przez Rasti » 2012-02-18, 09:19
jak na moje to EB, GHS, D'addario, Dean Markley, La Bella. Kupujesz po grubym komplecie i szukasz najpierw grzmienia. Najlepsze brzmieniowo są struny posiadające/powlekane niklem ponieważ charakteryzuje on się charakterystycznym dźwięcznym środkiem i górą, więc później zostaje siła wiosła. Jak wiemy poszukiwania najlepiej zacząć od grubych kompletów. ja proponuję Ci od 11-52 EB. Les Paul ma o ile dobrze pamiętam dłuższą menzurę więc i tak powinno być miękko (ogólnie LP są zazwyczaj miękkie za względu na właśnie menzurę ale nie pamiętam czy to dlatego że jest krótka czy długa).
Moim zdaniem zamiast pytać, sam poszukaj brzmienia i kompletu. Jeżeli po założeniu 11 Twoja gitara brzmi niesamowicie i bosko a jest za twarda i za wszelką cenę chcesz taki sound, to testnij miększy komplet, jeżeli nie bęzie taki miły dla ucha nastrój się pół tonu niżej (np. Slash i reszta kapeli to stosowała).
a jak ja bym miał wybrać to brałbym GHS. min. dziesiątki. GHS jest trochę sztywniejszy niż reszta kompletów jednak jego brzmienie po prostu mnie zabija, jest idealne.
Jeżeli głupota przedłużała by życie, człowiek byłby nieśmiertelny...