Dyskusje, porady, ćwiczenia dla gitarzystów basowych
ObrazekObrazekObrazek

Postprzez wooten » 2011-10-24, 17:36

Witam

Otóż mam sprawę, chcę grać zawodowo na basie, mieć z tego jakieś pieniądze, bo skoro sprawia mi to przyjemność to czemu jeszcze nie dorobić sobie.
Chcę założyć zespół, ale choć wiem co chce osiągnąć i w jaki sposób, to mając teraz sporo czasu wolnego chce się podkształcić, zawsze grałem jakieś znane linie basowe, oczywiście z tabulatury :o tak wiem... i grać tu zawodowo z tabulatury wiem...

Ale nie umiem ogarnąć tych wszystkich skal, interwałów, prym itp... nawet bym się za to nie brał, bo to dla mnie czarna magia... ale nie chce mi ktoś kiedyś wygarnął iż jestem dupa a nie basista... poza tym sam chce podwyższyć swój skill.
Tak więc od razu zaznaczę, czytałem i tu tematy i gdzieś indziej, ale jestem laik wręcz, bo jak mówię źle zacząłem, nawet nie znam akordów i nie ogarniam tego jak się je tworzy itp, nie wiem po co oktawy itp...
dlatego proszę niech mi ktoś wytłumaczy co i jak i po co, będę bardzo wdzięczny, a komu się uda, ten będzie wiedział iż nadaje się na "Miszcza i nauczyciela" jeśli wytłumaczy to także takiemu palantowi jak ja, bo ja pisałem, nie chcę grać kiedyś dla kogoś i zobaczyć kpiące spojrzenia innego basisty czy muzyków, na temat tego jak gram, tak więc bardzo proszę o pomoc ;(
wooten

Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
Łatwy jazz na gitaręNaucz się grać jazz na gitarze
33,00 złCD + książka 34 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Geohound » 2011-10-24, 17:50

wooten napisał(a):Ale nie umiem ogarnąć tych wszystkich skal, interwałów, prym itp... nawet bym się za to nie brał, bo to dla mnie czarna magia...

No przy takim podejsciu to nie ma sensu nawet pomagac bo sam sobie nie pomagasz. Poza tym skoro nie wiesz co to sa oktawy i interwały to nie mozesz o tym przeczytac? A akordy na basie to Ci beda na poczatku potrzebne jak na tyłku włos.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220

Postprzez wooten » 2011-10-24, 17:56

Znaczy, chodzi o to, że z tego co czytałem to akordy w sensie dźwięki by móc coś improwizować, a co do interwał, wiem tylko tyle, pryma, kwinta, oktawa i inne to oddalone od siebie dźwięki czy coś takiego... ale głównie i tak nie wiem o co w tym chodzi :/ oddalone od czego? po prostu tego nie wiem.

A chce umieć coś zaimprowizować i wiedzieć jak tworzyć własne linie basowe.

ps: dzięki, kolega mi dobrze radził by tu napisać i nie wchodzić na basoofka.pl, tam same damy które wszystkich traktują jak idiotów... po co w ogóle takie forum gdzie nawet nie starają się pomóc tylko trzeba ich błagać, a potem łaskawie przepraszać, tak więc dzięki za odp, jestem ci wdzięczny, że może będziesz mi w stanie pomóc ;)
wooten

Postprzez Geohound » 2011-10-24, 18:01

No co to tekstu o tamtym forum to sie zgodze. Tylko co Ci poradzic skoro WIESZ ze nie wiesz i WIESZ czego nie wiesz...

Czym sie na dobra sprawe rozni bas od gitary 6strunowej? 2, 1 strunami (a czasem ma tyle samo). Kup sobie ksiazke o teorii do elektryka/akustyka jesli nie uda Ci sie znalezc do basu i sie ucz, przenoszac informacje na 4 struny.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Postprzez wooten » 2011-10-24, 18:06

Wiesz, ja już czytałem kilka razy o teorii, wiesz chodzi mi dokładnie... o to na jakiej zasadzie to działa, np:

Skale: dźwięki, które do siebie pasują i można na nich improwizować.

Do czego służą interwały? podobno dzięki np prymom, kwintą, można robić fajne sztuczki przy grze i choć wiem, ze polega się to do tego o ile są od siebie oddalone dźwięki, to po prostu nie wiem jak tego użyć praktycznie,
wooten

Postprzez Geohound » 2011-10-24, 18:11

No ale tlumacze ze w przypadku improwizacji, dzwieków itp to bas nie rozni sie niczym od fortepianu czy akustyka. Poza tym mamy dział teorii i tam tez pare mądrych tematów sie znajdzie. A jesli nie potrafisz pojąc teorii to sobie daj z nia spokoj - graj uchem i sercem.

Jak i to nie wypali - moze inny instrument?
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez wooten » 2011-10-24, 18:28

Nie sorry, nie chcę się denerwować, więc może 2 pytanie ci zadam, może mi odpowiesz.
Co do innego instrumentu, to bass to moja dziewczyna ;)
grałem na początku na gitarze elektrycznej, oczywiście jak każdy młodzian z zamiarem popisywania się, prawda się okazała inna, że szybkich arppegio grał nie będę i hammet ze mnie też nie będzie.
Tak więc zacząłem grać na basie i o dziwo, szarpanie nawet E przez kilka minut dawało mi ogromną frajdę, spodobało mi się to brzmienie i fakt że nie muszę przywiązywać takiej wagi do tego by grać szybciej niż azjaci stopami na youtube czy do tego by każdy dźwięk był zagrany identyczne gdy gram cover.

Tak więc te dwa pytania:
Jak mniej więcej tworzyć własne linie basowe?
i drugie pytanie:
i tylko to mnie gryzie, do czego służą interwały? wiem, wiem, już cię denerwuje, ale chodzi tylko mi o to, jak ich używać i do czego, jak nie umiesz odpowiedzieć to ok, już nie będę napierał z tym ;)
wooten

Postprzez Geohound » 2011-10-24, 18:43

1. Tak jak chcesz. Jesli to ma byc Twoja linia to wymyslasz ją sam.
2. Interwał to odleglosc 2 dzwieków. Jak myslisz, do czego to sluzy? Do wszystkiego i do niczego. Jak slyszysz interwaly to zagrasz cos ze sluchu albo bedziesz mogl sie dograc do innego instrumentu.
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez wooten » 2011-10-24, 18:48

A ty ich używasz? jak np. ty grasz, improwizujesz, tworzysz? na podstawie czegoś z teorii, czy inaczej?
wooten

Postprzez Geohound » 2011-10-24, 18:50

Staram sie grac tak, zeby mi to pasowalo, brzmialo i wspolgralo np z gitara. Jak ktos gra w E to gram w E, jak gitara idzie w D to gram w D...

Nie wiem jak Ci inaczej pomoc. Zrozumcie ze nie da sie przekazac przez tekst na forum tego JAK GRAC... a przynajmniej ja nie umiem :D

Wez jakies lekcje u kogos.
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez wooten » 2011-10-24, 18:53

O właśnie o to mi chodzi, co masz na myśli mówiąc, gram w D, i grasz w D, znaczy że ogrywasz dźwięki z jakiejś skali?

wiem, wiem irytuje tymi pytaniami ;)
wooten

Postprzez Geohound » 2011-10-24, 18:58

Ja z teorii wiem tyle co Ty. Po prostu metodą prob i błedów oraz UCHEM udało mi sie zauwazyc ze jesli utwor jest grany w stroju D to zeby grac w harmonii z gitarami równiez musze uzywac dzwieków od D (przy 5 strunach nie musze sie przestrajac) bo inaczej bede sie rozmijał o INTERWALY co dla mnie jest slyszalne.

Obawiam sie ze tutaj konczy sie moja pomoc bo jak mowie - wiem tyle co Ty, ale staram sie uzywac uszu.
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez wooten » 2011-10-24, 19:22

No ok, ale dzięki za tyle co mi powiedziałeś, zawsze się przyda.

A że tak się spytam, ty umiesz improwizować?

i tak wiesz, jak mógłbyś oczywiście kiedyś tam, dać mi próbkę jak ty slapujesz? ;)
jak tam kiedyś byś miał czas, oczywiście.
wooten

Postprzez Viceroy » 2011-10-24, 19:40

Ja wiele tu nie pomogę, za to mam takie pytanie do wszystkich młodszych: Czego się teraz uczy na lekcjach muzyki w szkole?

Bo rzeczy, o które kolega pyta poznawało się kiedyś na muzyce w klasie piątej.
To są absolutne podstawy teorii.
Drugie pytanie, chcesz być zawodowym muzykiem w jakim sensie?
Grać w knajpie na dancingach?
W teatrze muzycznym w kanale dla orkiestry?
W filharmonii?

Może jednak na coś się przydam:

http://tinyurl.com/44h6ytz

i w ten sposób znalazłem następującą stronę:

http://gitara.org/category/teoria-muzyki/

Gdzie znalazłem podstronę z tym:

Nazwa............Oznaczenie ...... Ilość półtonów

Pryma czysta..........(1).................. 0
Sekunda mała........(2b)..................1
Sekunda wielka.......(2)...................2
Tercja mała..........(3b)..................3
Tercja wielka.........(3)...................4
Kwarta czysta.........(4)...................5
Tryton ..............(5b / 4#)..............6
Kwinta czysta.........(5)...................7
Seksta mała..........(6b)..................8
Seksta wielka.........(6)...................9
Septyma mała........(7b).................10
Septyma wielka.......(7)..................11
Oktawa czysta........(8)..................12
Viceroy

Pochwały: 28

Postprzez wooten » 2011-10-24, 19:55

Wiesz ogólnie chodzi mi o to, do czego służą interwały? jak je wykorzystać w praktyce, bo nie wiem w jaki sposób się za to zabrać.

EDIT:

mam takie pytanie, jaki wzmacniacz kupić, abym mógł grać koncerty i by nie był droższy niż jest wart ;)

i odpowiadając na twoje pytanie, nie chce np. wydawać płyty, może kiedyś, ale chciałbym trochę pograć dla ludzi w jakichś knajpach, imprezach, by pokazać że umiem i nie jestem taki beznadziejny, mam masę pomysłów pod kopułą co do tworzenia muzyki, ale muszę podstawy znać, bo umiem wydaje mi się grać chociaż tak przeciętnie, ale muszę podwyższyć skill, bo nie chce by w towarzystwie gitarzystów, basistów, okazało się że umiem za mało.
wooten

Reklama