Awatar użytkownika
roberttomasz
Doradca
Posty: 178
Rejestracja: 29-12-2010 16:20

11-09-2012 09:13

naxcel pisze:Dzieki za odpowiedź.
Chodzi mi czy lepiej volume dla każdego przetwornika osobno z pominięciem przełącznika czy lepiej z przełącznikiem.
Jaki schemat zastosować gdyż ilość kabli przy moich humbach ma się nijak do wszelkich schematów :/

Moim zdaniem logiczne jest aby przełącznik był. Z czystej technicznie obsługi bo manipulowanie w potencjometrach dla uzyskania brzmienia to trochę niepraktyczne. Jeżeli chodzi o przystawki to jedna - sygnał biały kabelek i ekran/masa/, jeżeli chodzi o drugą to najprawdopodobnie - sygnał biały kabelek i czarny razem z ekran/masa/. Ale dla pewności radziłbym pomierzyć oporność między kabelkami i wszystko się wyjaśni.
Wykonuje płytki głównie do efektów gitarowych.
Przyjme gitary firmy Jolana.
Sprzedam http://imageshack.us/photo/my-images/19/sprzedamd.png/

Awatar użytkownika
Pukiel
Posty: 99
Rejestracja: 07-10-2012 16:35

07-10-2012 18:25

Witam

Postanowiłem postawić leciwego defila kosmos na nogi. Udało sie wydał z siebie pierwsze dźwięki od nastu lub więcej lat.

Jednak mam problem mianowicie:
1. Potencjometr vol nie działa prakytcznie wcale ( pot. 500k log.)
2. Niewiem czy to wina mojego wzmacniacza ale jeżeli nie skrece niskich tonów i średnich troche nie da sie grać bo dzwięk jest przesterowany i zagłusza całkowicie tony wysokie.
3. Potencjometr tone działa dobrze ( pot. 500k log.)

Jak wiadomo kosmos ma 2 single i 4 potencjometry ja jednak zdecydowałem sie na schemat telecastera czyli 2 pot + switch
http://imageshack.us/photo/my-images/87 ... iring.jpg/ z tego schematu korzystałem
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... x1200.jpg/ tak wygląda gitara obecnie.

Gitara gra czysto jak na ta konstrukcje. nie trzeszczy nie buczy. Co moge zrobić by wymienione problemy zlikwidować?

EDIT:

Ok nr 1 odpada, brakło masy :D jednak co z resztą?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
roberttomasz
Doradca
Posty: 178
Rejestracja: 29-12-2010 16:20

10-10-2012 11:10

Kawał historii w tej kosmicznej gitarze. Zdjęcia jak to połączyłeś, to wtedy zrobimy następny krok naprzód.
Wykonuje płytki głównie do efektów gitarowych.
Przyjme gitary firmy Jolana.
Sprzedam http://imageshack.us/photo/my-images/19/sprzedamd.png/

Awatar użytkownika
Pukiel
Posty: 99
Rejestracja: 07-10-2012 16:35

12-10-2012 00:59

Wygląda na to że problem sie rozwiązał. Połączyłem tak jak na schemacie który podałem, gitara brzmiała ... średnio. Następnie zabrałem sie za "ekranuj jak leci, męża żone i dzieci ..." i musze przyznać ze dużo zabieg dał.

Na pewno nie jest to najlepszy ekran jaki można zrobić jednak wszystkie kable zamknąłem w puszcze z blachy cynkowanej, komory cewek z braku miejsca okleiłem folią aluminiową, wszystkie niemal wszystkie połączenia są kablami ekranowanymi. Pozbyłem się też pętli mas.

Bez ekranu podłączenie gitary do komputera to byl horror na kółkach z lekka nuta samobójstwa a podczas odkurzania więcej było odkurzacza niż gitary. Po ekranowaniu da sie grać ( bez przedwzmacniacza) niewiele szumi nawet a odkurzacza juz nie słychać. Korektor mogę ustawić w pozycji 0 ( pot. na środku) i nie ma dominacji niskich tonów wiec chyba wszystko jest w porządku.

EDiT:
http://imageshack.us/f/404/20121013101x1200.jpg/ obecne połączenie.
Obrazek Obrazek

Rotaryman
Posty: 755
Rejestracja: 04-03-2011 14:43

05-01-2013 15:32

O, przydatny temat.

Poszukuję schematu dla rozłączania cewek, wykorzystując push-pull jako tone, nie jako volume.
Z tego co obczaiłem, wystarczyło do jednego pina przylutować te dwa złączone kabelki, i do dwóch wyżej masę - ale to nie dało różnicy w brzmieniu.
ObrazekObrazek
Bill Lawrence l500-xlb, Krank DM DIY

szczothxc
Posty: 1
Rejestracja: 12-01-2013 15:03

12-01-2013 15:23

Witam, potrzebuje pomocy przy zlutowaniu ukladu S-H.
Przeszukalem juz praktycznie caly internet (XD), od paru dni probuje roznych rozwiazan, ale zadne nie dziala tak, jak powinno.
Potrzebuje schematu dla jednego singla i jednego humbuckera, do tego 5WS i 1x vol 1x tone.
Hum to dimarzio x2n (ogarnalem kod kolorow w porownaniu z innymi), singiel chyba ze squiera.

Najblizej memu pomyslowi jest to:
http://i872.photobucket.com/albums/ab28 ... lit-v1.jpg

ale moj przelacznik to klasyczny import, czyli 8 pinow w rzedzie... Wie ktos jak to przelaczyc?
do tego zamienilbym poz 1 z 3.

I jeszcze jedno gratisowe pytanie: jezeli zlutuje to w klasycznym ustawieniu fat strata, tylko bez srodkowego singla, to w pozycji 2 bedzie sam neck, 3 bedzie martwa, a w 4 sam hum?

tomaszG
Posty: 1235
Rejestracja: 22-11-2012 22:19

23-01-2013 13:30

Tak jak piszesz, racja. Napisz czy masz w humbie rozłączanie cewek bo można wtedy pokombinować aby nie było pustych lub powtarzających się pozycji w przełączniku.

mian
Posty: 79
Rejestracja: 21-02-2012 11:01

25-02-2013 12:37

Jakiś czas temu szukając schematu natknąłem się na taki blog: http://guitarwiring.blogspot.com
Sporo schematów i parę ciekawych rozwiązań. Może się komuś przyda.

Przy okazji. Z pierwszego posta działa już tylko pierwszy link.

Awatar użytkownika
piniasty
Doradca
Posty: 597
Rejestracja: 29-01-2010 09:00

25-02-2013 13:58

Jak już taki fajny temat jest to dodam coś od siebie. Defender - prosty schemacik a cieszy. Przy singlach redukuje brumienie prawie do zera, ponadto w razie podłączenia do źle uziemionego wzmacniacza nie zostaniemy porażeni prądem, co najwyżej wywali bezpieczniki.

defender_746.jpg
defender_746.jpg (8.25 KiB) Przejrzano 2192 razy

petlica
Posty: 95
Rejestracja: 13-12-2010 21:45

10-05-2013 14:56

Witam
mam pytanie poszukuje schematu połączenia dla humbuckera basowego.
Z humba wychodzą 5 kabelków:
Red-hot
White-black-center
Green-shield-ground

Mam też przełącznik on-on-on, pot do tonów i pot głośności.

Poszukuje schematu abym mógł przełączać: cewki szeregowo (fabrycznie) / cewki równolegle / tylko jedna cewka.

Pozdr

Awatar użytkownika
Rethfing
Posty: 822
Rejestracja: 30-01-2011 10:02

10-05-2013 15:44

piniasty pisze:Jak już taki fajny temat jest to dodam coś od siebie. Defender - prosty schemacik a cieszy. Przy singlach redukuje brumienie prawie do zera, ponadto w razie podłączenia do źle uziemionego wzmacniacza nie zostaniemy porażeni prądem, co najwyżej wywali bezpieczniki.

defender_746.jpg


Powinni coś takiego montować w KAŻDEJ gitarze..
Wzmacniacz gitarowy head na sprzedaż:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4625173584

Securyful
Posty: 41
Rejestracja: 13-12-2012 16:05

23-06-2013 15:00

Witam ma ktoś może link do prostego schematu do przetwornika Bill Lawrence L 500 XLB ,nie potrzebuje jakiegoś kombiinowania najprosciej 2 Potencjometry Volume Tone i przełącznik między dwoma Humbami nie znam się na tym ale przylutowanie 3 kabelków nie wydaje się trudne jeśli ma się schemat.Nie wiem czy to ważne ale przetwornik zamierzam zamontować w gitarze Dean Vendetta 1.0 . Proszę o pomoc :)

adam1
Posty: 47
Rejestracja: 17-08-2012 00:38

27-07-2013 14:39

Potrzebuje schematu na 2 single, 1 volume, 1 tone, 3way. Jest to stara niemiecka gitara musima record jakby ktoś miał oryginalne schematy to byłbym wdzięczny, jeżeli nie to włożę po prostu nową elektronike.

Awatar użytkownika
humless
Sklep Muzyczny
Posty: 856
Rejestracja: 11-03-2012 22:40

27-07-2013 18:11

Może przydadzą się schematy: http://www.humless.strefa.pl/index-3.htm

Można je stosować do dowolnych przetworników z dwoma i czterema wyprowadzeniami.
Wkrótce dołączę inne warianty połączeń przetworników 4-przewodowych.

Awatar użytkownika
mrugaczek
Doradca
Posty: 1659
Rejestracja: 28-01-2008 16:15

28-07-2013 11:39

piniasty pisze:Jak już taki fajny temat jest to dodam coś od siebie. Defender - prosty schemacik a cieszy. Przy singlach redukuje brumienie prawie do zera, ponadto w razie podłączenia do źle uziemionego wzmacniacza nie zostaniemy porażeni prądem, co najwyżej wywali bezpieczniki.

defender_746.jpg

Co to za dwa elementy?
Gitary:Squier by Fender Stratocaster 1995r, MPM Germany
Wzmacniacz: Fender RocPro1000H, UNIVOX U400G
Kolumny: LAC BS112 Custom
Efekty: za dużo by wypisywać :)
Kable: RED's MUSIC

Awatar użytkownika
MorePain
Posty: 134
Rejestracja: 09-05-2011 15:57

28-07-2013 19:40

rezystor 220kOhm/1W i kondensator 22uF/630V. Z rysunku wynika że z tego składa się defender
Cort Stratocaster '96 - renovated by James_Bond
Crate FW 15R

Awatar użytkownika
mrugaczek
Doradca
Posty: 1659
Rejestracja: 28-01-2008 16:15

28-07-2013 21:18

Spoko... Teraz pytanie inne. Z tego co widzę to jest montowane metodą point-to-point czy jak to wsadzę zaraz za gniazdem jack i mase pociągnę do masy na gnieździe to będzie działać prawidłowo? Pytam się, bo nie chce zdejmować świeżych strun i zdejmować pokrywy.
Gitary:Squier by Fender Stratocaster 1995r, MPM Germany
Wzmacniacz: Fender RocPro1000H, UNIVOX U400G
Kolumny: LAC BS112 Custom
Efekty: za dużo by wypisywać :)
Kable: RED's MUSIC

Awatar użytkownika
MorePain
Posty: 134
Rejestracja: 09-05-2011 15:57

29-07-2013 18:13

Przylutuj to na masie mostka, albo bezpośrednio do niego. Wystarczy zdjąć klapkę, i odlutować z grzebienia masę. Lutujesz do niej zestawik równolegle do drugiego końca trochę drutu, lub nie i do mostka.
Cort Stratocaster '96 - renovated by James_Bond
Crate FW 15R

Awatar użytkownika
mrugaczek
Doradca
Posty: 1659
Rejestracja: 28-01-2008 16:15

29-07-2013 19:06

To jak przylutuje do mostka tylko to jak przeprowadze drugi koniec do sygnału?
Gitary:Squier by Fender Stratocaster 1995r, MPM Germany
Wzmacniacz: Fender RocPro1000H, UNIVOX U400G
Kolumny: LAC BS112 Custom
Efekty: za dużo by wypisywać :)
Kable: RED's MUSIC

Awatar użytkownika
MorePain
Posty: 134
Rejestracja: 09-05-2011 15:57

29-07-2013 22:48

Według schematu wystarczy "wpiąć" to ustrojstwo w masę. W każdej gitarze powinieneś mieć puszczoną masę z mostka do obudowy potka. Widać defender ma niejako symulować przytrzymanie ręki cały czas na strunach... Nie wiem konkretnie, bo jeszcze tego u siebie nie mam. Zrobię gdy będę w hurtowni elektronicznej.
Cort Stratocaster '96 - renovated by James_Bond
Crate FW 15R

Awatar użytkownika
mrugaczek
Doradca
Posty: 1659
Rejestracja: 28-01-2008 16:15

29-07-2013 22:58

Dobra już czaje... Myślałem na początku, że to lutuje między sygnałem, a masą...
Gitary:Squier by Fender Stratocaster 1995r, MPM Germany
Wzmacniacz: Fender RocPro1000H, UNIVOX U400G
Kolumny: LAC BS112 Custom
Efekty: za dużo by wypisywać :)
Kable: RED's MUSIC

Bjorn
Posty: 64
Rejestracja: 18-07-2013 14:55

12-08-2013 01:08

Dobry wieczór. Przymierzam się do zmiany elektroniki w swoim stracie i jako że mam płytkę HSS to kumpel - lutnik podrzucił mi pomysł żeby w miejsce humba wstawić 2 single. Rozwiązanie mi się spodobalo, bo 2 różne single poszerzą możliwości i będzie szersze spektrum brzmieniowe. Żeby to podłączyć miałem iść do niego, ale w sumie sobie myślę, że robota nie jest duża. Na "chłopski rozum" myślę, żeby podłączyć to w ten sposób, że oba single podłączam do 3poz. przełącznika a z niego sygnał idzie do 5 poz. tak jakby tam siedział jeden pikap. Takie połączenie zdałoby egzamin?

Awatar użytkownika
ma95
Doradca
Posty: 5302
Rejestracja: 05-10-2012 18:08

12-08-2013 01:11

Czyli chcesz mieć 4x singla w stracie ? :P

Awatar użytkownika
James_Bond
Doradca
Posty: 551
Rejestracja: 16-09-2007 16:58

12-08-2013 02:02

Sprawa mija się z celem, bo łącząc dwa pickupy szeregowo zachowując naprzemienną polaryzację magnesów masz humbuckera :P
Przerost formy nad treścią, jeśli brzmienie nie satysfakcjonuje, to wymienić humba, albo tak czy siak go wzbogacić o rozłączanie cewek, to już ma sens.

Bjorn
Posty: 64
Rejestracja: 18-07-2013 14:55

12-08-2013 12:01

Ma rozłączane cewki ale to ssie... Ni to humb, ni to singiel. 4 single w stracie po prostu jako urozmaicenie, ale generalnie wyjściowym była zmiana na 3 single i na jednym singlu raczej bym cały czas grał. Całość traktowałem bardziej jako ciekawostkę, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem, a kwestia brzmieniowa, no więcej możliwości byłoby, ale osobiście i tak wolę sprawdzone rozwiązania.

Rebelx
Posty: 35
Rejestracja: 17-07-2013 19:16

20-10-2013 19:22

Te schematy mogą uratować życie. A już chciałem popełnić samobójstwo.

Kacperro435
Posty: 158
Rejestracja: 19-04-2013 15:05

02-11-2013 10:10

Cześć
Mam pytanie czy przy wymianie singla na humbuckera w stracie będe musiał wymieniać potki na 500k ?
Gitarki:
Fender Stratocaster Made in Mexico
Washburn ea 21 (akustyk)

Efekty:
BOSS DS-1
JOYO ANALOG CHORUS
DUNLOP GCB-95 WAH

Piec:Marshall Valvestate 8080
Boss JS-8 e-band

Awatar użytkownika
mrugaczek
Doradca
Posty: 1659
Rejestracja: 28-01-2008 16:15

02-11-2013 11:19

Nie... Ja u siebie w stratocasterze mam Volume 250kOhm, a Tone 500kOhm.
Gitary:Squier by Fender Stratocaster 1995r, MPM Germany
Wzmacniacz: Fender RocPro1000H, UNIVOX U400G
Kolumny: LAC BS112 Custom
Efekty: za dużo by wypisywać :)
Kable: RED's MUSIC

Kacperro435
Posty: 158
Rejestracja: 19-04-2013 15:05

02-11-2013 11:46

a jak bedę miał też tone 250k to będzie ok ?
Gitarki:
Fender Stratocaster Made in Mexico
Washburn ea 21 (akustyk)

Efekty:
BOSS DS-1
JOYO ANALOG CHORUS
DUNLOP GCB-95 WAH

Piec:Marshall Valvestate 8080
Boss JS-8 e-band

Awatar użytkownika
mrugaczek
Doradca
Posty: 1659
Rejestracja: 28-01-2008 16:15

03-11-2013 10:34

Tak...
Gitary:Squier by Fender Stratocaster 1995r, MPM Germany
Wzmacniacz: Fender RocPro1000H, UNIVOX U400G
Kolumny: LAC BS112 Custom
Efekty: za dużo by wypisywać :)
Kable: RED's MUSIC

Wróć do „Zrób to sam”