(a):Kasztanki to mój świat!
Adios
Moderator

Pochwały: 32

Postprzez Blisher » 2012-01-23, 20:38

Oprócz teorii stricte muzycznej, z tego co się orientuję, dużo niepotrzebnych do grania pierdół w stylu historii muzyki, klasycy wiedeńscy itp. Jednak to tylko z opowieści, mogę się mylić
Blisher

Pochwały: 5

Postprzez Adios » 2012-01-23, 21:37

To tzw Audycje muzyczne, lub Historia muzyki.
I pamiętaj, że oprócz teorii w SM duży nacisk kładzie się na kształcenie słuchu - rozpoznawanie interwałów, akordów, dyktanda muzyczne, etc.

Adios
Moderator

Postprzez PenTaTonik » 2012-01-23, 22:24

Byłym Ci wdzięczny za zeskanowanie. Hm.. no to nie łatwe rzeczy, cały czas żałuję, że nie poszedłem do szkoły muzycznej, nie daruje sobie tego. A teraz mając prawie 18 lat już za późno na studia muzyczne.
PenTaTonik

Postprzez Ent3x » 2012-01-23, 22:33

PenTaTonik napisał(a):Byłym Ci wdzięczny za zeskanowanie. Hm.. no to nie łatwe rzeczy, cały czas żałuję, że nie poszedłem do szkoły muzycznej, nie daruje sobie tego. A teraz mając prawie 18 lat już za późno na studia muzyczne.

Co prawda nie chodziłem do państwowej szkoły muzycznej ale będąc uczniem szkoły muzycznej Yamaha przez 4 lata w kierunku klawiszy, strasznie się męczyłem. Nie dawało mi to radości jaką mam teraz wytyczając sobie samemu to czego chce się uczyć.
http://www.youtube.com/user/McsLk17
Sprzęt: Cort KX1Q, Ever Play Les Paul, Kustom KG112 FX, BC Electionics Distortion, Chris Mac Gregor Cry Cat Wah, Rebote 2.5 Delay.
Kwiecień 2010, miesiąc w którym pokochałem gitarę ;-).
Ent3x

Pochwały: 14

Postprzez Adios » 2012-01-24, 00:38

Jak znajdę to zeskanuję.
Ent, jak masz dobrego nauczyciela to też możesz po części sam sobie wytyczać drogę, poprzez wybieranie utworów nad którymi chciałbyś pracować, etc. Ogólnie jak się dobrze rozumiesz z nauczycielem to naprawdę wiele może dać SM ;)

Adios
Moderator

Postprzez Ent3x » 2012-01-24, 00:45

Mnie mój irytował już po jakimś czasie ale umiejętności nie można mu było odmówić.
http://www.youtube.com/user/McsLk17
Sprzęt: Cort KX1Q, Ever Play Les Paul, Kustom KG112 FX, BC Electionics Distortion, Chris Mac Gregor Cry Cat Wah, Rebote 2.5 Delay.
Kwiecień 2010, miesiąc w którym pokochałem gitarę ;-).
Ent3x

Pochwały: 14

Postprzez soowoo » 2012-01-29, 00:45

Bardzo się cieszę, że zadałeś takie pytanie. Właśnie przed chwilą pisałem 15 minut ten post opisując wszystko dokładnie a po skonczeniu wyskoczyło zaloguj się i się wszystko skasowało, więc piszę od nowa - jednak trochę w nerwach.
To prawda, że w szkole muzycznej kształci się człowieka jako muzyka bardzo szeroko. Można dobrze grać na instrumencie bez szkoły, ale to nie to samo. Czasami wymaga to nawet poświęcenia całego swojego życia. Ja wybrałem ten kierunek i nie żałuję ani chwili spędzonej w szkole, ponieważ wiem, że gdyby nie to byłbym znacznie mniej szczęśliwy i niespełniony. Jednak czasami odpowiadając młodym na pytania podobne do Twojego mówię, że jeśli chcesz zdecydować się na studia muzyczne musisz być tego pewny bo to powołanie, którego czasami nie pogodzisz z inną pracą. Dobrze jest skończyć PSM I i II stopnia ponieważ do momentu szkoły średniej możesz być zarówno muzykiem jak i mieć czas na inne zajęcia. Studia to już inna historia. Zabiera prawie cały Twój wolny czas i zostajesz wyłącznie muzykiem. Nielicznym starcza czasu na dodatkowe zajęcia a żyć z muzyki czasami trudno.
Oczywiście nie ma co porównywać szkoły Yamaha z PSM czy studiami muzycznymi. Szkoły prywatne to zabawa w porównaniu z zawodowym graniem.
Co innego jeśli znajdziesz dobrego nauczyciela - prawdziwego muzyka. Możesz dużo się od niego nauczyć jeśli nauczanie jest także jego powołaniem.

Odpowiadając na Twoje pytanie postaram się opisać poszczególne etapy w skrócie:
Oczywiście nuty to podstawa, nie wchodzi w gre żadna tabulatura. W miarę kolejnych etapów czytanie z nut jest wymagane coraz bardziej biegle aż do avista. Skale, hm.. na przedmiotach teoretycznych a w utworach w praktyce :)

Do skońćzenia PSM I stopnia:
1. Egzamin z instrumentu ( program )- ( 4 utwory: Sonata, Etiuda, Bach i dowolny + gamy i pasaże )
2. Egzamin z instrumentu dodatkowego - ( jeśli nie wybrałeś fortepianu zawsze dodatkowy jest fortepian )
3. Egzamin z kształcenia słuchu - ( Dyktando melodyczne jednogłosowe, interwały [ rozpoznawanie ], akordy bez przewrotów )
4. Egzamin z audycji muzycznych - ( wiadomości o kompozytorach, oraz rozpoznawanie utworów ze słuchu )
5. Chór lub orkiestra - zaliczenie lub koncert
PSM II stopnia
1. Egzamin z instrumentu głównego ( program jak w pierwszym tylko trudniejszy i więcej utworów )
2. Instrument dodatkowy
3. Kształcenie słuchu - ( interwały do decymy także rozlegle, dyktando melodyczne i harmoniczne jedno, dwu i trzygłosowe, pozycje akordów, dyktando wielogłosowe )
4. Harmonia - ( dochodzi jeden z najtrudniejszych przedmiotów teoretycznych czyli zasady harmoniczne budowania utworów - rozpoznawania i pisania )
5. Zasady muzyki - ( troche jak audycje tylko trudniejsze i wiecej zasad )
AKADEMIA
Przede wszystkim potrzebujesz skończonej PSM I i II stopnia ( chyba że idziesz na wokalny )
Tutaj masz przedmioty wszystkie jak w II stopniu tylko dużo trudniejsze. Jeśli jesteś na kierunkach typu kompozycja, dyrygentura dochodzą także przedmioty kierunkowe, inne przedmioty związane ze sztuką ogólnie, dodatkowo, tak jak na każdych studiach język ( ja miałem specjalistyczny muzyczny ), pedagogika i psychologia muzyczna i muzyki, filozofia jako dodatkowy fakultet, nawet marketing muzyczny, aż po WF. Obowiązkowo udział w chórach i orkiestrach a także zajęciach w filharmonii i teatrach. Do zaliczenia też są takie przedmioty jak improwizacja muzyczna, udział w zespołach chórach, emisja głosu, Anal ( analiza muzyczna ;P ) krytyka muzyczna, chorał gregoriański, bardzo trudna harmonia, aż po niezwiązany w końcu z muzyką WF tak jak wszędzie. Ze wszystkiego są egzaminy i kolokwia. Na koniec tak jak na każdych studiach pisze się prace MGR z wybranego tematu muzycznego i oczywiście DYPLOM czyli egzamin w formie koncertu. Nie wymieniem wszystkich przedmiotów.. teraz patrzę w mój indeks, ale już nie będę tego pisał wszystkiego.
Studia te zabierają naprawdę dużo czasu, jest mnóstwo ćwiczenia i pracy. Mimo to są bardzo wciągające, ciekawe, i przede wszystkim szeroko rozwijające muzycznie. Nigdzie nie zdobędziesz takiej wiedzy i umiejętności jak tam, ale dużym kosztem. Dla tych którzy naprawde mają do tego powołanie. Trzeba pamiętać że kończąc akademię gra się już aktywnie conajmniej 13 lat a zazwyczaj od pierwszej klasy podstawówki czyli około 17. Chociaż by się było słabym uczniem doświadczenie robi swoje. Na pewno zyskujesz technikę, wiadomośći i muzykalność którą w połączeniu z talentem który niewątpliwie trzeba mieć zamienia się potem na grane lub śpiewane przez siebie utwory :)
Mam nadzieję że dobrze opisałem te wszystkie etapy.
Pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę
soowoo

Postprzez icys99 » 2012-01-29, 02:40

soowoo napisał(a):

PSM II stopnia
1. Egzamin z instrumentu głównego ( program jak w pierwszym tylko trudniejszy i więcej utworów )
2. Instrument dodatkowy
3. Kształcenie słuchu - ( interwały do decymy także rozlegle, dyktando melodyczne i harmoniczne jedno, dwu i trzygłosowe, pozycje akordów, dyktando wielogłosowe )
4. Harmonia - ( dochodzi jeden z najtrudniejszych przedmiotów teoretycznych czyli zasady harmoniczne budowania utworów - rozpoznawania i pisania )
5. Zasady muzyki - ( troche jak audycje tylko trudniejsze i wiecej zasad )

no i oczywiście literatura muzyczna, historia muzyki i formy muzyczne ;)

soowoo napisał(a):AKADEMIA

Przede wszystkim potrzebujesz skończonej PSM I i II stopnia ( chyba że idziesz na wokalny )

Można się dostać bez skończonych szkół muzycznych, ale jest dużo trudniej.
soowoo napisał(a):aż po WF.

Tak, nawet WF-em muszą katować :P
icys99

Pochwały: 8

Postprzez soowoo » 2012-01-29, 10:29

Generalnie to nie spotkałem się z tym żeby kogoś przyjeli bez PSM poza tym przy składaniu papierów trzeba złożyć dyplom PSM. Może jak by ktoś zdał wszystkie egezaminy to by go przyjęli ale to prawie niemożliwe bo sam musiał by siedzieć z nauczycielem tyle samo czasu co w szkole.
WF>...wszyscy lubią na akademii WF :) w ogóle generalnie muzycy są zazwyczaj dobrymi a zwłaszcza zapalonymi sportowcami. Ja chodziłem na siłownie i grałem w pin-ponga ale tak jak większość uwielbiam siatkówkę i gram 3 razy w tygodniu ;p
soowoo

Postprzez PenTaTonik » 2012-01-29, 11:53

Dzięki wielkie!

Przynajmniej utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że dla mnie jest już za późno, mam 17 lat i nie zdążę chyba nadrobić takiego materiału powiedzmy w 2, 3 lata bo PSM I i II trwają nieco dłużej ;p

Jeśli chodzi o powołanie to oczywiście je mam, nie może być inaczej skoro spędzałem przy gitarze czasem 12 godzin. Lubię się uczyć o muzyce.
PenTaTonik

Postprzez Grzdam » 2012-01-29, 13:28

soowoo napisał(a):Przede wszystkim potrzebujesz skończonej PSM I i II stopnia ( chyba że idziesz na wokalny )

A co z wokalnym jest?

Co do straty postu - u mnie zazwyczaj wystarczy kliknąć "cofnij".
Grzdam
Moderator

Pochwały: 50

Postprzez soowoo » 2012-01-29, 18:21

PenTaTonik napisał(a):Dzięki wielkie!

Przynajmniej utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że dla mnie jest już za późno, mam 17 lat i nie zdążę chyba nadrobić takiego materiału powiedzmy w 2, 3 lata bo PSM I i II trwają nieco dłużej ;p

Jeśli naprawde masz do tego powołanie to nie jest za późno. Fakt, jest późno ale jeśli czytasz z nut i zagrasz na egzaminie do II stopnia program to teorie da się nadrobić szybko z dobrym nauczycielem. Możesz wtedy wybrać liceum muzyczne. W większych miastach nietrudno o takie. W Łodzi gdzie ja byłem w szkole są dwa. PSM I stopień trwa 6 lat dziecięcy lub 4-5 młodzieżowy. II stopień 4-5 lat. Może jeszcze dasz radę, jesteś w II liceum dopiero. :)
soowoo

Postprzez PenTaTonik » 2012-01-29, 18:23

Zagrać to zagram chyba wszystko co mi dadzą tak mi się wydaje, ale teoria to totalna klapa. Umówiłem się już z nauczycielem żeby nauczyć się nut (jeszcze nie czytam) i trochę teorii.
PenTaTonik

Reklama