Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez Freaky_Styley » 2009-01-16, 20:49

Dorycka C

Półtony: 2 1 2 2 2 1 2
Dźwięki: C - D - D# - F - G - A - A#- C

Chyba się nie pomyliłem? Jak coś, to poprawcie.

A co do solówek, to prześledź sobie solówkę jakąś z Twojego ulubionego utworu i porównaj z akordami/powerchordami/czym tam jeszcze z piosenki i sprawdź:)
Freaky_Styley

Komponowanie RockowePodręcznik do nauki komponowania rockowego
35,00 złCD + książka 48 str
Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez mateliko » 2009-01-31, 20:40

Kiedys jak to czytalem to nic z tego nie zrozumialem, dzisiaj przejrzalem sobie jedna strone i praktycznie wszystko czaje, o co chodzi w tym temacie.
A mianowicie:
http://www.gitara.miniserwis.pl/krotka- ... tonow.html :D

[ Dodano: 2009-01-31, 19:44 ]
Wiem ze to zadne odkrycie, teraz wydaje mi sie to banalne... tzn ogolnie chodzi mi o zapis skal VBmana.
mateliko

Postprzez imv » 2009-02-26, 20:43

Czy ważne jest jak ogrywamy skale czy też ogólnie jak gramy na gitarze jest ułożenie lewej ręki ? Chodzi mi o to że daną skalę można ograć palcami 134 albo 123. Jak zauważyłem najczęściej w ćwiczeniach różnorakich zaleca się aby ogrywać 134 ale są gitarzyści grający wszystko 123 np Adrian Smith. Grać tak jak jest wygodniej ?
imv

Postprzez Kafar » 2009-02-26, 20:46

jeden palec - jeden próg. Grasz wskazującym na 3 to na 5 musisz przycisnąć serdecznym, nie środkowym. Ale pomijając to - graj jak Ci wygodnie, byle byś zdołał złapac czysto wszystkie dźwięki.
Alvaro 25 and Washburn X10B
Obrazek Obrazek
gg: 8371905
Kafar
Moderator

Pochwały: 109

Postprzez Wafel » 2009-02-26, 21:56

Co do ułożenia palców to z doświadczenia wiem że lepiej jest tego nie ignorować (1 próg 1 palec) bo jeśli będziesz chciał te skale zagrać dużo szybciej to może to być trochę karkołomne.

Co do tematu to odkryłem że istnieją skale inne niż pentatonika (właśnie, pentatonic minor scale = molowa?) i rozpisałem sobie eolską. Gdy przeniosłem ją w A to wyszły mi dzwięki takie o : AHCDEFG
Wyszło mi poprawnie?

Przydałoby się również żeby ktoś pare tych najważniejszych skal przetłumaczył na język ęgielski coby to było łatwiej w sieci materiału znaleźć.

PS: Jakie skale (oprócz pentatoniki) są dobre do grania rocka. wiem że w dużej mierze rock opiera się na bluesowych ale są jakieś stricte rockowe?
I wanna know, oh do you, do you dig destruction?
Obrazek
|Schecter Demon---- Dunlop ZW-45----BOSS DS-1----BOSS-DD3---Peavey Valveking 212/Marshall MG 15|
Wafel

Postprzez Excubitor » 2009-02-26, 21:58

Wafel napisał(a):(właśnie, pentatonic minor scale = molowa?)

pentatonika molowa
Excubitor

Pochwały: 27

Postprzez wilq » 2009-02-26, 23:32

Jakie skale (oprócz pentatoniki) są dobre do grania rocka. wiem że w dużej mierze rock opiera się na bluesowych ale są jakieś stricte rockowe?

Nie ucz sie skal na ilosc =) Na poczatek naucz sie DOBRZE poslugiwac skalami durowa, molowa, pentatonikami durowa i molowa, bluesowa... W praktyce sa to strasznie podobne skale, wiec nie powinienes ich traktowac w oderwaniu od siebie, Po prostu one sie uzupelniaja :) Przykładowo (uzywam nomenklatury, w ktorej nie ma dzwieku H, a jest B):
Skala A-moll: A B C D E F G
Skala pentatoniczna A-moll: A C D E G
Skala A bluesowa: A C D D# E G :)

Jak widac:
A-moll - sekunda wielka, seksta mała = pentatonika A-moll
pentatonika A-moll + tryton (kwarta zwiekszona) = A bluesowa

Chodzi o to, zebys potrafil plynnie i swiadomie dorzucac dzwieki z innych skal :) Trzeba pamietac, ze jak grasz tylko skale pentatoniczna to dla niektorych akordow nie zagrasz ich glownych skladnikow. Grajac A-moll pentatonike nad akordem G7 nie masz septymy F, ktora calkowicie decyduje o charakterze akordu, wiec fajnie byloby ja dodac :) Dlatego trzeba myslec "ponad" skalami :)

Podczas opanowywania skal zwracaj uwage na akordy jakie sa w podkladzie - kontekst jest najwazniejszy i nie mozna grac slepo po skalach. Poczytaj troche tematow z dzialu Teoria Muzyki i znajdziesz duzo ciekawych informacji na temat improwizacji, uzywania skal itp.
Blue Tree, Dunlop Stubby 1-3mm, Roland CUBE 20x
ObrazekObrazekObrazek
wilq
Doradca

Pochwały: 36

Postprzez killem » 2009-04-09, 20:36

Ja jednak proponuję ściągnąć Guitar Pro ze strony producenta. I nie piszemy całych postów dużymi literami.
Ostatnio edytowano 2009-04-09, 21:25 przez killem, łącznie edytowano 1 raz
killem

Postprzez Piotoro » 2009-04-27, 22:01

Demagorgon napisał(a):Mam prośbę czy ktoś mógłby mi rozpisać pozycje do tej skali 'Frygijska | 1 b2 b3 4 5 b6 b7 | 1222122 | E F G A H C D | mollowa | mroczne brzmienie, dobra do metalu'

Co rozumiesz pod pojęciem "rozpisać"?

Jeśli chcesz po prostu wiedzieć na jakich progach jest ta skala, polecam ściągnąć darmowy programik (wygooglowany na szybko):
Advanced FretPro v2.0

Po otworzeniu masz dwa tryby (zakładki): Fretboard Notes Practise (w tym trybie program dopytuje nas z nazw dźwięków) oraz 1000+ Chord Patterns and Scales. Klikasz ten drugi. W Scale Note wybierasz dźwięk toniczny skali, a w Scale Type wybierasz rodzaj skali. Do wyboru są:

Major - Majorowa (Durowa)
Harmonic Minor - Harmoniczna minorowa (molowa)
Melodic Minor (Ascending) - Melodyczna minorowa (wznosząca się)
Melodic Minor (Descending) - Melodyczna minorowa (opadająca)
Chromatic - Chromatyczna
Whole Tone - Całotonowa
Pentatonic Minor - Pentatonika minorowa
Pentatonic Major - Pentatonika majorowa
Penatatonic Blues - Pentatonika blusowa
Pentatonic Neutral - Pentatonika neutralna?
Ionian - Jońska
Dorian - Dorycka
Phrygian - Frygijska
Lydian - Lidyjska
Mixolydian - Miksolidyjska
Aeolian - Eolska
Locrian - Lokrycka

To tak przy okazji, bo ktoś prosił o tłumaczenie.

W razie czego zapodam jeszcze linka do screena z programiku, tak wygląda skala o którą prosisz:
Obrazek

Jeśli ktoś w dalszym ciągu nie wie, jak odczytać skale zaszyfrowane na początku tego tematu, dodam tylko małą wskazówkę, że kod 1222122 oznacza odległości pomiędzy poszczególnymi dźwiękami skali: 1 - jeden próg, 2 - dwa progi (półtony).

E | F - F# - G - G# - A - A# - B - C - C# - D - D# - E (dźwięki pierwszej struny)*.
0 | 1 ------- 2 ------- 2 -------- 2 - 1 ------- 2 -------- 2
W przypadku skali E frygijskiej pierwszym dźwiękiem będzie E (pusta struna), drugim F - I próg (dodać 1 półton), trzecim G - III próg (dodać 2), czwartym A - V próg (dodać 2), piątym B - VII próg (dodać 2), szóstym C - VIII próg (dodać 1), siódmym D - X próg (dodać 2) i ósmym E - XII próg (dodać 2 półtony). Tak więc pierwszy dźwięk to dźwięk toniczny, a kolejne są dodawane wg kodu. W tym przypadku było to 1222122.
Teraz gracie sobie to na jednej strunie, a następnie przenosicie dźwięki na pozostałe struny. Chyba wiadomym jest, że dźwięki się powtarzają. :mrgreen:

C - C# - D - D# - E - F - F# - G - G# - A - A# - B - C* skala chromatyczna (wszystkie dźwięki)
C - D - E - F - G - A - B - C skala durowa C-dur - kod 2212221, czyli C+2+2+1+2+2+2+1...

Jeszcze tylko mała uwaga na temat pierwszego kodu, zapisanego z # i b. Jest to zapis przy użyciu interwałów. 1 b2 b3 4 5 b6 b7 oznacza, że skala składa się z następujących interwałów: pryma, sekunda mała, tercja mała, kwarta czysta, kwinta czysta, seksta mała, septyma mała. Ktoś wcześniej wspominał o interwałach.

Chciałbym tylko jeszcze dodać, że skala to pewien układ dźwięków w obrębie oktawy. Np. skala durowa i molowa różni się tylko ustawieniem jednego dźwięku - trzeciego stopnia**. W durowej jest to tercja wielka (4 półtony), a w molowej tercja mała (3 półtony). Właśnie ten dźwięk zmienia charakter skali. Z durowej "wesołej" robi się molowa "smutna". Tym właśnie się różnią skale, charakterem. Często jest to subiektywna sprawa słuchającego. Każda skala ma swój charakter i trzeba go poznać. Np. gdy słyszymy muzykę dalekowschodnią od razu wiemy, że mamy do czynienia ze skalami japońskimi, czy tam chińskimi.
Natomiast, żeby odróżnić skale od siebie nie wystarczy zagrać szeregu dźwięków np. na jednej strunie z odpowiednimi odległościami. A to dlatego, że wiele z nich ma względnie taki sam układ półtonów, tylko że przesunięty (skale modalne). Żeby usłyszeć charakter danej skali, musi istnieć jakiś punkt odniesienia - tzw. centrum tonalne. Najprościej będzie to zrozumieć grając wszystkie skale po kolei na pierwszej strunie (od dźwięku E) i w tym samym czasie szarpać pustą szóstą strunę (także E). Wtenczas najłatwiej usłyszeć, czym się różni charakter danej skali od innej.

Mam nadzieję, że cokolwiek, komukolwiek rozjaśniłem. :mrgreen:
Hm, może przyszedł czas, żeby samemu zabrać się za skale? :lol:

* - notacja amerykańska
** - powiedzmy, że chodzi o skalę molową melodyczną wznoszącą się
Piotoro

Postprzez Noctu$ » 2009-05-09, 20:36

witam. przeczytalem caly ten temat. dzieki temu wiem juz jak rozczytywac te wszystkie skale. ogolnie zaczalem kumac ten temat jednak nasuwa mi sie jedno pytanie. po czym mozna rozpoznac jakie akordy lub power chords peda pasowac do danej skali i odwrotnie?
Noctu$

Postprzez Barciej » 2009-05-09, 23:09

Ciekawa kolejność, ja bym zaczynał od progresji akordów, a potem dokładał skale;)

Poruszyłeś bardzo złożony temat i jeden post go nie wyczerpie, no ale od czegoś muszę zacząć.

przede wszystkim to zauważ, że skala/gama C-jońska składa się z dźwięków C,D,E,F,G,A,B(H),C, skala D-dorycka z D,E,F,G,A,B(H),C, E-frygijska z E,F,G,A,B(H),C,D itp.

zauważ, że dźwięki są takie same, a zmienia się ich kolejność. Co za tym idzie to akord, który leci w tle, decyduje o tym jaki est charakter skali.

Graj cały czas dźwięki skali C-dur, a w tle niech zmieniają się akordy - zauważ, że wraz ze zmianą tła, zmienia się charakter skali.

Najprostsze rozwiązanie to ogrywanie akordów durowych skalą durową(jońską), a molowych molową(eolską), ale nie zawsze to brzmi ciekawie;)

Z powerchordami jest ten problem, że nie mają tercji, a zatem ciężko mówić o ich "durowości" czy "molowości", musisz posłuchać jaka jest progresja tych akordów i tym się kierować(dobrze byłoby znać tonację utworu).

Np. pochód E5, F#5, G5 możesz ogrywać E-eolską, ew E-dorycką, ale możesz też np B-frygijską ;)

Mam nadzieję, że co nieco rozjaśniłem temat, czekam na dalsze, bardziej szczegółowe pytania, bo to temat rzeka i trzeba konkretne problemy rozkminiać;)
Play guitar or die !!!
Barciej

Pochwały: 1

Postprzez Czapek » 2009-05-16, 09:10

ej ludzie sry za niewiedze ale każdy pyta dodaje coś od siebie i wogóle nic z tego nie wiem xDDD może ktoś napisać
1) po co to wszystko xD
2) jakąś ogólną teorie zeby kazdy kto to czyta rozumiał wogole o czym jest mowa :)
3) w jaki sposób sie tego nauczyć i w jakiej kolejnośi :)
Ibanez grg 170dx - zółty xD
Czapek

Postprzez wilq » 2009-05-16, 10:17

Ten temat sie rozwinal w kierunku ludzi, ktorzy juz maja pojecie o skalach, ale pytaja o wiecej szczegolow :)

Do samych podstaw polecam ksiazki, ktore juz padaly w innych tematach np.:
http://gitarzysci.pl/forum/viewtopic.php?t=3668

Do tego moze przydadza Ci sie teksty z teorii, ktore kiedys pisalem:
http://www.chomikuj.pl/highwolf/muzyka

Jak przeszukasz dokladniej to forum to znalazlbys prawie wszystko o skalach, akordach, harmonii, ale to wymaga wymeczenia opcji "szukaj" :)
Blue Tree, Dunlop Stubby 1-3mm, Roland CUBE 20x
ObrazekObrazekObrazek
wilq
Doradca

Pochwały: 36

Postprzez Czapek » 2009-05-16, 10:26

wilq dzieki ci bardzo :) twoje teskty na pewno mi sie bardzo przydadzą :):)
Ibanez grg 170dx - zółty xD
Czapek

Postprzez Ultima » 2009-07-03, 14:10

kto mi wytłumaczy jakoś jaśniej te skale?

zapewne trzeba znac rozkład dźwięków na gryfie.
Jak to czytac ?

Jońska 1 2 3 4 5 6 7
Dorycka 1 2 b3 4 5 6 b7
Frygijska 1 b2 b3 4 5 b6 b7
Lidyjska 1 2 3 #4 5 6 7
Miksolidyjska 1 2 3 4 5 6 b7
Eolska 1 2 b3 4 5 b6 b7
Lokrycka 1 b2 b3 4 b5 b6 b7
Ultima

Reklama