Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez MiszynImposybul » 2012-02-06, 19:05

Witam. Ostatnio znalazłem tego gostka na necie http://www.youtube.com/watch?v=naTCJX8l3Z8 i strasznie mi się spodobała technika jaką gra. Mam pytanie w sprawie tej rzeczy na jego lewej ręce czyli tą całą slide tuleje. Jaką wybrać, kupić a może da się samemu zrobić(słyszałem że można z końcówki od szklanej butelki zrobić) i jak tego używać. Jakieś pojęcie o grze (małe ale ciągle ćwiczę ) mam ale marzy mi się żeby tak grać właśnie. A właśnie macie też może jakieś poradniki strony kierujące właśnie do gry takimi technikami i ogólnie taką muzykę? Będę strasznie wdzięczny za jakiekolwiek rady.

Mateusz
MiszynImposybul

Szkoła na bas - Część 1Nauka gry na gitarze basowej
35,00 złCD + książka 44str. A4
Wielki śpiewnik rockowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł280 str. A5, miękka oprawa
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez MikeEX » 2012-02-06, 19:27

Tulejkę zakładasz na mały palec, serdeczny albo środkowy. Nigdy nie spotkałem się ze slide'em na wskazującym. Musisz ogarnąć na którym palcu jest ci najwygodniej grać z slide'em. Są ich dwa rodzaje: metalowe i plastikowe i różnią się trochę brzmieniem. Po za tym są różne długości i różne grubości, więc najfajniej by było jakby Ci pozwolili w sklepie pograć na kilku i sam wybierzesz to co Ci najbardziej odpowiada. Co do nauki: wujek google nie gryzie ;) Wpisz sobie: how to use guitar slide, jak używać slide itd itp
Ozdobiony LTD EX-50 i jego młodszy brat Gibson Explorer, parę kostek BOSSa pod nogą i Marshall MG50FX
MikeEX

Pochwały: 1

Postprzez agent012 » 2012-02-06, 20:17

Są metalowe i szklane. Metalowe mają brzmienie bardziej krzykliwe, a szklane bardziej łagodne i ciepłe. Chyba nie muszę mówić, żebyś grał w otwartym stroju?
Uzależniony od wydobywania dźwięków.
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. "
~Albert Einstein
agent012

Pochwały: 42

Postprzez sadyslaw » 2012-02-06, 20:44

Można też w standardzie. Wtedy jest okrutnie upierdliwe, ale niektórzy tak grywają.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez MiszynImposybul » 2012-02-06, 20:54

No właśnie niestety nie wiem co to jest otwarty strój ( jak mówiłem moja wiedza jest trochę słaba i jeszcze niektórych rzeczy nie wiem)
MiszynImposybul

Postprzez sadyslaw » 2012-02-06, 21:00

Otwarty strój polega na tym, że stroisz struny w taki sposób, żeby uderzone puste (bez przyciskania na żadnym progu) ułożyły się w akord (najczęściej durowy, ale móże być też molowy). Na przykład open G : D-G-D-G-B-D <--- tak masz nastroić poszczególne struny. Jeśli jesteś początkujący to najpierw ogarnij standardowy strój zanim zaczniesz otwarte.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez mrugaczek » 2012-02-08, 10:25

Co do ruki to taka techniczna sprawa. Jak grasz to musi być idealnie na progu na początku weź sobie graj ze stroikiem, abyś widział gdzie musisz położyć palec z rurką, aby uzyskać odpowiedni dźwięk. Ja gram zawsze na standardowym strojeniu i daje sobie radę. Posłuchaj Metallica - Turn The Page, Lynyrd Skynyrd - Still Unbroken (oni w ogóle mają trochę tych kawałków gdzie solówki czy melodię grają na rurkach) jak również DJ Ashba pamiętam, że grał jakieś solówki z rurką, Eric Clapton ma też jakieś numery z tą zabawką. Jak jesteś z Krakowa to w miarę możliwości mogę pokazać o co chodzi z tą zabawką...
ObrazekObrazek
Squier Fender Stratocaster'95 Korea MPM Germany
mrugaczek

Pochwały: 45

Reklama