Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez hank » 2012-01-23, 20:25

Znalazłem taki oto opis strojenia gitary:

1)
,,Przystępując do strojenia, należy pamiętać o tym, że dźwięki o barwie ciemnej sprawiają wrażenie niższych niż w rzeczywistości, a dźwięki o barwie jasnej - wyższych. Dlatego lepiej stroić gitarę z ustawioną taką barwą, z jaką później będzie wykorzystywana. "

Czy oznacza to, że mam nie stroić dokładnie gitary, jeśli barwa jest ciemniejsza? Czyli tak jakby trzy ostatnie struny basowe powinno się stroić trochę wyżej, bo mają barwę ciemniejszą od wiolinów?

2)
,,Przy używaniu pierwszych pozycji nie trzeba uwzględniać minimalnych niedokładności, natomiast przy grze w pozycjach wysokich, korekcja stroju musi być większa. '' (odchylenia od stroju)

Dlaczego? Z czego to wynika?
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...

http://paypalwarning.com/
http://www.screw-paypal.com
hank

Rzemiosło i sztuka Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
Tajniki solowej gry akordowejDowiedz się jak oni to robią, nowa szkoła A.Lesickiego
33,00 zł56 stron A4, + płyta CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Kubijak » 2012-01-23, 20:38

Barwa pozwala rozróżniać dwa dźwięki o tej samej wysokości i głośności, odbierane w jednakowych warunkach akustycznych.
Definicja ta nie określa jednoznacznie związku pomiędzy barwą a głośnością i wysokością dźwięku. Istnieją dwa odmienne poglądy na temat tych związków. Barwa jest zatem traktowana:
1) jako wielkość nadrzędna, zmieniająca się wraz ze zmianami wysokości i głośności dźwięku,
2) jako wielkość podrzędna; wysokość i głośność są dominującymi cechami wrażeniowymi, natomiast barwa jest związana ze wszystkimi pozostałymi cechami obrazu słuchowego.
Ja mam Ibaneza Sa Series.Zmodyfikowany , zmienione przetworniki na B.C.Rich podwójne :)
Ozdobiona wokół lśniącym paskiem.Co tu więcej , gitara spisuje się bardzo dobrze , o ile mi wiadomo gitarę odkupiłem od Artura Nowaka z zespołu TSA :) niedługo będą zdjęcia

Obrazek
Kubijak