Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez soowoo » 2012-01-29, 18:28

[/quote]

A co z wokalnym jest?

Co do straty postu - u mnie zazwyczaj wystarczy kliknąć "cofnij".[/quote]

u mnie właśnie cofnij nie zadziałało a pisałem to naprawde długo i nie wyszło za drugim razem już tak ładnie :(
Dokładnie ten wydział nazywa się wokalno-aktorski. To jest zupełnie osobny wydział na akademii. Nie wiem dlaczego, ale stwierdzili że wokaliści nie muszą być ogólnie muzycznie rozwinięci i nie potrzeba kończyć szkoły. Na egzaminie jest do zaśpiewania program wokalny i podstawowe sprawy muzyczne jak łatwe kształcenie słuchu czy jakiś tam instrument. Ale to nie jest najważniejsze i można się dostać prawie nic nie umiejąc jeśli dobrze śpiewasz. W czasie studiów wokalny wydział najczęściej zwraca się z prośbą o pomoc do innych studentów o odrabianie pracy domowej z przedmiotów których nigdy nie mieli typu harmonia..oczywiście im pomagamy, no bo przecież niebawem będą sławni - nie to co my :p
soowoo

Pochwały: 5

Tajniki solowej gry akordowejDowiedz się jak oni to robią, nowa szkoła A.Lesickiego
33,00 zł56 stron A4, + płyta CD
Komponowanie RockowePodręcznik do nauki komponowania rockowego
35,00 złCD + książka 48 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Grzdam » 2012-01-29, 19:05

soowoo napisał(a):no bo przecież niebawem będą sławni - nie to co my :p

:D

Dzięki za odpowiedź.

Tak właśnie słyszałem, że nie ma egzaminów ściśle teoretycznych.
Grzdam
Moderator

Pochwały: 50

Postprzez pgmuzyk » 2012-01-29, 20:40

soowoo napisał(a):Generalnie to nie spotkałem się z tym żeby kogoś przyjeli bez PSM poza tym przy składaniu papierów trzeba złożyć dyplom PSM.

Oj, nie trzeba! już od kilku ładnych lat nie ma takich wymagań, przynajmniej na AM w Katowicach.
Faktem jest jednak ze mało który student tej uczelni nie ma na koncie zadnego wykształcenia muzycznego - wiekszosc ukonczyla chociaz kilka klas II-go stopnia.
Prawdziwy gitarzysta nigdy nie jest w 100% zadowolony ze swojego brzmienia!
Obrazek
Music Man Silhouette Special Limited Edition 2005
pgmuzyk
Doradca

Pochwały: 68

Postprzez soowoo » 2012-01-29, 22:20

Nauka nut to nie jest prosta sprawa ale, da się to zrobić bo jak dadzą Ci trudny utwór którego będziesz musiał się nauczyć z nut to nauczyciel Ci nie będzie go pokazywał po kawałku albo przepisywał do tabulatury. Jednak warto bo nauka gry na gitarze bez nut to spore ograniczenie. Dużo utworów które są bardzo rozwijające są zapisane wyłącznie w nutach.
Powodzenia
soowoo

Postprzez kyrtek4 » 2012-01-29, 23:10

Jak już są panowie ze szkół muzycznych to mam takie małe pytanko: jak wygląda kształcenie słuchu? Nauczyciel gra nam jakiś interwał np. na fortepianie i mamy wiedzieć jaki? Jeśli dobrze myślę, to kształcenie słuchu polega po prostu na osłuchaniu (wiem, długich godzinach osłuchiwania) interwałów, czy są jakieś "magiczne" metody?
No i co sądzicie o tej stronie:
http://www.musictheory.net/exercises
Są tutaj ćwiczenia na rozpoznawanie interwałów i można je dowolnie dostosować, ja na początku sobie dałem tylko sekundę małą i wielką i słuchałem, słuchałem, słuchałem aż załapałem jaka jest różnica (program odgrywa interwały losowo więc ciężko mówić o oszukiwaniu). Potem dorzuciłem sobie tercję małą no i na etapie tych trzech interwałów (pomijam prymę) potrafię je rozróżnić w 95% przypadków. Czy podobnie to wygląda (na zasadzie stopniowego "dorzucania" kolejnych interwałów, ale zamiast programu jest nauczyciel) w szkole muzycznej?
Z góry dzięki za odpowiedź.
kyrtek4

Pochwały: 1

Postprzez soowoo » 2012-01-30, 01:22

Hm.. bardzo fajny programik :)
Mniej więcej na tym to polega. Wiadomo, że nauczyciel lepiej dostosowuje poziom trudności ale taki program może być przydatny. Nauczyciel gra na fortepianie interwał tyle, że nie koniecznie jeden po drugim tylko często jako dwudźwięk lub rozlegle. Stopniowo dokłada się interwały. Teraz sam się zastanawiam czy są na to jakieś metody i czy to rzeczywiście polega na osłuchaniu. Chyba trochę tak. Już trochę nie pamiętam jak ja to robiłem na początku, były jakieś metody typu dopasowanie konkretnego interwału do znanej melodii np. Kwarta - "płonie ognisko" kwitna - "kurki trzy" ale niedługo to trwało bo po jakimś czasie słyszę po prostu kwartę i kwintę. Pamiętam na przykład, że jak siedział koło mnie kolega skrzypek na kształceniu to on nigdy sobie nie śpiewał w myślach kwinty tylko jak była kwinta to bez zastanowienia odpowiadał. Dlaczego? proste! skrzypce stroi się na kwintę. No i tutaj też wielką rolę ma żywy instrument (chociaż to pianino wirtualne brzmi nieźle), dlatego, że nie raz spotkałem się z tendencją że np. zaśpiewać interwał umiesz, ale rozpoznać kiedy gra go instrument już nie. A przecież to ma być coś co się przydaje a nie teoria dla teorii. Tak samo z dyktandem melodycznym. Po jakimś czasie słysząc piosenkę zamiast melodii ja mam w głowie " d-cis-d-a-d-cis-d " Feel - "jest już ciemno" - taki żarcik nam zrobiła pani profesor na akademii na kształceniu jak usłyszała to w telewizji kiedyś :p
pozdrawiam
soowoo

Postprzez Lenoreth » 2012-01-30, 02:04

Sonata, Etiuda, Bach i dowolny + gamy i pasaże

mi też tego Bacha zawsze chcieli wcisnąć, ale że za nim nigdy nie przepadałem, to zawsze miałem prawo do dowolnego utworu z muzyki dawnej.

dlatego ogólnie Bach nie jest obowiązkowy, po prostu jeden utwór z muzyki dawnej. a cała reszta standardowo.
Lenoreth

Pochwały: 10

Postprzez soowoo » 2012-01-30, 02:15

kyrtek4 napisał(a):. Potem dorzuciłem sobie tercję małą no i na etapie tych trzech interwałów (pomijam prymę) potrafię je rozróżnić w 95% przypadków.

na marginesie, najtrudniej rozpoznać tryton, seksty i septymę wielką :p
soowoo

Postprzez kyrtek4 » 2012-01-30, 12:13

Dzięki za obszerną odpowiedź soowoo ;)
soowoo napisał(a):Po jakimś czasie słysząc piosenkę zamiast melodii ja mam w głowie " d-cis-d-a-d-cis-d " Feel - "jest już ciemno"

No dla mnie to jest kosmos, że ktoś słyszy sobie jakąś melodie i już w głowie rozkodowuje, że to fis-g-a-g-h :D
Ale to zapewne po dłuższym czasie przychodzi. Podobno fajne efekty daje granie dźwięków na (dobrze nastrojonym rzecz jasna) instrumencie i jednoczesne śpiewanie ich. Prawda to?
kyrtek4

Pochwały: 1

Postprzez soowoo » 2012-01-30, 13:26

Prawda, śpiewanie podczas nauki to podstawa. Od zawsze w szkole śpiewali mi nauczyciele, śpiewałem na chórze, także dyktanda na kształceniu potem śpiewaliśmy i na pedagogice i psychologii muzyki też uczyli, żeby śpiewać. Jest to związane z tym, że jak w głowie słyszysz dźwięki to organizm rozpoznaje lepiej drganie, a przecież każdy Hertz to jedno drgnięcie. Lepiej mieć je w sobie :)
Kosmos nie kosmos.. czasami słyszenie dźwięków w głowie to lata rozwijania słuchu i wyobraźni muzycznej która potem przydaje się w tworzeniu muzyki, ponieważ jak umiesz coś zaśpiewać sobie w głowie i wiesz jaki to dźwięk to możesz wyobrazić sobie ich kilka i zagrać melodie jaką sobie wyobrazisz, ale czasami to po prostu słuch absolutny :)
soowoo

Postprzez gra » 2012-01-30, 13:42

to ja się tak wtrącę odnośnie tego śpiewania dźwięków, czy można je śpiewać, ale nie do końca tak jaki jest dźwięk? bo ja np. słyszę w głowie jaki jest dźwięk ale nie potrafię go zaśpiewać dobrze, więc czy to coś da ?
gra

Postprzez icys99 » 2012-01-30, 13:50

gra napisał(a):bo ja np. słyszę w głowie jaki jest dźwięk ale nie potrafię go zaśpiewać dobrze, więc czy to coś da ?

Jeśli go słyszysz już w głowie, to nie powinieneś mieć problemu żeby go zaśpiewać.

soowoo napisał(a):na marginesie, najtrudniej rozpoznać tryton, seksty i septymę wielką :p

A dla mnie najłatwieszy jest tryton do rozpoznania. Jest to najbardziej charakterystyczny interwał ;)
icys99

Pochwały: 8

Postprzez soowoo » 2012-01-30, 14:02

Jeśli słyszysz w głowie dźwięk ale nie potrafisz go zaśpiewać czyli co najważniejsze SŁYSZYSZ ŻE ŚPIEWSZ ŹLE bądź nieczysto to może to być kwestia kształcenia Twojego głosu. Ucząc śpiewać często spotykam się z takim problem jak Twój ale to nie jest proste, żeby go rozwiązać, ja stosuje wtedy naukę w grupie i słuchanie współbrzmień.
Tryton..zgeneralizowałem patrząc ogólnie na uczniów. Dla mnie tryton też jest bardzo łatwy :p
soowoo

Postprzez Grzdam » 2012-01-30, 16:14

Tryton jest dość charakterystyczny w sumie. :P
Ale nie zarzekam się, że dałbym rade takiemu znajdowaniu interwałów.
Grzdam
Moderator

Pochwały: 50

Reklama