Witam
Jako że to mój pierwszy post tutaj chciałem się przedstawić: Mariusz mi na imię, dziękuję.
Teraz konkrety:
tutaj struny-savarez-540r-t30665.html przeczytałem o czymś takim jak struny hybrydowe rotosound które mają zbliżyć brzmienie klasyka do akustyka jednocześnie go nie niszcząc (link do sklepu z nimi http://czakmusic.pl/sklep/product_info. ... dcc9c2029b). Moja gitara to Espania C-102, model tani, budżetowy, ale nie jest to chińszczyzna i na tle Tensonów które miałem okazję trzymać w rękach to jednak inna bajka (tak mi się przynajmniej wydaje bo dostałem ją od siostry, gitarka ma ponad 10 lat a nie mogę w internecie znaleźć żadnych informacji na jej temat). Chciałbym prosić o jakieś opinie na temat tych strun od osób które miały okazji na nich grać, prosiłbym o nie komentowanie że to nie jest styl klasyka bo tego się właśnie spodziewam (zawsze marzyłem o akustyku ale brak funduszy sprawia że gram na czym gram) poza tym i tak nie opanowałem na tyle fingerstyle'a żeby sobie swobodnie pograć więc gram akordami jako ogniskowy podkład.
Poza tym mam kilka pytań ogólnych co od których nie chciałbym zakładać osobnego tematu:
-Czy struny ze średnim naciągiem podwyższą mi nieco akcję strun na XII progu względem miękkich la bella 900B? Chodzi o to że lekko brzęczą mi struny od 9 do 12 progu więc było by to pożądane.
-Czy takie struny nie zetrą mi zbyt szybko progów i lakieru na gryfie? W sumie lakier pal licho bo i tak przetarty, ale wolałbym nie dokładać do lutnika i nabijania nowych progów.
-Czy ich brzmienie faktycznie zbliża gitarę do akustyka? Byłoby to pożądane bo gram często z kolegami na 3 gitary (oni mają akustyki) i sumaryczny efekt nie wychodzi zbyt ciekawie, jednak klasyk brzmi troche zbyt miękko żeby grać z akustykami.
No i pytanie zupełnie offtopowe, czyli czy jest możliwość dorobienia mocowania pod pasek do gitary czy takie rzeczy robią przed poskładaniem gitary w manufakturze? Jeśli tak to czy znacie orientacyjną cenę takiej usługi?