Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez wiking » 2010-08-31, 11:53

mrugaczek napisał(a):Mnie uczono, żeby feeling wychodził z ręki i głowy, a mianowicie żebyś umiał zanucić/zaśpiewać co chcesz zagrać to co chcesz zagrać, a potem jedynie upiększyć jakąś techniką :)

I w pełni się z Tobą zgadzam mrugaczek :-) Skale imho to swego rodzaju pomoce, coś w rodzaju podpowiedzi, ale nie wyznaczników samych w sobie :-)
wiking

Pochwały: 9

Gitarowe WyzwaniaPonad 4 godziny, ujęcia z różnych kamer, prawa i lewa ręka
34,00 zł2 płyty DVD
Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez mrugaczek » 2010-08-31, 18:19

Nie zmienia to faktu, że człowiek powinien znać schematy na skale modalne, pentatoniczne, egoztyczne itp.
ObrazekObrazek
Squier Fender Stratocaster'95 Korea MPM Germany
mrugaczek

Pochwały: 29

Postprzez kuuuluuu » 2010-08-31, 19:40

mrugaczek napisał(a):Nie zmienia to faktu, że człowiek powinien znać schematy na skale modalne, pentatoniczne, egoztyczne itp.

Pentatoniczne, molową harmoniczną i egzotyczne tak. Ale wciąż nie rozumiem, po co znać wszystkie modalne, skoro różnią się tylko miejscami rozmieszczenia półtonów i są zamienne.
Tym bardziej, że w różnych szkołach muzycznych uczy się tych skal, a mało się mówi, kiedy i jak z nich korzystać.
kuuuluuu

Pochwały: 1

Postprzez mrugaczek » 2010-09-01, 13:00

Teoretycznie najważniejsze stopnie z skali durowej to 1, 3, 4, 6, 7, a w molowej to 1, 3, 5, 6, 7... Reasumując jeżeli znamy skale modalne to ogrywając każdy akord swoim stopniem, a znając najważniejsze dźwięki z akordu można grać "pięknie", ale to tylko teoria muzyki...
ObrazekObrazek
mrugaczek

Postprzez rybazmarsa » 2010-09-27, 21:42

mam pytanie.. przeczytałem cały temat i troche rzeczy w końcu zrozumialem:) jednak jednego ciągle nie..

wybieram sobie tonację utw. np C.. do tego dobieram skalę ( nie wiem jak je dobierać ) , np dorycką.. znając dźwięki C i odległości miedzy dźwiękami C ( 2122212 ) dla doryckiej co ja własciwie mam??!! ktoś napisał, że akord w podkladzie decyduje o tym jakiej uzyć skali.. więc mając chwyty C a F G użyję jakiejś skali C ( np jońska lub dorycka ) prawda?

C-jońska C D E F G A B C ( czyli tak jakby zwykła gama dźwięków dla C ) , gdy np bede miał C - frygijską ( czy mozna tak?? ) to odległości między dźwiękami bede mial różne, więc i dźwięki się zmienią.. czyli co ja włąsciwie zrobiłem?? gram utwór w tonacji C, jednak innymi dźwiękami niż jest C grane??

A nawet jezeli gram C - jońska to uzywam i tak tych samych dźwięków co gama C, więc po co to?
Obrazek
Vintage SG :)

Nail in my hand, from my creator,
You gave me life, now show me how to live!

>Audioslave<
rybazmarsa

Pochwały: 128

Postprzez mrugaczek » 2010-09-28, 08:56

Jak masz C a F G akordy to ogrywasz je
C - jońska
a - eolska
F - Lidyjska
G - Miksolidyjska
Co możesz zrobić ciekawego. Brać obie tercje brzmi wtedy to zdeczka bluesowo albo wprowadza ciekawe napięcie albo co wiecej ogrywać mol durem i durem mol czyli:
C - eolska (zaczynając od dźwięku a)
a - jońska (zaczynając od dźwięku c)
F - dorycja (zaczynając od dźwięku d)
G - frygijska (zaczynając od dźwięku e)
Ze względu, ze nie ma żadnych modulacji czyli jak pojedziesz jedną skalą i wybierając odpowiednie dźwięki to też będzie dobrze, ale skale które Ci wymieniłem ułatwiają granie i myślenie.
ObrazekObrazek
mrugaczek

Postprzez rybazmarsa » 2010-09-29, 09:23

Co możesz zrobić ciekawego. Brać obie tercje brzmi wtedy to zdeczka bluesowo albo wprowadza ciekawe napięcie albo co wiecej ogrywać mol durem i durem mol czyli:

co to znaczy, że mogę brać obie tercje??:| strzelam, że tam jest grać.. ale i tak nie wiem o co chodzi;/ albo ogyrwać molem i durem.. naprawdę nie da się wutłumaczyć prostszymi słowami?????
Obrazek
Vintage SG :)

Nail in my hand, from my creator,
You gave me life, now show me how to live!

>Audioslave<
rybazmarsa

Pochwały: 128

Postprzez wilq » 2010-09-29, 09:30

nie wiem skad mrugaczek wpadles na pomysl, zeby zastapic skale lidyjska skala dorycka o tej samej prymie... oczywiscie w bluesie pentatoniki mozna ogrywac niezaleznie od dur-moll, ale w skalach siedmiostopniowych trzeba raczej myslec o tym co sie robi, bo ten powyzszy przyklad brzmi paskudnie :P Jak zamieniasz skale durowa na molowa to nie tylko tercja sie zmienia, ale rowniez (zazwyczaj) septyma, a wiec glowne skladniki, ktore swiadcza o spojnosci z akordem sa inne. Jezeli ogrywasz akord dysonujac z jego najwazniejszymi skladnikami to w 90% przypadkow wyjdzie z tego masakra. Wychodzenie z tonacji jest o wiele trudniejsze niz ogrywanie skali o tercje czy inny interwal w gore.
Blue Tree, Dunlop Stubby 1-3mm, Roland CUBE 20x
ObrazekObrazekObrazek
wilq
Doradca

Pochwały: 36

Postprzez mrugaczek » 2010-09-29, 09:37

Chodzi mi o to, że jak jesteśmy w Cdur to i np. mamy akord Fdur i zamiast grać właśnie po Lidyjskiej od dźwięku F to zagrać skalę dorycją tak jakbyśmy mieli tam akord dmol... Nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć. Mnie uczyli, że mogę zastosować każdą skalę z tonacji akordu...
ObrazekObrazek
mrugaczek

Postprzez wilq » 2010-09-30, 08:44

Chodzi mi o to, że jak jesteśmy w Cdur to i np. mamy akord Fdur i zamiast grać właśnie po Lidyjskiej od dźwięku F to zagrać skalę dorycją tak jakbyśmy mieli tam akord dmol... Nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć. Mnie uczyli, że mogę zastosować każdą skalę z tonacji akordu...

To troche inaczej wyglada. Jak masz skale C-dur i akord F-dur to mozesz go ograc skalami F-jonska i F-lidyjska, czyli durowymi skalami modalnymi zaczynajacymi sie od F. F-dorycka nalezy do skali Eb-dur, a ona nie ma nic wspolnego z akorderm F-dur. Nad niektorymi bardziej skomplikowanymi mieszankami skal i akordow mozna spokojnie panowac, ale to wyzsza szkola harmonii jazzowej (substytucje, alteracje itp.)

Nie mozesz wziac prymy akordu i ulozyc na tym dowolnej skali jonskiej, doryckiej, frygijskiej, miksolidyjskiej itp. (tzn. mozesz, ale brzmienie bedzie najczesciej ciezkie do przyjecia). Jezeli w podkladzie leci akord F-dur to nie wazne czy zagrasz F-jonska, D-eolska czy G-dorycka - wszystkie zabrzmia jak F-dur, poniewaz to ten sam zestaw dzwiekow, a o charakterze tak na prawde decyduje akord, nad ktorym sa grane skale modalne. Dlatego "myslenie" w skalach modalnych pomaga zrozumiec teorie, ale w praktyce to wszystko to jest jedna skala durowa, ktora tylko trzeba znac na tyle, zeby wiedziec nad jakimi akordami ja grac, zeby wydobyc odpowiednia modalnosc. Dzwieki powinny sie zgadzac, najlepiej jak sprawdzisz sobie samemmu skladniki akordow i skal i zobaczysz czy do siebie pasuja (tercja i septyma powinny sie pokrywac z akordem, zeby dana skala pasowala dobrze).
Blue Tree, Dunlop Stubby 1-3mm, Roland CUBE 20x
ObrazekObrazekObrazek
wilq
Doradca

Pochwały: 36

Postprzez mrugaczek » 2010-09-30, 20:25

To co teraz napisałeś to tak o tym nie pomyślałem :)
ObrazekObrazek
mrugaczek

Postprzez fantomas123456 » 2010-10-19, 17:08

Witam, jestem nowy na tym forum.

Moglibyście te skale co są w pierwszym poście w tym temacie napisać w formie tabulatury??

Bardzo proszę.
Obrazek Fender G-Dec 3
fantomas123456

Pochwały: 3

Postprzez dzazder » 2010-10-19, 17:27

http://www.all-guitar-chords.com/guitar_scales.php
Tutaj możesz sobie generować tabulatury dla każdej skali w każdej pozycji. Chociaż na moje oko, skoro prosisz o takie coś, to nie rozumiesz idei skal.
ObrazekObrazek Ibanez GRGR121EX + Marshall MG15Obrazek
dzazder

Postprzez karas93 » 2010-11-04, 22:36

Ciężko ogarnąć te skale, mam np utwór zagrany w A-durze z akordami A7, D7, E7. Z tego co wywnioskowałem z postów mrugaczka, A7 gramy w jońskiej, bo jest pierwszym stopniem skali, D7 gramy w lidyjskiej, bo jest czwartym stopniem skali, i E7 ogrywamy w miksolidyjskiej, bo jest piątym stopniem skali, dobrze rozumuje?
karas93

Postprzez kuuuluuu » 2010-11-04, 23:06

karas93 napisał(a):Ciężko ogarnąć te skale, mam np utwór zagrany w A-durze z akordami A7, D7, E7. Z tego co wywnioskowałem z postów mrugaczka, A7 gramy w jońskiej, bo jest pierwszym stopniem skali, D7 gramy w lidyjskiej, bo jest czwartym stopniem skali, i E7 ogrywamy w miksolidyjskiej, bo jest piątym stopniem skali, dobrze rozumuje?

Czyli wszystko tak naprawdę w jońskiej A, czyli w A-dur. Wg mnie rozpatrywanie tego po skalach nie ma w tym przypadku sensu. Jest tonacja A i triada harmoniczna, więc grasz w A i tyle.

Jeśli utwór ma charakter bluesowy, to mi by pasowała tu jeszcze a-moll i przede wszystkim pentatonika.
kuuuluuu

Pochwały: 1

Reklama