Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez wilq » 2009-07-25, 11:36

Najwazniejsze nie jest samo granie skali, ale jej wykorzystywanie. Dlatego nagraj sobie jakas progresje akordowa i sprobuj grac skladnikami akordow w danej pozycji skali.
Blue Tree, Dunlop Stubby 1-3mm, Roland CUBE 20x
ObrazekObrazekObrazek
wilq
Doradca

Pochwały: 39

Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
Łatwy kolędy gitarę21 kolęd na gitarę w 3 tonacjach z tabulaturą. Zagraj to na Wigilii!
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez bulwa lp » 2009-07-28, 18:00

ja dziękuje za te sklae na początku, dopiero niedawno znalazłem forum. bardzo sie przydaja. to w połączeniu z moim zapałem i nauczycielem daje fenomenalne efekty. jestem teraz na etapie różnych ,,dziwnych" zagrywek i zabaw skalami. pojawie się tylko moje pytanie jaka skala najbardziej pasuje do brit popu? ja zawsze grałem blusowa:D, ja praktycznie zawsze używam blusowej. próbowałem z innymi ale ja nie mam słuchu. i sam nie wiem co pasuje.
Jeszcze raz dzięki za te skale.
bulwa lp

Pochwały: 1

Postprzez SzymonM » 2009-08-04, 19:00

mrugaczek Jak to umiesz to teraz naucz sie jak najlepiej posługiwac tym, improwizowac, uzywac wszystkich modalnych zaleznie od akordów, itp ogólnie sprawne użycie i praktyka tego, o tym sie zapomina ucząc skale, sam mam z tym problemy ostatnio zauważyłem zanam sporo teorii ale gorzej z wykorzystywaniem tego podczas grania/improwizowania. A jesli masz to opanowane to niewiem czego Ci trza w teorii, a jeśli chodzi o same skale to prócz modalnej, bluesowej i pentatonik w "życiu codziennym" sprzydaje sie jeszcze harmoniczna molowa jak i jej modalne choc nie aż tak jak podstawowa modalna od durowej (;
Schecter Omen 6 FR, Klasyk Valencja, T.Burton Greengo WC/N
http://www.lastfm.pl/user/TheBlackFlower_
SzymonM

Postprzez mrugaczek » 2009-08-04, 22:47

Dziś mi wychowawca z innego ośrodka próbował wyjaśnić myślenie harmoniczne czy coś w tym stylu i polecił mi abym się nauczył grać pasażami. Może mi ktoś wyjaśnić granie pasażami ?
ObrazekObrazek
Squier Fender Stratocaster'95 Korea MPM Germany
mrugaczek

Pochwały: 45

Postprzez CryWolf » 2009-08-05, 11:00

Tak z ciekawości bo z "głębszej" teorii jestem ciemny :-?
Przypuśćmy, że wiem co to są skale modalne, i teraz kwestia jak należy się ich uczyć?
Czy opanować np. miksolidyjską na całym gryfie i tylko przesuwać ją w zależności od tego jaka jest w danym momencie tonacja czy może jest jakiś inny sposób? Pozdrawiam.
CryWolf

Postprzez mrugaczek » 2009-08-05, 11:03

Nie rozumiem twojego pytania...
ObrazekObrazek
mrugaczek

Postprzez CryWolf » 2009-08-05, 12:09

dobra, jak używać tych skal? jak się ich nauczyć? bo to jak są zbudowane itp. to wiem... Trzeba się po prostu nauczyć gotowych schematów jak np. z pentatoniką? bo raczej podczas improwizacji nie zastanawiasz się w danym momencie które dźwięki będą ok a które nie.
CryWolf

Postprzez mrugaczek » 2009-08-05, 15:32

Masz pewne schematy w ręce i np. wiesz, że amol możesz ograć hzmniejszonym i będzie fajnie brzmiało, ale musisz pamiętać że w skali są ważniejsze i mniej ważne dźwięki...
ObrazekObrazek
mrugaczek

Postprzez Roni19922 » 2009-08-11, 22:03

http://guitarnet.pl/artykul/podstawowa_ ... oniczna/17

"Jak każdy pamięta ze szkoły podstawowej, skala durowa zawiera 7 dźwięków podstawowych:
dla gamy C-dur: C D E F G A H"

dla gamy C-dur ... oco chodzi z tymi CDEFGAH a jakich miejscach one sa na gryfie ! nie moge tego skumac kurde :(
www.pajacyk.pl
Roni19922

Pochwały: 6

Postprzez Freaky_Styley » 2009-08-20, 00:28

Roni19922

Nie żebym znał się na teorii, ale chyba nie chcesz powiedzieć, że nie znasz rozmieszczenia dźwięków na gryfie? Poszukaj gdzieś w internecie. Wtedy będziesz wiedział, "w jakich miejscach one są na gryfie"
Freaky_Styley

Postprzez Bigoz » 2009-08-26, 23:46

Witam!!
A ja się chciałem zapytać, czy ktoś zna jasny klarowny, nawet powiedziałbym łopatologiczny sposób na połapanie skal, 5 superpozycji, pentatonik itd.
Jest w piz.......u szkółek i każda z nich mówi coś innego. W tym miejscu chciałbym sie zatrzymać i cofnąć sie w czasy Johna Lee Hooker, Walkera, Hendrixa czy też Buddy Guya. Ci kolesie wymiatają do dziś, albo przynajmniej słychać ich na płytach. A dlaczego chciałbym sie cofnąć do ich czasów?? Ano własnie dlatego, że wtedy nie było DVD jeden z drugim nie poszli se do sklepu i nie kupili mega,super wypasionej szkółki na gitare na 3 nośnikach, czy też nie weszli sobie na przerózne portale, które to dzis zasypują teorią i mnóstwem przykładów. Mimo to nauczyli sie grać i opanowali sztuke przez duże SZ gry na gitarze. Co z tego, że młuce po kilka godzin dziennie wiekszość ze skal oraz we wszystkich pozycjach poentatonike molową. Po co coś wykonywać jeśli nie znajdzie sie zastosowania na to. Zwykle mówiąc UMIE ZAGRAC PRAWIE WSZYSTKIE SKALE ORAZ PENTATONIKI, ALE NIE ROZUMIE PO CO ONA JEST KIEDY SIE STOSUJE I JAK TO SIE MA DO GRY SOLOWEJ ORAZ CO TO SA TE CHOLERNE 5 SUPERPOZYCJI. KTOŚ POLECIŁ MI KIEDYŚ
FAJNA SZKOŁE ARTURA LESICKIEGO, ZAZNACZAM ZE TO SZKOŁA DLA POCZĄTKUJĄCYCH. A MOIM ZDANIEM TO GÓWNO PRAWDA, BO KOLES FAJNIE TŁUMACZY DO JAKIEGOS CZASU A POZNIEJ SIE SAM NAKRĘCA I TAK GMATWA W TYM CO GADA Z TYM CO TŁUMACZY I Z TYM CO GRA. DRODZY FORUMOWICZE HELP!!! NIE JESTEM NA WAS ZŁY CZY WKURZONY, JESTEM TYLKO OBURZONY TYM WIELIKM "BUM" JAKIE NIE KTORZY WOKOL SIEBIE ROBIA MAJAĆ NA MYSLI WYTŁUMACZENIE KOMUS NA CHŁOPSKI ROZUM O CO W TYM WSZYSTKIM GRA. TAKZE JESZCZE RAZ POWTARZAM. PRZYZWYCZAIC PALUCHY DO TEGO ZE TERAZ MA NACISNAC STRUNE NA TYM PROGU I W TYM MIEJSCU TO NIE PROBLEM, GORZEJ U MNIE Z TYM ZE NIE WIEM GDZIE TO POZNIEJ STOSOWAĆ. BARDZO PROSZE O UDZIELENIE MI WSKAZÓWKI, PODESŁANIE LINKA, WKLEJENIE MI CZEGOS NAWET Z TEGO FORUM CO POMOGŁO BY MI PRZEBRNAĆ PRZEZ TE IDIOTYCZNE POJECIA ZE ZROZUMIENIEM. NIECHCE SIE ZNIECHECAC DO GITARY PRZEZ TO ZE JAKIS DEBIL JEST JUZ MANIAKIEM I ZAPOMNIAŁ JAK ON ZACZYNAŁ I NIE POTRAFI NIKOMU TEGO WYTLUMACZYC.

Z GÓRY DZIĘKUJE

OBURZONY BARDZO MICHAŁ POZDRAWIA WSZYSTKICH MANIAKÓW KTORZY WYKULI REGUŁKI NA PAMIĘĆ I NIE UMIĄ ICH W PRAKTYCZNY SPOSÓB PRZEKAZAĆ INNYM.

//Kafar: Jak mi jeszcze raz napiszesz pół posta z capslockiem to warna zasadze!
Bigoz

Postprzez Kafar » 2009-08-27, 00:14

Najpierw przejrzyj to forum, potem, jak będziesz miał konkretne pytanie to je zadaj. Wilq tyle się napisał, że chyba każdy mu tu piwo wisi, a ty nawet nie spróbowałeś nic przeczytać.
Alvaro 25 and Washburn X10B
Obrazek Obrazek
gg: 8371905
Kafar
Moderator

Pochwały: 111

Postprzez Bigoz » 2009-08-27, 00:21

widze że tutaj bardzo mili ludzie urzędują prawda Panie KAFAR ?? jak tak ma wyglądać pomoc na forum to ja dziękuje, pozatym dzis sie dopiero rejestrnąłem na forum więc swiezak jestem i nie wiem co gdzie jest. A ja najwyrażniej napisałem wczesniej ze moze ktos nawet mi linka wkleic ty wolałeś opier.....lić Kafarze no cóż. Na takich ludzi to ja nic nie poradze.
Bigoz

Postprzez Kafar » 2009-08-27, 00:28

Wybacz, ale jeżeli chodzi o mnie to "CapsLock- Unleash the fury"
Miałem linka podać - teoria-muzyki-f4.html
Masz tu od groma tematów odnośnie skal, ich dostosowania do podkładu, odnośnie układania solówek...
Alvaro 25 and Washburn X10B
Obrazek Obrazek
gg: 8371905
Kafar
Moderator

Pochwały: 111

Postprzez Bigoz » 2009-08-27, 00:31

Ależ dziękuje Ci bardzo, ten link już znam ..... nie fatyguj sie poradze sobie Boże jaki ty pomocny naprawde bic brawo na stojąco nara!!
Bigoz

Reklama