Dyskusje, porady, ćwiczenia dla gitarzystów basowych
ObrazekObrazekObrazek

Postprzez Viceroy » 2011-10-24, 20:25

Muzyka to są dźwięki i teoria nie ma tu wiele do gadania.
Teorie znać warto, bo jest pomocna, jak koło kwintowe, które w graficzny sposób pokazuje ci, jakie są sekwencje akordów (czy dźwięków). skala 12 dźwiękowa, ta której używamy w tzw. świecie zachodnim, jest tak prosta i przewidywalna, że jak to pojmiesz, to będziesz sam się z siebie śmiał, że kiedyś sprawiało ci to trudność.

Ale muzyka, to dźwięki i rytm.
Pierwsze rzeczy, których uczą w szkole muzycznej, takie małe dzieciaczki, które nie umieją jeszcze czytać, to rytmika i umuzykalnienie. Rozpoznawanie dźwięków ich odległości pomiędzy sobą (pani gra dwa dźwięki a ty musisz powiedzieć jaki to interwał - czyli ile półtonów się pomiędzy nimi zmieści). Wystukiwanie na bębenku wartości nutek, dla ciebie jako basisty time czyli tempo jest absolutną podstawą, ty jesteś wzorem dla reszty zespołu, jego metronomem.

To są istotne rzeczy.
Teorią tylko uzupełniasz, to co już w praktyce umiesz grać, słyszysz i potrafisz odtworzyć.

Wielu ludziom wydaje się, że bycia muzykiem czy instrumentalistą można się nauczyć.
Np. wkuwając teorię.
A to jest dalekie od rzeczywistości.
Muzykiem trzeba się urodzić, trzeba mieć do tego predyspozycje, tzw, iskrę bożą.
I dopiero ten talent można dalej rozwijać. To długi proces.
widziałeś kiedyś Good Will Hunting?
Przełóż to na muzykę.

Nauczyć się można bycia grajkiem.

Miałem kiedyś sąsiada, który grał na skrzypcach.Starszy gość, taki urodzinowy grajek.
Babcia zawsze stawiała mi go za przykład. Rzecz w tym, że jak po dwóch latach grania na tym instrumencie, nie byłem w stanie pojąć dlaczego siedemdziesięcioparoletni gość tak beznadziejnie gra. To co dla niego było szczytem możliwości, dla mnie było trywialnie proste.
Tego nie można się nauczyć.

Ale pocieszę cię, że będąc beznadziejnym muzykiem można zrobić karierę i zarobić na tym nawet duże pieniądze.
Viceroy

Pochwały: 28

Łatwy kolędy gitaręDruga część śpiewnika z kolędami na gitarę
25,00 złksiążka 48 str. A4
Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez wooten » 2011-10-24, 20:31

Wiesz, mistrzem nie chce być, chce umieć np zaimprowizować, a nie wiem jaka skala by była najlepsza do opanowania?

czy jest to raczej zbędne i inaczej to grać, każdy np na youtube, gra jakąś melodie, albo nie wiem wooten, czy flea, oni grywają jakieś skale, czy to po prostu nie wiem wyuczone czy jeszcze coś innego?
wooten

Postprzez Viceroy » 2011-10-24, 20:34

Wyuczone.
Naucz się grać pentatoniki, a potem przyjdzie reszta.
Ale przede wszystkim Learn by doing.
Graj, graj i jeszcze raz graj.
Słuchaj muzyki, śpiewaj do niej.
A potem graj...
Viceroy

Postprzez wooten » 2011-10-24, 21:00

Dobrze, to jeszcze mam dwa pytania i dzięki za pomoc ;)

1. Jakie combo kupić na występy? chcę aby to był jednorazowy wydatek i nie kupować znowu bo się np okażę że nie przebija się przez resztę, ale combo, a nie głowa i klumna, jakby co.
2. Ktoś mi kiedyś powiedział że slapu nie da się grać z tabów i w związku z tym, uczyłem się pewnego slapu, ale tam był taki początek dajmy na to: 0 xx 0 x 0 itd. I mnie np nie było wygodnie tak grać, tzn, za chol*** nie pasowało mi to do mojego feelingu, więc grałem to 0 xxx 0 xx 0 i czy jest to błąd? bo tak mam często np riff z hysteria, muse, tam też kilka dźwięków jakby mi po prostu nie pasuje, czy to jest więc błąd iż nie gram tego np.
wooten

Postprzez Viceroy » 2011-10-24, 21:32

ad. 1
To ja mam do ciebie pytanie:
Jaki samochód mam sobie kupić na lato?
Tylko kabriolet, a nie ciągnik z przyczepą.
Acha, no i jakiego koloru.

ad. 2
Zero iks iks iks zero iks iks zero?

Może w to nie uwierzysz, ale ja nie czytam tabów. Ja nawet nie wiem, czy to są taby, te zera i iksy.
Nie pomogę ci.
Viceroy

Postprzez wooten » 2011-10-24, 21:48

1. Nie rozumiem o co ci chodzi, nie grasz na basie? bo ja po prostu nie wiem jakie dobre combo kupić do gry.
2. X znaczy stłumiona, a 0 to pusta struna.
wooten

Postprzez agent012 » 2011-10-24, 22:21

Jak chcesz się uczyć skal to poczytaj sobie co to są skale modalne. Na początku naucz się najlepiej pentatoniki mollowej, a potem na jej bazie dodając i odejmując dźwięki łatwo załapiesz inne skale.
Uzależniony od wydobywania dźwięków.
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. "
~Albert Einstein
agent012

Pochwały: 42

Postprzez Viceroy » 2011-10-24, 22:42

Gram na basie, ale zostałem basistą trochę z przypadku.

Zrób sobie wycieczkę całodniową do sklepu i graj aż cię któryś wzmacniacz zaskoczy.
Na próby wystarczy ci 50-100W z 15" głośnikiem odkręcone na 1/3 mocy.
Gitarom powinno wystarczyć max 30W (przy lampie to i tak za dużo).
Na próbach powinno się grać jak najciszej się da bez utraty brzmienia.

Ja grałem głównie na stackach Marshalla i Trace'a, ale nie woziłem ich ze sobą na sztuki. Wpisz w wasz Stage Rider zestaw wzmacniaczy, które cię zadowolą i organizator musi ci jakiś zapewnić, pod rygorem "odstąpienia od umowy."
Viceroy

Reklama