Informacje i pytania na temat twórczości muzyków i tras koncertowych

Postprzez Lukas1122 » 2011-10-01, 12:22

Witam!
W styczniu/lutym mamy zagrać w mojej szkole koncert. Publiczność w wieku 16-20 lat. Zastanawiamy się nad doborem piosenek. Gramy hardrocka i nasz styl to Guns Roses, Nirvana, Metallica, Led Zeppelin. Tylko nie wiemy czy nie zamocno będzie kierując takie kawałki na taką publiczność, chcemy żeby się wszyscy dobrze bawili, dlatego dodaliśmy niektóre kawałki typu Green Day. Mamy zamiar zagrać 15 piosenek i proszę o pomoc w wyborze, dodaniu niektórych kawałków które by się sprawdzily na takim koncercie. Narazie mamy wybór: Nickelback - Burn it to the Ground, Nickeblack - SEX, Nickelback - How you remind me,Mój Bóg - Ira, Mocny – Ira, Bierz mnie - Ira, Venus - Ira (ostra wersja piosenki Shocing blue), Nadzieja+solówki całego zespołu - Ira, Metallica - Fuel, No Leaf Clover - Metallica Smells Like Teens Spilit – Nirvana, Dammit – Blink 182, Pathentic - Blink 182, Whole Lotta Love – Led Zeppelin, American Idiot – Green Day, Boulevard of Broken Dreams – Green Day, St Jimmy – Green Day, The Final Countown – Europe (ze skrzypcami), Kryzysowa Narzeczona – Lady Pank, Welcome to The Jungle – Guns Roses, Pussy – Rammstein, Eye of the tiger - Survivor, Paranoid – Black Sabbath, Iron man - Black Sabbath, Smoke on the water - Deep Purple, Black Night - Deep Purple, Rock You Like A Hurricane - Scorpions, Perfekt - Chcemy być sobą, Jimi Hendrix - Hey Joe, Długość dźwięku samotności - Myslovitz, Nocnym pociągiem aż do końca świata - Myslovitz, Wiadomo, że niektóre kawałki będą wychodziły lepiej inne gorzej, ze względu na różne wokale, ale proszę o pomoc :) Może ktoś opowie jak wyglądał koncert który grał w szkole?
Lukas1122

Pochwały: 1

Improwizacja na gitarzePoznaj tajniki improwizacji melodycznej, zagraj jak oni!
20,00 zł56 str. A4
Gitarowe WyzwaniaPonad 4 godziny, ujęcia z różnych kamer, prawa i lewa ręka
34,00 zł2 płyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez FlamStyle » 2011-10-01, 12:48

Słucham b.mocnych utworów, podam Ci kilka bo je lubię. Wpadnie inna osoba, lubi bluesa czy jazz, również Ci poda kilka kawałków. Wpadnie osoba lubująca się w reggae, kolejna słuchająca progresywnego rocka. Każdy poda to co lubi, zrobi się jeden wielki bałagan a suma sumarum tak czy siak będziesz zdany na Ciebie. Najlepszym rozwiązaniem jest zapytaniu kilkunastu-kilkudziesięciu osób co najchętniej chcieli by usłyszeć, a nie pytać o to na forum, na którym nikt Twojej szkoły nie zna. Szkoła jak szkoła, ale w każdej różni ludzie. Moja jest nastawiona na 'wiejskie imprezy' a znam taką, w której większość to osoby chodzące na naprawdę przyjemne według mnie koncerty i dobrze się tam bawiąca.
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez charlietheunicorn » 2011-10-01, 12:51

Ja nie grałem w szkole, ale grałem w pubie. Miał być stary, lekki rock - tak chciał właściciel. Wybraliśmy repertuar, zagraliśmy, ale podczas występu publicznośc ożywiła się może 2-3 razy. Wszystko przez to, jak się później dowiedzieliśmy, że zagraliśmy nieznane gawiedzi piosenki. Narzekano też na to, że zagraliśmy tylko jeden utwór po polsku. Tak więc podczas grania Scorpionsów - life is too short było cicho, a gdy zaczynaliśmy grać Laylę, czy Johnny B to publiczność wariowała ;)

Koncert w szkole to występ taki jak każdy inny. Nastaw się na to, że nie będą Was słuchali sami odbiorcy takiej muzyki. Grajcie bardziej znane kawałki, ale też starajcie się nie dobierać takich hmm przejedzonych. Na Twoim miejscu olałbym tego Smoke on the water, Paranoid czy Iron man. Black night jak najbardziej, bo to jest fajne i do zagrania, kryzysowa narzeczona też jak najbardziej - laski zaczną szaleć. Whole lotta love też wydaje się dobre do setlisty. Co jeszcze mogę Ci podrzucić... hmm może spróbujcie zagrać Doctor Doctor zespołu UFO - u nas to był kiler koncertowy (tym fajnie można zacząć występ). Z tych klimatów co mówisz to może być jeszcze Twisted sister - the price (piękna ballada, piękne solo) :)

Sprawdź sobie jeszcze takie tytuły jak: Lynryd Skynyrd - simple man, deep purple - when a blind man cries, the beatles - while my guitar geently weeps, ufo - let it rain, iron maiden - strange world, twisted sister were nto gona take it, van halen - panama, jump, dreams.

Na chwilę obecną nie mam więcej pomysłów :)

Pozdrawiam!
ObrazekObrazek

last.fm/user/geri1992
charlietheunicorn

Pochwały: 24

Postprzez Lukas1122 » 2011-10-01, 13:08

Dzięki za rady. Żadne regge czy coś takiego, ma być rockowo ;p Na 100% będą grane Smells like Teens spirit,Whole lotta love, Kryzysowa, Nadzieja, Bierz mnie, Welcome to the Jungle. Dobry pomysł z tym Jumpem, ale czy tam nie występują klawisze? A coś z polskich byście mi polecili?
Lukas1122

Postprzez charlietheunicorn » 2011-10-01, 13:11

TSA - Alien ;)
ObrazekObrazek

last.fm/user/geri1992
charlietheunicorn

Pochwały: 24

Postprzez FlamStyle » 2011-10-01, 13:18

Jak mówiłem, polecane to, kto co lubi. Mnie wybór kolegi wyżej by nie porwał, a do tego coś napisał, a potem sobie zaprzeczył.
Żeby być 'innym', polecę Ci pójść na łatwiznę i dobrać repertuar korzystając z: Dżemu, Lady Pank, Perfectu, nawet i Iry, Budki Suflera, Erica Claptona. Staraj się nie korzystać z większej ilości tekstów obcojęzycznych, zagrajcie jeden, maks 2. Jestem pewny, że Wasz angielski/niemiecki nie stoi na poziomie, który bez przeszkód pozwoliłby Wam śpiewać kawałki w tym języku. Może to Wam jedynie narobić wstydu :]
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Postprzez Lukas1122 » 2011-10-01, 13:59

Hmmm... musiałbym to przedyskutować z zespołem, jednak na innych koncertach już mielibyśmy grać ostro, tylko ten taki ma być "komercyjny", a i jeszcze nie dodawałem że to nasz pierwszy koncert. Jeśli wziąć pod uwagę twoje rady, żeby grać większość po polsku, to wychodzi coś takiego:

1.Intro
2.Mocny – Ira
3.Smells Like Teens Spilit – Nirvana
4.Whole Lotta Love – Led Zeppelin
5. Kryzysowa Narzeczona – Lady Pank
6. Van Halen-Jump
7. Bierz mnie - Ira
8. The Final Countown – Europe
9. Nie bez wiary – Carrion
10. Venus – Ira
11. Szczęśliwego nowego jorku - Ira (wersja z chóralnym śpiewaniem http://www.youtube.com/watch?v=syufv1NLo3Q)
12.Black Night – Deep Purple
13.Wehikuł czasu - Dżem
14.Zgon - Myslovitz
15.Welcome to The Jungle – Guns Roses
16.Nadzieja+solówki całego zespołu – Ira
Lukas1122

Postprzez FlamStyle » 2011-10-01, 14:05

Byle nie Zeppelini, nie kaleczcie tego, co stworzył swoim wokalem Plant.
Obrazek
FlamStyle

Postprzez Shadykiller » 2011-10-01, 15:29

Haha, Flamstyle jak czytałem pierwszy post że twoja szkoła nastawiona na wiejskie imprezy to aż się zaśmiałem ;D Zresztą, która szkoła u nas taka nie jest...chyba tylko Chrobry trochę trzyma poziom (ale i tak niezbyt, bo wszyscy wiedzą że Chrobry to patałachy :D) ;P A co do tematu: jak dla mnie te piosenki które napisałeś ostatnie będą spoko - w sumie, co więcej wymagać od koncertu w szkole ? W ogóle ten set piosenek by mnie nie poruszył, aczkolwiek większość może będzie czerpać z tego jakąś frajdę ;)
Pozdrawiam.
Obrazek
Schecter Demon + Crate FW 15 + Boss DS-1
Shadykiller

Pochwały: 8

Postprzez Lukas1122 » 2011-10-01, 15:59

Tak jak pisałem, Metalliki w szkole nie zagramy ;) Chociaż myślę, nad wstawieniem tam Nothing Else Matters. Dzięki Liczy się wykonanie, jak będzie od nas leciała energia to i ludzie powinni ją odczuć. Ja napewno nie zamierzam stać sztywno jak widły w gnoju ;p Dzięki wszystkim za pomoc! :)
Lukas1122

Postprzez Shadykiller » 2011-10-01, 16:30

NEM znają wszyscy, może być to dobry wybór ;)
Obrazek
Schecter Demon + Crate FW 15 + Boss DS-1
Shadykiller

Pochwały: 8

Postprzez Lenoreth » 2011-10-01, 16:56

Tak jak mówi Flamstyle, nie twórzcie tego, co swoim wokalem skaleczył Plant :P
Lenoreth

Pochwały: 10

Postprzez Lukas1122 » 2011-10-01, 17:24

Twierdzisz, że sobie nie poradzimy?
http://www.youtube.com/watch?v=qPr7vT4E-ZY - tutaj wcale tak źle ten cover nie wypada. Więc mogą też i inni ;)
Lukas1122

Postprzez FlamStyle » 2011-10-01, 18:28

Jak dla mnie beznadziejna próba podrobienia Ledów. Zresztą wątpię abyście wyciągali takie skale jak Plant, mieli technikę wokalu jak Plant. Jeżeli bez tego będziesz próbował to może wyjść ostra parodia.
Tak poza tematem, mógłbyś wstawić jakąś próbkę Waszych możliwości?
Obrazek
FlamStyle

Postprzez Lukas1122 » 2011-10-01, 19:13

Niestety nie posiadam żadnego nagrania, ale będę miał na 99% po koncercie, wtedy wstawię ;)
Lukas1122

Reklama