Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez Morgenstern » 2007-09-06, 21:24

Ale bez przesady. Podręczniki na studiach to inna sprawa. Nie każdego na nie stać. Jakby tak do tego podchodzić to i biblioteki okradają autorów książek, bo je wyporzyczają, przez co mniej osób kupi je w księgarniach.
Morgenstern

Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video
Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja harmoniczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 54 strony A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez nev555 » 2007-09-06, 21:51

Mogę się mylić bo szczerze mówiąc rzadko odwiedzam biblioteki, ale książka od razu po premierze nie trafia od razu do biblioteki, podobnie jak film nie trafia do wypożyczalni tylko do kin (no może nie wszystkie). Książki które wypożyczasz są raczej już od dłuższego czasu na jakiś prawach ogólnodostępnych, a to że czytasz jakieś książki w czytelni jest swego rodzaju także promocją tej książki, nie przeczytasz jej raczej całej co może Cię zachęcić do zakupu.

Ja uważam że piractwo jest potrzebne także dla producentów oprogramowania, nawet Gates będąc ostatnio w Chinach powiedział że lepiej żeby kopiowali jego Windę niż coś innego. Z książkami to jest trochę inaczej, choć cześć ludzi którzy teraz kserują może kiedyś kupią tą książkę.

P.S. Czytałem że w Chinach studenci będą mogli kupić Windę i Office za chyba 5-6 dolarów, to jest dobra cena ;)
Obrazek
Epiphone Sheraton II
nev555

Postprzez wilq » 2007-09-06, 22:40

Biblioteki tez okradaja autorow z ich wlasnosci? bo kupuja jeden lub kilka egzemplarzy,a wypozyczaja tysiacom ludzi. :) Wracajac do zagranicznych ksiazek/opracowan dotyczacych teorii muzyki. To nie jest okradanie. Jezeli dana ksiazka nie zostala wydana na terenie Polski, to sciagajac ja z internetu i tak autor dostaje 100% z planowanej sprzedazy, jezeli ksiazki mialo nie byc na polskim rynku to nie jest zadna strata, ani tzw "koszt alternatywny". Ksiazki na uczelniach czesto sa wydawane przez wydawnictwa uniwersyteckie w niskim nakladzie, ktory szybko sie wyczerpuje do zera i nie ma innego wyjscia jak ksero/biblioteka. No, ale nie jest to temat o prawach autorskich, wiec koncze offtopa =) Pozdrawiam Wioslarzy.
wilq

Postprzez Art » 2007-09-08, 23:17

Wilku - to takie szukanie usprawiedliwienia na siłę.
Jeśli rynek polski nie jest planowany, to w dobie powszechnego dostępu do Internetu jest możliwość sprowadzenia wydawnictw. W takim wypadku jest to okradanie. Zresztą dla kradzieży to, czy autor zakładał zysk czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia, bo stajesz się posiadaczem rzeczy, do której nie jesteś uprawniony i jednocześnie osiągasz korzyść majątkową, bo nie płacisz za rzecz.
Nawet jeśli cena sprowadzenia jest wysoka, to można znaleźć ludzi, z którymi podzieli się koszty. Ja tak zrobiłem np. z tabbookiem i płytami Tommy'ego Emmanuela - w Polsce w zasadzie niedostępne (teraz już są, wtedy nie było) - poza aukcjami allegro co jakiś czas.

Nie jestem jednak skłonny za każdym razem potępiać ludzi, są różne przypadki. Mimo że dla prawa nie ma różnicy, to szkodliwość społeczna czynu, która też składa się na odpowiedzialność może być w niektórych sytuacjach znikoma, gdybym był sędzią to inaczej potraktowałbym studenta i podręcznik, który był wydany w niskim nakładzie (najlepsze przykłady są w Instytucie Anglistyki UW, gdzie podręczników inaczej niż w formie xero nie ma - nawet w bibliotece, mimo że są "wydziałowe"). Co innego rzadki i niedostępny realbook, którego nie da się nigdzie zamówić, wypróbowanie przed kupnem - zwłaszcza gdy nie ma możliwości obejrzenia produktu przed zamówieniem przez net, a co innego kradzież czegoś, co jest dostępne.

Jeśli chcecie (przynajmniej dwie osoby), to mogę wydzielić posty o piractwie do nowego tematu w Hyde Parku i tam będziemy kontynuować dyskusję.
Yamaha LL-6 + AER AK15          Martin 00-15
Obrazek            Obrazek
Art
Moderator

Pochwały: 11

Postprzez wilq » 2007-10-01, 19:54

dorzucam moj skromny plac zabaw z teoria :) www.chomikuj.pl/highwolf/muzyka
wilq

Postprzez miszczus » 2008-07-05, 21:00

http://www.guitar-tube.com/
nie wiem czy można to podciągnąć pod ten temat i czy już ktoś tego wcześniej gdzieś nie dawał jeśli tak to sorki (:
ale link z gitarami jest co by nie było (:
miszczus

Postprzez PPM » 2008-08-11, 16:32

http://www.nylonguitarist.com/

dla grających na gitarach klasycznych. lekcje m.in Flamenco, wybó strun, kształt i pielęgnacja paznokci (:D), tabulatury wielu piosenek na klasyka z możliwością ściagnięcia video i inne
Nauka jest wieczna a piwo wietrzeje.
PPM

Postprzez lukasz_wjk » 2009-04-02, 12:26

lukasz_wjk

Postprzez marcinbal » 2011-01-24, 10:47

http://www.szkolymuzyczne.pl - nuty, publikacje na temat teorii muzyki
- programy z teorią muzyki i kształceniem słuchu
marcinbal

Postprzez hades » 2011-06-17, 20:44

http://www.guitarlessons365.com/lessons ... s-archive/

Niestety po angielsku, ale może się przyda. Moim zdaniem ciekawe:)
A poza tym na stronie nie tylko teoria.
hades

Pochwały: 10

Postprzez sieno » 2011-06-17, 21:00

http://www.all-guitar-chords.com/
ta stronka też się przydaje mocno - spis wszystkich skal akordów itp itd
Music sweet music... ;)
sieno

Pochwały: 4

Postprzez kedzior85 » 2012-01-24, 19:19

Dorzucam swoje "dziecko" http://teoriamuzyki.wordpress.com/ Dopiero raczkuje, ale już niedługo będzie chodzić :). Jeśli macie jakieś sugestie co do stronki to będę wdzięczny.
kedzior85

Reklama